243
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

ايشان با حالت ناراحتى از وجود مزاحم و عدم تناسب نقل پيچ و خم‏هاى علمى براى يك عرب عادى، مى‏گويد: در باره فلان مسئله فكر مى‏كنم.
ايشان مى‏فرمايد: «آيا چنين فكر نمى‏كنى و چنان اشكال نمى‏كنى و پس از آن چنين جواب نمى‏دهى؟» و همه پيچ و خم‏ها را اشاره مى‏فرمايد تا مى‏رسد به همان مشكلى كه سيّد محترم در آن مانده بوده است. مى‏فرمايد: «عيب آن چنين است» و يا اين كه «منشأ اشكال اين است».
فورى، مسئله حل مى‏شود و آن شخص، ناپديد مى‏گردد. اين شخص محترم ، يا خود وجود محترم ولىّ اللَّه اعظم بوده است ، يا يكى از اصحاب و ياران آن بزرگوار.۱

۴ / ۱۷

شيخ على يزدى‏

۸۸۹.شيخ على يزدى حائرى‏۲مى‏گويد: از جمله كسانى كه توفيق تشرّف داشتند، اين نگارنده است كه در سفرم از اقامتگاهم كربلا به سوى نجف در سال ۱۳۰۵ق اتّفاق افتاد. در بهار اين سال، جمع كثيرى، از كربلا به قصد زيارت خارج شدند. عمويمان، مرد باتقواى صالح، حاج عبد الحسين نيز با ما بود. ما آمديم تا به نزديكى سدّ بيرون شهر، نزديك به مركز سليمانيّه رسيديم كه ناگهان هوا دگرگون شد و

1.سرّ دلبران: ص ۹۱، عنايات حضرت مهدى موعود به علماء و مراجع تقليد: ص ۹۵. نيز، ر.ك: روزنه‏هايى از عالم غيب.

2.شيخ على يزدى حائرى بارجينى (م ۱۳۳۳ ق) : در روستاى بارجين ميبد از توابع يزد به دنيا آمد. تحصيلات خود را از كودكى نزد پدر در زادگاه خود و سپس در شهر ميبد آغاز كرد و در ادامه براى تكميل تحصيلات علوم دينى ره‏سپار حوزه‏هاى علميّه كربلا و نجف شد. وى در كربلا علاوه بر تحصيل و پژوهش، به تدريس نيز پرداخت. إلزام الناصب فى إثبات الحجّة الغائب - عجّل اللَّه تعالى فرجه الشريف - از اوست. وى در ۶۵ سالگى در گذشت و در صحن عبّاس عليه السلام دفن شد (ر . ك : إلزام الناصب: مقدّمه، الذريعة: ج ۱ ص ۴۸۹ش ۲۴۲۱و ص ۲۸۹ ش ۱۱۶۹) .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
242

۴ / ۱۶

سيّد محمّد فشاركى ۱

۸۸۸.آية اللَّه حاج شيخ مرتضى حائرى از حاج آقا حسن فريد اراكى‏۲نقل كرده‏اند: زمانى كه حاج شيخ‏۳ در اراك بودند، مرد فاضلى‏۴ از عراق (شايد به عزم زيارت مشهد مقدّس) به اراك آمد كه از شاگردان مرحوم آقاى سيّد محمّد فشاركى و على الظاهر از شاگردان مرحوم آقاى ميرزا محمّدتقى شيرازى بود و با آقاى حاج مصطفى اراكى (پدر حاج آقا حسن فريد اراكى) - كه ايشان هم از علماى درجه اوّل شيعه محسوب مى‏شد - سابقه دوستى داشتند. ايشان گفته بودند: آقاى سيّد محمّد فشاركى در باره مسئله‏اى زياد فكر مى‏نمايند و با مثل آقا ميرزا محمّدتقى - كه اهل دقّت نظر بوده است - هم بحث مى‏نمايند؛ امّا مشكلش حل نمى‏شود. در بيابانى در اطراف سامرّا درون حفره‏اى كه به واسطه سيل ايجاد شده، مى‏نشيند كه كسى از دور ايشان را نبيند و مزاحمت ننمايد و مشغول تفكّر در آن مسئله مى‏شود. يكباره مى‏بيند كه مردى با ظاهرى عربى در جلو ايستاده و به ايشان مى‏فرمايد: «در باره چه چيزى فكر مى‏كنى؟».

1.سيّد محمّد بن قاسم فشاركى اصفهانى : او كه سال ۱۲۵۳ ق (۱۲۱۷ ش) در فشارك اصفهان به دنيا آمد ، از بزرگ‏ترين شاگردان و از خواصّ ميرزاى شيرازى و استاد حاج شيخ عبد الكريم حائرى است. وى در سال ۱۲۹۱ق، به همراه آية اللَّه شيرازى به سامرّا رفت و پس از رحلت استاد ، با تدريس خود ، حوزه سامرّا را آباد نگه داشت. وى در سال ۱۳۱۶ ق (۱۲۷۷ش) وفات يافت و در يكى از حجرات صحن مقدّس علوى مدفون گرديد .

2.چند سال آخر عمر در قم بودند و درس خارج فقه و اصول داشتند (پانوشت منبع).

3.منظور، حاج شيخ عبد الكريم حائرى است.

4.در ص ۹۳ كتاب آمده است: اين مرد فاضل، بنا بر آنچه در حافظه حقير هست، ولى يقين ندارم، آقاى حاج شيخ محمّدرضا قدريجانى بوده است. آقاى شيخ ابو القاسم وافى ، از فضلاى حوزه علميّه قم ، نقل كردند كه: آقاى فريد فرمودند كه همان آقاى شيخ محمّدرضا بوده است.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9733
صفحه از 432
پرینت  ارسال به