207
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

۴ / ۳

سيّد ابن طاووس‏

۸۶۴.سيّد على بن طاووس‏ مى‏گويد: شبى در سامرّا بودم كه به هنگام سحر، دعاى قائم عليه السلام را شنيدم و بخشى از آن را كه به ذكر مردگان و زندگان مى‏پرداخت و براى آنها دعا مى‏كرد، حفظ كردم: «وأبقِهِم أو قالَ : وأَحيِهِم في عِزِّنا ومُلكِنا أو سُلطانِنا ودَولَتِنا ؛ و آنان را در روزگار عزّت و فرمان‏روايى و تسلّط و دولت ما باقى بدار» يا فرمود: «زنده بدار» . اين ماجرا در شب چهارشنبه سيزده ذى قعده سال ۶۳۸ق، رخ داد۱ .۲

ر . ك : ص‏۱۲۱ (كسانى كه سيد ابن طاووس گزارش كرده)

1.مهج الدعوات: ص ۳۵۳، بحار الأنوار: ج ۵۲ ص ۶۱ ح ۵۰، نجم الثاقب: ص ۲۹۶ ح ۱۸.

2.از كسى كه نامش را نمى‏برم، شنيدم كه با مولايمان [صاحب الزمان عليه السلام ]- كه درودهاى خدا بر او باد ارتباط دارد كه اگر زمينه ذكر آنها فراهم شود، دفترها را پر خواهد كرد و همه بر وجود داشتن، زنده بودن و كرامت‏هاى قائم عليه السلام - كه درود خدا بر او باد - دلالت دارند (رسالة عدم مضايقة الفوائت «حاشيه در مجلّه تراثنا: سال دوم، ش دوم و سوم» ص ۳۵۳، نجم الثاقب: ص ۲۹۲ ح ۱۲) .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
206

از دنيا رفته بود ؛ ولى كودكش در شكمش زنده بود.
ميرزا محمّد تنكابنى‏۱ مى‏نويسد: مردى روستايى به خدمت شيخ مفيد رسيد و سؤال كرد كه زنى حامله فوت شده و حملش زنده است. آيا بايد شكم آن زن را شكافت و طفل را بيرون آورد ، يا اين كه او را با حمل، دفن نماييم؟ شيخ فرمود: او را با حمل، دفن كنيد. مرد برگشت و در ميان راه، سوارى را ديد كه به سرعت مى‏تازد و مى‏آيد. چون نزديك رسيد، به او فرمود: «اى مرد! شيخ گفته است كه شكم زن را بشكافيد و طفل را بيرون آورده و زن را دفن كنيد».
آن مرد، همان طور كه سوار گفته بود، عمل كرد. بعد از چندى ، او ماجرا را براى شيخ مفيد نقل كرد. شيخ گفت: من كسى را نفرستادم. معلوم مى‏شود آن كس صاحب الزمان عليه السلام بوده است و اينك كه در احكام شرعى خطا مى‏كنم، همان بهتر كه ديگر فتوا ندهم. پس درِ خانه را بست و از خانه خارج نشد. ناگاه از صاحب الأمر ، توقيعى صادر شد: «اى شيخ مفيد! تو فتوا بده، ما اصلاح و استوارش مى‏نماييم».
پس شيخ مفيد، بار ديگر بر مسند فتوا نشست.۲

۸۶۳.قاضى نور اللَّه شوشترى‏۳مى‏گويد: چند بيت به صاحب الأمر منسوب است كه در رثاى شيخ مفيد گفته‏اند و بر قبر او نوشته شده است:

لا صوت الناعى بفقدك إنّه‏يوم على آل الرسول عظيم‏
إن كان قد غيّبت فى جدث الثرى‏فالعلم و التوحيد فيك مقيم‏
و القائم المهدى يفرح كلّماتليت عليك من الدروس علوم .۴
خبر بد آورنده، آهنگ فقدان تو را سر ندهد؛
زيرا روز مرگ تو ، بر خاندان پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، روز سخت و بزرگى است.
اگر تو در ميان خاك پنهان شدى،
پس علم و توحيد در تو مقيم و متمركز است.
هر گاه علومى از درس‏ها بر تو قرائت مى‏شد،
مهدى قائم، شادمان مى‏گرديد.

1.ميرزا محمّد بن سليمان تنكابنى واعظ (۱۲۳۵ - ۱۳۱۰ ق) : وى صاحب آثارى از جمله قصص العلما به زبان فارسى است (أعيان الشيعة: ج ۹ ص ۳۵۰).

2.قصص العلماء: ص ۳۸۴ (با اندكى تصرّف) ، عنايات حضرت مهدى موعود به علماء و مراجع تقليد: ص ۵۰ .

3.قاضى نور اللَّه بن شريف الدين بن نور اللَّه مرعشى حسينى شوشترى، مشهور به امير سيّد و نام‏بردار به شهيد ثالث : در ۹۵۶ق در شهر شوشتر به دنيا آمد و به هند رفت و اكبرشاه، پادشاه هند، او را به منصب قضاوت برگزيد. وى به خاطر نوشتن كتاب إحقاق الحقّ در دوران جهانگير به سال ۱۰۱۹ق در شهرهاى هند به شهادت رسيد. قاضى كتاب‏ها و نوشته‏هايى دارد از جمله آنها مجالس المؤمنين در باره شخصيت‏هاى مشهور شيعه است (أعيان الشيعة: ج ۱۰ ص ۲۲۸، الأعلام، زِركلى: ج ۸ ص ۵۲).

4.مجالس المؤمنين: ص ۴۷۷ ، جنّة المأوى (چاپ شده در بحار الأنوار: ج ۵۳) : ص ۲۵۵ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10017
صفحه از 432
پرینت  ارسال به