103
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

و نماز پرداختم. در همين ميان ، صداى پايى را نزد مقبره مولايمان امام كاظم عليه السلام شنيدم. مردى زيارت مى‏كرد و بر آدم عليه السلام و پيامبران اولو العزم و سپس بر يكايك امامان عليهم السلام سلام داد تا به صاحب الزمان عليه السلام رسيد؛ ولى او را ذكر نكرد. من از اين كارش تعجّب كردم و به او گفتم: شايد او را از ياد برده يا نمى‏شناسد و يا عقيده اين مرد است. هنگامى كه از زيارتش فارغ شد، دو ركعت نماز خواند و به سوى من - كه نزد مقبره مولايمان امام جواد عليه السلام بودم - ، آمد و همان گونه زيارت كرد و سلام داد و دو ركعت نماز خواند . من چون او را نمى‏شناختم ، از او بيمناك بودم و او را جوان و مردى كامل ديدم كه لباس سپيدى به تن و عمامه‏اى به سر داشت و دنباله عمامه را دور گردنش پيچيده و عبايش را بر شانه‏اش انداخته بود.
او به من فرمود : «اى ابو الحسين فرزند ابو بغل! چرا دعاى فرج را نمى‏خوانى؟».
گفتم: آن چيست، اى سَرور من؟
فرمود : «دو ركعت نماز مى‏خوانى و مى‏گويى: "اى كه زيبايى را آشكار مى‏كنى و زشتى را مى‏پوشانى! اى كه به جرم، مؤاخذه نمى‏كنى و پرده نمى‏درى! اى كه منّتت بزرگ، گذشتت كريمانه، بخششت نيكو و مغفرتت گسترده است! اى كه دستانت را به رحمت گشوده‏اى! اى نهايت هر نجوا و غايت هر شكايت! اى يار هر يارى‏خواه! اى آغازگر نعمت پيش از استحقاق آن! اى پروردگار! (ده بار) اى سَرور! (ده بار) اى مولا! (ده بار) اى غايت [هستى‏]! (ده بار) اى نهايى‏ترين غايت هر رغبت! (ده بار) از تو به حقّ اين نام‏ها و به حقّ محمّد و خاندان پاكش مى‏خواهم كه رنجم را برطرف و خاطرم را آسوده كنى و غصّه‏ام را بگشايى و كارم را سامان دهى" و پس از آن ، هر دعايى خواستى مى‏كنى و حاجتت را مى‏خواهى.
سپس گونه راستت را بر زمين مى‏نهى و صد بار در سجده‏ات مى‏گويى: "اى محمّد! اى على! اى على! اى محمّد! مرا كفايت كنيد ، كه شما كفايت كننده من هستيد و مرا يارى دهيد ، كه شما يارى دهنده من هستيد".


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
102

۳ / ۳

ابو الحسين بن ابى بغل‏

۸۱۵.محمّد بن جرير طبرى‏ ، از ابو الحسين محمّد بن هارون بن موسى تلّعُكبرى‏۱ چنين روايت مى‏كند:۲ ابو الحسين بن ابى بغل كاتب‏۳برايم گفت كه كارى را از ابو منصور بن صالحان ۴ بر عهده گرفته بودم و ماجرايى ميان من و او موجب پنهان شدن من از او شده بود و او در طلب من بود و مرا ترسانده بود و من پنهان و بيمناك مانده بودم .
سپس شب جمعه به قصد مقبره‏هاى قريش (كاظمين) بيرون آمدم و در آن شب كه باد و باران مى‏آمد، آن جا را براى سپرى كردن شب به دعا و درخواست برگزيدم و از ابن جعفر ، متولّى آن جا ، خواستم كه درها[ى مقبره امام كاظم عليه السلام و امام جواد عليه السلام‏] را ببندد و بكوشد كه آن جا را خلوت كند تا هر دعا و درخواستى را كه داشتم ، در خلوت ، از خدا بخواهم و از ورود كسى كه از او ايمن نباشم و از ديدارش بترسم، در امان بمانم. او چنين كرد و درها را قفل كرد و شب به نيمه رسيد و چنان باد و بارانى آمد كه مردم را از آمدن به آن جا باز داشت و من ماندم و به دعا و زيارت

1.محمّد بن هارون بن موسى تَلّعُكبرى (زنده به سال ۴۱۰ ق) ، ساكن بغداد بوده است. نجاشى مى‏گويد: با وى در منزل پدرش هارون بن موسى حاضر مى‏شديم و مردم كتاب‏هاى حديث را بر وى قرائت مى‏كردند (رجال النجاشى: ج ۲ ص ۴۰۷ ش ۱۱۸۵، رجال الطوسى: ص ۴۴۹ ش ۶۳۸۶، أمل الآمل: ج ۲ ص ۳۵۱ ش ۱۰۸۷ . نيز ، ر. ك: منتخب الأثر: ص ۴۱۸).

2.احتمال اين كه اين رويداد در دوران غيبت صغرا يا اوايل غيبت كبرا اتّفاق افتاده باشد ، وجود دارد.

3.ابو الحسين محمّد بن يحيى بن ابى بغل كاتب ، از دبيران و كاتبان در زمان مقتدر عبّاسى و از وزراى وى بوده و ولايت اصفهان را داشته است . او را به عنوان شاعر هم مى‏شناسند و ديوانى نيز براى وى گزارش كرده‏اند . تاريخ وفات او از ۲۹۹ تا ۳۱۳ ق گفته شده است. نام او را محمّد بن احمد بن يحيى نقل نموده‏اند (ر. ك: الوافى بالوفيات: ج ۲ ص ۳۶ ش ۳۳۰ ، ذكر أخبار أصبهان: ج ۱ ص ۱۸ ، تاريخ الطبرى: ج ۱۱ ص ۴۲ ، معجم المؤلّفين: ج ۱۲ ص ۱۰۰ ، مستدركات علم رجال الحديث: ج ۸ ص ۳۶۳ ش ۱۶۸۰۹).

4.ظاهراً ابو منصور محمّد بن حسن بن صالحان ، وزير مشرف الدوله ابى الفوارس بن عضد الدوله بوده كه در ۷۶ سالگى در سال ۴۱۶ ق ، وفات يافته است (ر . ك : الكامل فى التاريخ: ج ۶ ص ۲۰ ، المنتظم: ج ۱۵ ص ۱۷۳ ، البداية و النهاية: ج ۱۲ ص ۱۹).

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9736
صفحه از 432
پرینت  ارسال به