۸ / ۳
دعاى فرج (اللَّهُمَّ ربَّ النّورِ العَظيمِ)
۱۰۹۷. مصباح المتهجّد: از جمله چيزهايى كه از سوى صاحب الزمان عليه السلام آمده است:۱ «خدايا! خداوند نور بزرگ؛ خداوند تخت رفيع؛ خداوند درياى مالامال از آب ؛ نازل كننده تورات و انجيل؛ خداوند سايه و گرما؛ نازل كننده زبور و قرآن بزرگ؛ خداوند فرشتگان مقرّب و پيامبران مرسل. تو خداى هر كه در آسمان است و خداى هر كه در زمين است، هستى . جز تو خدايى در اين دو نيست و تو چيره بر آسمانيان و چيره بر زمينيان هستى و جز تو كس ديگرى در آسمان و زمين چيره نيست. تو آفريدگار آسمانيان و آفريدگار زمينيان هستى و جز تو كس ديگرى آفريدگار اين دو نيست . تو داور آسمانيان و زمينيان هستى و جز تو داورى در زمين و آسمان نيست.
خدايا! من از تو درخواست مىكنم به روى كريمت و به نور تابان رويت و به فرمانروايى ديرينت. اى زنده برپا دارنده هستى ! از تو مىخواهم به آن اسمت كه آسمانها و زمينها با آن نور گرفت و به آن اسمت كه اوّلين و آخرين با آن به سامان مىآيند. اى زنده پيش از هر زنده! اى زنده پس از هر زنده! اى زنده به هنگامى كه هيچ زندهاى نبود! اى زنده كننده مردگان! اى زنده! هيچ خدايى جز تو نيست. اى زنده! اى برپادارنده هستى! از تو مىخواهم كه بر محمّد و خاندان محمّد درود فرستى و مرا از راهى كه گمان نمىبرم و راهى كه گمان مىبرم، روزى برسانى، روزىِ گشاده، حلال و پاك، و غم و اندوهم را بزدايى و آنچه را اميد و آرزو دارم به من عطا كنى؛ كه تو بر هر كارى توانايى».۲
1.دو نكته: يك . شيخ طوسى در ضمن دعاهايى كه در تعقيبات نماز صبح خوانده مىشود، دعاى معروف به «دعاى حريق» را نقل كرده، و بعد از آن اين دعا را نقل كرده كه در آغازش چنين آمده است: از جمله چيزهايى كه از سوى صاحب الزمان عليه السلام به محمّد بن صلت قمى - ظاهراً محمّد بن احمد بن على بن صلت قمى باشد - صادر شده است، افزودهاى در اين دعاست: «اللَّهم رب النور العظيم...». ظاهراً منظور از «افزودهاى در اين دعا» استحباب خواندن دعاى روايت شده از امام زمان عليه السلام پس از دعاى حريق در تعقيبات نماز فجر است، نه آن گونه كه برخى پنداشتهاند به دعاى حريق از سوى امام زمان عليه السلام چيزى افزوده باشد.
دو . اين دعاى فرج - كه شيخ طوسى آن را بعد از دعاى حريق آورده است - ، در بخش آغازين و گاه تا نصف ، با سه دعاى ديگر مشترك است . اين دعاها ، عبارتاند از : الف - دعاى مشهور عهد كه خواندن آن براى چهل صبح سفارش شده است. ر. ك : ص ۲۲۶ ح ۱۰۸۱ ب - دعايى كه شيخ طوسى در اعمال مستحب شب جمعه براى رفع حاجت آورده و توصيه كرده كه روزهاى سهشنبه و چهارشنبه و پنجشنبه روزه گرفته شود و شب جمعه، قبل از افطار اين دعا خوانده شود . ج - دعايى كه از پيامبر صلى اللّه عليه و آله رسيده و براى قبل از افطار ماه رمضان ، توصيه شده است.
2.مصباح المتهجّد : ص ۲۲۷ ح ۳۳۶ ، البلد الأمين : ص ۵۹ ، بحار الأنوار : ج ۸۶ ص ۱۷۱ .