291
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم

خداى متعال، توجيه‌پذير دانست؛ خدايى كه هيچ گاه و در برابر هيچ چيزى دستش بسته نيست و كسى ياراى برابرى با او را ندارد؛ خداوند قادرى كه حتّى مقدّرات تعيين شده‌اش در قبضه اراده و مشيّت او قرار دارند و هر لحظه مى‌تواند تغييرشان دهد. در اين نگاه به هستى است كه ابراهيم عليه السلام ، نياى بزرگ‌ترين پيامبران الهى، خود را براى انجام دادن بديهى‌ترين فريضه الهى يعنى نماز، به عنايت الهى نيازمند مى‌بيند و ندا بر مى‌آورد: «رَبِّ اجْعَلْنِى مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى رَبَّنَا وَتَقَبَّل دُعَاءِ» ،۱با آن كه ترديدى نيست كه ابراهيم عليه السلام از اوّابين و نمازگزاران حقيقى بوده است. پس مؤمنان، همه و هميشه بايد از خدا بخواهند كه بر همان خير و صلاحى باشند كه خداوند برايشان مقدّر كرده و در اجراى فرمان‌ها و خواست الهى، در جايگاه مقدّر خود باقى بمانند و خداى ناكرده، كسانى ديگر جايشان را نگيرند تا از پاداش عظيم الهى بى‌بهره نمانند. ما بايد همواره از خداوند بخواهيم كه منجى بشر، همان امام دوازدهم ما باشد و ما نيز پيرو پا در ركاب ايشان باشيم.
اللَّهُمَّ... وَاجعَلنا مِمَّن تَنتَصِرُ بِهِ لِدينِكَ ،... ولا تَستَبدِل بِنا غَيرَنا .۲خدايا!... ما را از ياوران دينت قرار بده... و كسى ديگر را در اين امر به جاى ما مگذار.

پاسخ سؤال شش‌

ابتدا به اين نكته اشاره مى‌كنيم كه بيمارى و پيشامدهاى طبيعى، يك عارضه عمومى براى همه انسان‌هاست و كمتر انسانى را مى‌توان يافت كه در عمر چند دهه‌اى خود، از گزند آن در امان بوده باشد. گويى اين سنّت الهى است كه همه را بدين وسيله بيازمايد و اجر صبر رنجشان را توشه آخرتشان كند. از اين رو، امام زمان عليه السلام نيز مى‌تواند براى ساعت‌ها و روزهايى بيمار شود و پيكر مباركش از خارى و يا زخمى

1.ابراهيم: آيه ۴۰.

2.ر.ك: ص ۹۲ ح ۱۰۴۳ و ص ۲۵۵ ح ۱۰۹۰ .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم
290

مى‌اندازد و فَرَج در درون برنامه خود و نه بيرون از آن صورت مى‌گيرد. از اين رو، با عجله - كه اقدام به كار و يا درخواست آن پيش از فراهم آمدن زمينه و مؤلّفه‌هاى تحقّق خارجى آن است - ، تفاوت دارد. به سخن ديگر، دعاى ما زمينه وقوع فَرَج را در اوّلين وقت ممكن، و نه پيش از آن، فراهم مى‌آورد كه با عجله، متفاوت است.۱
گفتنى است دعاهاى متعدّد براى درخواست تعجيل در فرج، گونه‌اى يادآورىِ وظيفه ما براى تحقّق اين امر است. ما بايد با خودسازى و جامعه‌سازى، زمينه ظهور امام عصر عليه السلام را فراهم كنيم و آن بخش از علّت غيبت را كه به ما مربوط مى‌شود، از ميان ببريم و براى تحقّق ديگر عوامل نيز دست به دامان خداوند شويم و در دوره غيبت، همواره از ياد امام مُنجى، غافل نشويم تا از پاداش انتظار نيز بهره ببريم.

پاسخ سؤال پنج‌

در چند گزارش، سفارش شده تا براى اين كه امام مهدى عليه السلام همان قائم به امر الهى باشد، دعا كنيم. اين گزارش‌ها چندان فراوان نيستند و هرچند در كتاب‌هاى معتبر و يا مشهورى نقل شده‌اند، امّا اسناد همه، مرسل اند و از اين رو، از نظر سندى، ضعيف به شمار مى‌آيند.۲ با اين همه مى‌توان آنها را در قالب ادبيات گفتگو با

1.ر.ك: مكيال المكارم: ج ۱ ص ۳۸۲.

2.اجعَلهُ القائِمَ المُنتَظَرَ؛ او را قائمى قرار بده كه چشم به راهش باشند. (ر.ك: ص ۸۸ ح ۱۰۴۳) . اجعَلهُ الدّاعِىَ إلى‌ كِتابِكَ ،وَالقائِمَ بِدينِكَ ؛ خدايا! او را دعوتگر به كتابت و برپا دارنده دينت قرار بده. (ر.ك: ص‌۱۷۰ ح ۱۰۵۹) .
وَاجعَلهُ القائِمَ بِأَمرِكَ ؛ او را قائم به امرت قرار بده (ر.ك: ص ۲۲۴ ح ۱۰۷۸).
اجعَلهُ الإِمامَ المُنتَظَرَ ؛ خدايا! او را امامى قرار بده كه انتظارش را مى‌كشند (ر.ك: ص ۲۴۲ ح ۱۰۸۶، به نقل از المقنعة).
وَاجعَلهُ القائِمَ المُؤَمَّلَ ، وَالوَصِىَّ المُفَضَّلَ ، وَالإِمامَ المُنتَظَرَ ، وَالعَدلَ المُختَبَرَ ؛ و او را قيام‌كننده‌اى كه به وى اميد بسته‌اند و وصىّ برترى داده شده و امامى كه چشم به راهش هستند و عدل‌آزموده قرار بده (ر.ك: ص ۴۳۲ ح ۱۱۲۱)
.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13460
صفحه از 453
پرینت  ارسال به