۱۰۹۳. مصباح المتهجّد - به نقل از ابو محمّد عبد اللَّه بن محمّد عابد - : امام عسكرى عليه السلام در باره صلوات بر پيامبر و وصيّانش فرمود : «صلوات براى ولىّ امر منتظر عليه السلام :۱ خدايا! بر وليّت و فرزند اوليايت درود فرست؛ آنان كه اطاعتشان را واجب و حقّشان را لازم كردى و آلودگى را از آنان بردى و پاك و پاكيزهشان كردى. خدايا! دينت را با او يارى ده و اولياى خود و اولياى او و پيروان و ياورانش را با او يارى ده و ما را جزو آنان قرار ده.
خدايا! او را از گزند هر ستمكار و سركش و از گزند همه مردمانت در پناه خود بگير و او را از پيش رو و پشت سر و راست و چپش حفظ و از او حراست كن و از رسيدن بدى به او مانع شو و پيامبر و خاندان پيامبرت را با [حفظ] او حفظ كن و عدالت را با او پديدار كن و او را با نصرتت استوار بدار و ياورانش را يارى ده و واگذارندگانش را وا بگذار و جبّاران كافر را با او درهم كوب و كافران، منافقان و همه كژرُوان را در هر زمان و در هر گوشه از شرق و غرب زمين و در خشكى و دريا، به دست او هلاك كن و زمين را به دست او از عدالت آكنده كن و دين پيامبرت - كه بر او و بر خاندانش سلام - را به دست او آشكار بنما. خدايا! مرا از ياوران و ياران و دنبالهروان و پيروان او قرار بده و آنچه را خاندان محمّد آرزو دارند و دشمنشان از آن بيم دارند ، به من نشان بده. خداى حق! دعايم را اجابت كن» .۲
۱۰۹۴. تهذيب الأحكام- به نقل از محمّد بن حسن بن احمد بن وليد قمى، در درود فرستادن بر معصومان عليهم السلام به هنگام زيارت قبر امام رضا عليه السلام -۳ :۴ «خدايا بر حجّتت و وليّت، قيامكننده ميان مردمانت، درودى بفرست كه كامل، بالنده و جاويد باشد و فَرَجش را با آن نزديك سازى و يارىاش كنى، و ما را در دنيا و آخرت، همراه او قرار دهى.
خدايا! من با محبّت ايشان به تو نزديكى مىجويم و دوست ايشان را دوست، و دشمن ايشان را دشمن مىدارم. خير دنيا و آخرت را به سبب ايشان، روزىِ من كن و به سبب ايشان، شرّ دنيا و آخرت را از من دور كن و بيم و هراسهايم را در روز قيامت، كفايت نما».۵
1.اوّل دعا در مصباح المتهجّد به نقل از ابو محمّد عبد اللَّه بن محمّد عابد: در سال ۲۵۵ق ، از آقايم ابو محمّد حسن بن على عليه السلام در منزل ايشان در سامرا تقاضا كردم كه درود فرستادن بر پيامبر و اوصياى ايشان - كه بر او و اوصياى او سلام باد - را به من املا بفرمايد، و مقدار زيادى كاغذ هم با خودم آورده بودم. ايشان بدون آن كه از روى كتاب و نوشتهاى بخواند، به من چنين املا كرد: «صلوات بر پيامبر صلى اللّه عليه و آله: بار خدايا! بر محمّد درود فرست كه او حامل وحى تو بود و پيامهاى تو را [به خلق] مىرساند...» . ابو محمّد يمنى گفت: چون نوبت صلوات بر خود ايشان (امام عسكرى عليه السلام ) رسيد، ادامه نداد. من بر ادامه آن اصرار ورزيدم، فرمود: «اگر نبود كه اين [بيان صلوات] از دين است و خداى تعالى به ما فرمان داده است كه آن را به اهلش برسانيم، دوست داشتم كه ديگر ادامه ندهم؛ امّا بنويس اين از دين است: صلوات بر حسن بن على بن محمّد عليه السلام . بار خدايا! درود فرست بر حسن بن على بن محمّد...صلوات بر ولى امر منتظر. بار خدايا! بر ولى خود و فرزند اولياى خود درود فرست...» .
2.مصباح المتهجّد : ص ۴۰۵ ح ۵۳۳ ، جمال الاُسبوع : ص ۳۰۰ ، بحار الأنوار : ج ۹۴ ص ۷۸ ح ۱.
3.با توجّه به برخى قرينهها كه محقّقان كتاب درپانوشت متن عربى برشمردهاند، مىتوان مضمون اين گزارش را از معصومان عليهم السلام دانست (م).
4.اين زيارت، از كتاب الجامع محمّد بن الحسن بن احمد بن وليد قمى - كه استاد شيخ صدوق بوده - نقل شده است . شيخ طوسى در تهذيب الأحكام در صدر اين زيارت مىنويسد : «اين زيارت را محمّد بن حسن بن احمد بن وليد قمى - رضى اللَّه عنه - در كتاب الجامع خود آورده است : «هنگامى كه خواستى قبر ابو الحسن امام رضا عليه السلام را زيارت كنى ...» . شيخ صدوق نيز در عيون أخبار الرضا عليه السلام اين زيارت را از كتاب استادش نقل كرده است : «در كيفيت زيارت امام رضا عليه السلام كه در طوس است. اين زيارت را شيخ ما محمّد بن حسن در جامع خود ذكر كرده و گفته است : چون بخواهى امام رضا عليه السلام را در طوس زيارت كنى ...» .
علاوه بر شيخ صدوق به نظر مىرسد كتاب ياد شده، در دست شيخ طوسى نيز بوده كه مستقيماً آن را از كتاب نقل كرده است . از اعتماد اين دو بزرگوار به كتاب دعاى ياد شده، چنين برمىآيد كه مضمون كتاب، مأثور بوده است، خصوصاً كه نويسنده ، بزرگ قميان بوده و آنان نصگرا بودند و از متون دينى، عدول نمىكردند .
5.تهذيب الأحكام : ج ۶ ص ۸۶ - ۸۸ ح ۱۷۱ ، كتاب من لا يحضره الفقيه : ج ۲ ص ۶۰۴ ح ۳۲۱۰ ، عيون أخبار الرضا عليه السلام : ج ۲ ص ۲۶۹ ، بحار الأنوار : ج ۱۰۲ ص ۴۶ .