125
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

۳ / ۱۷

مردى صالح به گفته حسن بن حمزه علوى‏

۸۲۹.محدّث نورى‏۱مى‏گويد كه: سيّد محمّد حسينى،۲ مذكور در حديث سى و ششم كتاب اربعين - كه آن را كفاية المهتدى نام نهاده - از كتاب الغيبةى حسن بن حمزه علوى طبرى مرعشى نقل كرده‏۳ كه مردى صالح از اصحاب ما اماميه به من گفت: سالى به قصد حج بيرون رفتم و در آن سال، گرما شدّت تمام داشت و [باد ]سموم [گرم ]بسيار بود. از قافله، جدا گشتم و راه را گم كردم و از غايت تشنگى، از پاى در آمدم. بر زمين افتادم و مُشرف به مرگ، شدم. پس شيهه اسبى به گوشم رسيد . چشم گشودم . جوان خوش‏رو و خوش‏بويى را ديدم كه بر اسبى شهبا سوار بود. آن جوان، آبى به من نوشانيد كه از برف ، خنك‏تر و از عسل ، شيرين‏تر بود و مرا از هلاك شدن رهانيد. گفتم: اى سيّد من! تو كيستى كه اين گونه در باره من مرحمت فرمودى؟

1.حسين بن محمّدتقى نورى مازندرانى طبرسى : از محدّثان متتبّع و چهره سرشناس شيعه در قرن چهاردهم است. وى سال ۱۲۵۴ق در منطقه نور مازندران متولّد شد و به سال ۱۳۲۰ق در نجف وفات يافت. وى به «محدّث نورى» مشهور است. او تحصيلات خود را در عراق نزد اساتيدى مثل شيخ مرتضى انصارى و ميرزاى شيرازى تكميل نمود و شاگردان زيادى داشت از جمله شيخ عبّاس قمى صاحب مفاتيح الجنان كه از او در كتاب‏هايش به عظمت ياد مى‏كند. تأليفات زيادى از او باقى مانده كه مشهورترين آنها، مستدرك الوسائل است. نجم الثاقب، تأليف او در مورد امام زمان عليه السلام است (ر . ك : الكنى و الألقاب : ج ۲ ص ۴۴۵، مستدرك الوسائل : مقدّمه) .

2.سيّد محمّد بن محمّد بن ابو محمّد بن محمّد، ملقّب به مصحفى حسينى موسوى سبزوارى مشهور به ميرلوحى، ملقّب به «مطهّر» و متخلّص به «نقيبى» : او معاصر علّامه مجلسى و محمّدتقى مجلسى است. قبل از سال هزار در اصفهان به دنيا آمد و در همان شهر در سال ۱۰۸۳ق ، پس از آن كه كتاب اربعين خود به نام كفاية المهتدى را تمام كرد، از دنيا رفت (الذريعة: ج ۱ ص ۳۸۸ ش ۲۰۰۲ و ج ۹ ص ۱۲۲۰ ش ۷۸۲۶).

3.ابو محمّد حسن بن حمزة بن على بن عبد اللَّه بن محمّد بن حسن بن حسين بن على بن ابى طالب علوى طبرى، مشهور به مرعشى (م ۳۵۸ق) : از شخصيت هاى جليل القدر و فقيهان شيعه است. شخصيتى اديب، دانا، فقيه، زاهد، پارسا و داراى خوبى‏هاى زياد بود و از مشايخ شيخ مفيد و غضائرى به شمار مى‏رفت. نوشته‏هاى فراوانى، مانند: المبسوط، المفتخر و الغيبة دارد (رجال النجاشى: ج ۱ ص ۱۸۲ش ۱۴۸، الفهرست، طوسى: ص ۱۰۴ ش ۱۹۵، أعيان الشيعة: ج ۵ ص ۶۰).


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
124

نماز خواند و آن را طول داد و سپس دستانش را بالا برد و دعايى خواند كه متنش مى‏آيد. سپس به سوى مركبش رفت و سوارش شد [كه برود] .
[محمّد] ابن جعفر دهّان به من گفت: آيا بر نمى‏خيزى به سوى او برويم تا بپرسيم كه كيست؟
به سوى او رفتيم و به او گفتيم: تو را به خدا سوگندت مى‏دهيم كه تو كيستى؟
فرمود: «شما را به خدا سوگند مى‏دهم كه مرا چه كسى مى‏پنداريد؟!».
ابن جعفر دهّان گفت: ما گمان مى‏كنيم تو خضر هستى.
فرمود: «و تو گمان مى‏كنى كيستم؟».
گفتم: من هم همان گمان را دارم.
فرمود: «به خدا سوگند، من كسى هستم كه خضر، نيازمند زيارتش است! باز گرديد كه من امام زمان شما هستم» و اين متن دعاى ايشان است: «اى خدا، اى دارنده نعمت‏هاى فراوان! ...».۱

۳ / ۱۶

مردى صالح به گفته قطب راوندى‏

۸۲۸.قطب الدين راوندى‏ مى‏گويد: از يكى از صلحا روايت شده كه گفته است: برخى وقت‏ها، برخاستن براى نماز شب براى من دشوار مى‏شد و اين ، مرا غمگين مى‏كرد. امام زمان عليه السلام را در عالم رؤيا ديدم كه به من فرمود: «آب كاسنى بنوش؛ كه خداوند، برخاستن را بر تو آسان مى‏كند». من از آن فراوان نوشيدم و خداوند، آن را بر من آسان نمود.۲

1.الإقبال: ج ۳ ص ۲۱۱، بحار الأنوار: ج ۹۵ ص ۳۹۱. براى ديدن ادامه حديث ، ر. ك: همين دانش‏نامه: ج ۶ ص ۳۱۱ ح ۱۱۰۲.

2.الدعوات: ص ۱۵۶ ح ۴۲۴، بحار الأنوار: ج ۶۶ ص ۲۱۰ ح ۲۸، نجم الثاقب: ص ۳۵۹ حكايت ۴۰.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9543
صفحه از 432
پرینت  ارسال به