253
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

صبح تجديد وضو نكردم. ديدم ولىّ عصر - أواحنا فداه و رزقنا لقاه - را و مكالماتى بين اين ذرّه بى‏مقدار و آن ولىّ كردگار شد كه الآن به تفاصيل آن آگاه نيستم. از آن جمله پرسيدم كه: اين اصول عمليّه كه فقها در هنگام نقد و نيل اجتهادى به آن عمل مى‏كنند، مَرضى هست؟ فرمودند: «بلى، اصول عذريّه و عمل به آن، مطلوب است» .
عرض كردم: در باب عمل به اخبار، دستور چيست؟
فرمودند: «همان است كه فقها به آن اخذ [مى‏كنند] و عمل به همين اخبار، در كتب معموله، مجزى است».
عرض كردم: در مورد مناجات خمسه‏عشر چه دستور مى‏فرماييد؟ با وجودى كه به سندى مأثور از معصوم نيست، آيا خواندن رواست؟
فرمود: «به همين نهجى كه علما معمول مى‏دارند، عمل كردن رواست و عامل، مأجور است» .
و اين ضعيف را چنان معلوم شد كه مى‏خواستند بفرمايند در عصر غيبت ، همين رويّه كه فقها در استنباط احكام دارند و به آن عمل مى‏كنند، مرضى [مورد رضايت ]است و اتعاب نفس براى ادراك واقع، ضرور نيست. و باز مسئله ديگر عرضه داشته بودم كه الآن هيچ يك از آنها در خاطرم نيست. و اللَّه الهادى إلى سواء السبيل.۱

۸۹۶.محمّدحسين حسينى طهرانى،۲ از علّامه طباطبايى (صاحب تفسير الميزان) شنيده است كه مرحوم سيّدعلى قاضى‏۳مى‏فرمود: بعضى از افراد زمان ما مسلّماً ادراك

1.در جستجوى استاد: ص ۲۲، مهدى موعود، ذخيره الهى: ص ۱۳۷.

2.سيّد محمّدحسين حسينى طهرانى، متولّد سال ۱۳۴۵ ق در تهران، اديب، حكيم و كلامى و از شاگردان علّامه طباطبايى بود. تحصيلات حوزه را در قم و عراق گذراند. در اخلاق و عرفان از شاگردان حاج شيخ عبّاس قوچانى و حاج شيخ جواد انصارى همدانى و جمال الدين گلپايگانى بود. در سال ۱۴۱۶ق دعوت حق را لبيك گفت. اللَّه‏شناسى، امام‏شناسى و معادشناسى از آثار اوست.

3.سيّد على قاضى طباطبايى، معروف به علّامه قاضى، متولّد ۱۳ ذى الحجّه ۱۲۸۲ق تبريز است. پدر او، آية اللَّه سيّد حسين قاضى ، از شاگردان ميرزا محمّدحسن شيرازى بود. علّامه قاضى از شخصيت‏هاى كم‏نظير معاصر عرفان و شيعه است. او همچنين استاد علّامه طباطبايى و آية اللَّه بهجت بوده است. در ۲۳ سالگى عازم نجف شد و پس از اقامت در نجف، تحصيلات خود را در نزد اساتيدى از جمله: آخوند خراسانى ادامه داد و در ۲۷ سالگى به درجه اجتهاد نائل شد. اساتيد عرفان وى ، شيخ محمّد بهارى و سيّد احمد كربلايى بوده‏اند. اين دو از شاگردان مبرّز ملّا حسينقلى همدانى بوده‏اند. سلسله اساتيد ملّا حسينقلى همدانى، به سيّد على شوشترى و سپس به شخصى گم‏نام به نام ملّا قلى جولا مى‏رسد. وى در ۱۴ ربيع الأوّل ۱۳۶۶ق در ۸۳ سالگى وفات نمود و در قبرستان وادى‏السلام نجف، نزد پدر خود، به خاك سپرده شد.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
252

مشرّف مى‏شود و پيغامى را از طرف ايشان براى آقا سيّد ابو الحسن [اصفهانى‏]۱ مى‏آورد كه: «در دالان [خانه‏ات ]بنشين و حاجت‏هاى مردم را برآورده كن . ما تو را يارى مى‏كنيم».۲

ر . ك : ص ۱۸۸ ح ۸۵۵ (فصل سوم / شيخ محمّد شوشترى كوفى) .

۴ / ۲۳

شيخ محمّدتقى آملى‏

۸۹۵.شيخ محمّدتقى آملى‏۳نگاشته است كه : شبى از شب‏ها در مسجد كوفه بيتوته داشتيم و در سحر، بعد از اداى نماز شب، به سجده رفته، مشغول به ذكر يونسيه‏۴ بودم و در آن اوقات، آن ذكر مقدّس را در سَحَر در حالت سجده، چهارصد مرتبه يا بيشتر به دستور استاد مى‏گفتم. در آن هنگام كه در مسجد مشغول بودم، حالتى برايم روى داد كه نه خواب بودم و نه بيدار، به طورى كه چون سر از سجده برداشتم، براى نماز

1.سيّد ابو الحسن اصفهانى (مديسه‏اى) از مراجع تقليد شيعه ، در سال ۱۲۸۴ق در روستاى «مديسه» لنجان اصفهان به دنيا آمد. براى فراگيرى علوم دينى به حوزه علميّه اصفهان مهاجرت كرد و از حلقه درس كسانى چون: كلباسى و جهانگيرخان قشقايى استفاده كرد. آن گاه در سال ۱۳۰۷ق به حوزه‏هاى علميّه نجف و سامرّا رفت و از اساتيدى چون: ميرزا محمّدحسن شيرازى، ميرزا حبيب اللَّه رشتى، سيّد محمّدكاظم يزدى، آخوند خراسانى، ميرزا محمّدتقى شيرازى و شيخ الشريعه بهره برد. وى پس از درگذشت آخوند خراسانى، به عنوان يك مجتهد و نامزدى براى مرجعيت دينى مطرح گرديد. وسيلة النجاة و أنيس المقلّدين ، از آثار اوست. وى افزون بر اشتغالات علمى، از فعّاليت سياسى نيز به دور نبود و در برهه‏هايى حساس از تاريخ معاصر، به ايفاى نقش پرداخته است. وى در شب نهم ذى‏حجّه ۱۳۶۵ق در ۸۱ سالگى در گذشت و در حرم على بن ابى طالب عليه السلامدفن شد.

2.جرعه‏اى از دريا: ج ۲ ص ۵۳۶، آثار الحجّة: ج ۱ ص ۱۳۴، عنايت حضرت مهدى: ص ۱۴۱.

3.شيخ محمّدتقى آملى پسر ملّا محمّد، در سال ۱۳۰۴ق در تهران به دنيا آمد و در سال ۱۳۹۱ق در همين شهر از دنيا رفت. وى از شاگردان درس نائينى و آقا ضيا عراقى و اصفهانى بود. پس از اتمام درسش در نجف، به تهران باز گشت و در اين شهر، حلقه درس فلسفه و اصول و فقه تشكيل داد . تأليفاتى از جمله: شرح بر منظومه سبزوارى دارد (ر . ك : مستدركات أعيان الشيعة: ج ۱ ص ۱۹۹ و ج ۶ ص ۲۵۹).

4.«لا إله إلّا أنت سبحانك إنّى كنتُ من الظّالمين ؛ معبودى جز تو نيست ، منزّهى تو ! راستى كه من از ستمكاران بودم» (انبيا: آيه ۸۷ ).

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9859
صفحه از 432
پرینت  ارسال به