و شخصيت ، شناخته شدهاند.
وجه مشترك بسيارى از اين تشرّفها - كه در كتابهاى متعددى آمده - ،۱ گرفتارى سخت و اضطرارهاى فردى و اجتماعى و يا مداومت بر خير و نيكوكارى و دعا و مناجات و درخواستهاى مكرّر بوده كه با صلاحديد خداوند ، همراه گشته است.۲ در حقيقت، اين نياز و نيكى درونى و نيكوكارى بيرونى است كه لياقت ديدار را پديد مىآورد، تا آن جا كه حتّى زمينه آمدن امام زمان عليه السلام و دستگيرى ايشان را از دوستدارانش فراهم مىآورد. به سخن ديگر، مىتوان اهتمام خود را پيشتر و بيشتر از آنچه بر اعمال و اذكارى منصوص يا غير منصوص مىنهيم تا به توفيق تشرّف نايل شويم ، به تقويت ايمان و افزايش معرفت و نيكى و عمل صالح بپردازيم تا وجود ذى قيمتش، خريدار ما گردد و به دستگيرى و هدايت ما بيايد؛ همان نكتهاى كه در سخن برخى رهپويان اين راه ، مورد تأكيد قرار گرفته۳ و مىتواند تمام توصيههاى اخلاقى و دعا و ذكرهاى مناسب براى اين مقصود را جهت ببخشد.
بر اين اساس، شيوههاى توصيه شده را از يك سو مىتوان زمينهساز ارتقاى شخصيت درخواست كننده ديدار دانست و از سوى ديگر ، جلب عنايت حكيمانه امام مهدى عليه السلام . با اين نگرش مىتوان چنين گفت كه : چون وقوع و تحقّق ديدار، سرانجام، به اراده و مصلحتسنجى امام عليه السلام است و به ندرت روى مىدهد، از ناحيه ما غير قابل پيشبينى مىشود و از نگاه ما رويدادى اتّفاقى به شمار مىآيد و با آنچه
1.ر. ك: تبصره الولى فى من رأى القائم المهدى عليه السلام ، سيّد هاشم بحرانى ؛ النجم الثاقب ، ميرزا حسين نورى ؛ ياقوت الأحمر فى من رأى الحجة المنتظر، على اكبر نهاوندى؛ ديدار با امام زمان در مكّه و مدينه ، محمدحسن ضرّابى .
2.ميرزا حسين نورى نيز پس از ذكر حكايات تشرّف به خدمت امام مهدى عليه السلام ، به اين نكته اشاره نموده كه مداومت بر عمل نيك و عبادات مشروعه و انابه و تضرّع ، از اسباب قريبه ديدار است (النجم الثاقب : ص ۶۵۶) .
3.ر. ك: ص ۲۹۷ (فصل پنجم/ارتباط شاگرد ميرزا محمّد اصطهباناتى)، كيمياى محبت: ص ۲۹ (اين كتاب ، شرح زندگانى و كرامتهاى شيخ رجبعلى نكوگويان ، مشهور به خيّاط است) .