139
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

۳ / ۲۸

ملّا عبد الرحيم دماوندى‏

۸۴۰.محدّث نورى‏ مى‏گويد كه: عالم فاضل و متبحّر شريف ، حاج آقا محمّدرضا همدانى [فرزند ملّا محمّدامين‏]۱ در كتاب مفتاح النبوّة مى‏نويسد: حضرت حجّت، گاه وجود شريفش را به برخى خواصّ شيعه نشان مى‏دهد و پنجاه سال پيش نيز خود را به عالم باتقوا ملّا عبد الرحيم دماوندى‏۲كه هيچ حرفى در صلاحيت و استوارى او نيست. نشان داد.
اين عالم باتقوا در كتابش چنين آورده است: در شبى تاريك - كه چشم هيچ جا را نمى‏ديد - ، او را ديدم كه رو به قبله ايستاده و چنان نورى از چهره مباركش ساطع بود كه من در پرتو آن، نقش‏هاى قالى را مى‏ديدم.۳

۳ / ۲۹

شيخ محمّد مشغرايى‏

۸۴۱.شيخ حرّ عاملى‏۴مى‏گويد : يك روز عيد، در روستايمان، مشغرا نشسته بوديم.

1.حاج ملّا محمّدرضا بن ملّا محمّدامين همدانى مؤلّف مفتاح النبوّة و الدرّ النظيم فى تفسير القرآن العظيم، درگذشته به سال ۱۲۴۷ق است (الذريعة: ج ۸ ص ۸۳ ش ۳۰۴).

2.ملّا عبد الرحيم دماوندى كربلايى، فرزند محمّد بن يونس و متوفّاى ۱۱۶۰ ق و صاحب كتاب مفتاح اسرار حسينى و نيز تفسير قرآن است (الذريعة: ج ۴ ص ۲۸۱ ش ۱۲۸۹ و ج ۶ ص ۴۵ ش ۲۱۸ و ج ۲۱ ص ۳۱۶ ش ۵۲۵۶) .

3.جنّة المأوى (چاپ شده در بحار الأنوار: ج ۵۳) ص ۳۰۶ ح ۵۶ ، نجم الثاقب: ص ۴۳۹ ح ۹۹.

4.شيخ محمّد بن حسن بن على بن محمّد بن حسين، معروف به شيخ حرّ عاملى : او در شب جمعه هشتم رجب سال ۱۰۳۳ ق در روستاى مشغره در منطقه جبل عامل لبنان، در خانواده‏اى مذهبى، اهل علم و علاقه‏مند به خاندان پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله به دنيا آمد. وى بزرگ محدّثان و سرآمد متبحّران و دانشمندى فقيه و محدّثى ماهر بود. محدّث قمى در باره او مى‏نويسد: «محمّد بن حسن بن على مشغرى، شيخ محدّثان و بافضيلت‏ترين متبحّران، عالم، فقيه هوشيار، محدّث پارسا، ثقه جليل القدر و سرچشمه بزرگوارى‏ها و فضيلت‏ها و داراى تأليفات سودمند است. وى تا چهل سالگى در جبل عامل زندگى مى‏كرد و در طول اين مدّت، دو بار به سفر حج مشرّف شد. در سال ۱۰۷۳ ق، براى زيارت امامان معصوم عليهم السلام به عراق رفت و از آن‏جا براى زيارت امام رضا عليه السلامعازم مشهد مقدّس گشت و در آن جا ساكن شد. شيخ حُرّ عاملى داراى تأليفات ارزشمند و گران‏بهايى است. يكى از مهم‏ترين و معروف‏ترين آنها كتاب ارزشمند وسائل الشيعة است كه از زمان نگارش تا اين زمان، پيوسته مورد توجّه و عنايت فقهاى اهل بيت و مجتهدان شيعه قرار گرفته است. وى در روز ۲۱ رمضان سال ۱۱۰۴ ق، وفات يافت. أمل الآمل و إثبات الهداة از ديگر آثار اوست (أعيان الشيعة: ج ۹ ص ۱۶۷، الذريعة: ج ۲ ص ۵۰۶ ش ۱۹۸۵، الكنى و الألقاب: ج ۲ ص ۱۷۶) .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
138

جويا شدم. گفت: علّت آن، اين است كه سالى همراه حاجيان به سوى كعبه مى‏رفتم. در جايى در هفت يا نُه منزلى مكّه، از كاروان جا ماندم و راه را گم كردم و حيرت‏زده و تشنه، از زنده ماندنم مأيوس شدم. فرياد زدم: اى صالح! اى ابا صالح! راه را به ما نشان بده. خداوند، شما را رحمت كند! كه در انتهاى صحرا، شبحى را ديدم. خوب نگريستم و در مدّت زمانى اندك ديدم جوانى نيكوروى، با جامه‏اى پاكيزه، گندمگون و به شكل شريفان و بزرگان، سوار بر شتر و مشك كوچك آبى به دست، به من رسيد. بر او سلام كردم و او پاسخم را داد و فرمود: «تشنه هستى؟»
گفتم: آرى. مشك را به من داد و نوشيدم و سپس فرمود: «مى‏خواهى به كاروان برسى؟» . گفتم: آرى.
او مرا پشت خود سوار كرد و به سوى مكّه راه افتاد. عادت من، خواندن حرزى يمانى در هر روز بود و خواندن آن را شروع كردم كه در برخى جاهايش، مى‏گفت: «اين گونه بخوان» و جز اندك زمانى نگذشته بود كه به من گفت: «اين جا را مى‏شناسى؟» . نگريستم، ديدم صحراى ابطح (ريگزار مكّه) است. فرمود: «فرود آى!» و چون فرود آمدم، باز گشت و غايب شد.
آن هنگام فهميدم كه او قائم عليه السلام است و از جدايى و نشناختنش ناراحت و نادم شدم، و پس از هفت روز، كاروان رسيد و مرا پس از آن كه از زنده ماندنم مأيوس شده بودند، در مكّه ديدند و از اين رو مشهور به داشتن طىّ الأرض شدم.
پدرم [علّامه محمّدتقى مجلسى‏] گفت: من حرز يمانى را نزد او خواندم و آن را تصحيح كردم و او به من اجازه‏[ى نقل آن را] داد و ستايش ، ويژه خداست.۱

1.بحار الأنوار : ج ۵۲ ص ۱۷۵.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9678
صفحه از 432
پرینت  ارسال به