25
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم

مى‌دهند! ديروز حجّتيه‌اى‌ها مبارزه را حرام كرده بودند و در بحبوحه مبارزات، تمام تلاش خود را نمودند تا اعتصاب چراغانى نيمه شعبان را به نفع شاه بشكنند؛ امروز، انقلابى‌تر از انقلابيون شده‌اند.
ولايتى‌هاى ديروز - كه در سكوت و تحجّر خود ، آبروى اسلام و مسلمين را ريخته‌اند [و] در عمل، پشت پيامبر و اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام را شكسته‌اند و عنوان ولايت برايشان جز تكسّب و تعيش نبوده است - ، امروز، خود را بانى و وارث ولايت نموده و حسرت ولايت دوران شاه را مى‌خورند.۱
با اندكى تأمّل در احاديثى كه پيشگويى كرده‌اند قبل از ظهور امام مهدى عليه السلام ، ظلم، جهان را فرا خواهد گرفت، مشخّص مى‌شود كه مقصود آنها، نَسخ آيات جهاد و امر به معروف و نهى از منكر و تعطيل احكام و حدود الهى در عصر غيبت نيست؛ بلكه مقصود، پيشگويى از فراگيرشدنِ نسبىِ ستم و تباهى پيش از ظهور دادگستر جهان است، و به سخن ديگر، با همه تلاش‌هايى كه مؤمنان و منتظران راستين، جهت مبارزه با فساد بايد انجام دهند، قبل از ظهور منجى موعود، حكومتى كه بتواند رژيم‌هاى ظالمانه‌اى را كه ظلم آنها فراگير است، ريشه‌كن كند و عدالت را در سراسر جهان بگستراند، تحقّق نخواهد يافت.

دو. احاديث نهى از قيام، قبل از قيام قائم عليه السلام

دسته دوم از احاديثى كه دستاويز مخالفان تشكيل حكومت دينى در عصر غيبت است، شامل احاديثى است كه در نگاه ابتدايى و سطحى، بر نهى مبارزه با حكومت‌هاى فاسد، و لزوم سازش و مسالمت با آنها، قبل از قيام امام مهدى عليه السلام دلالت دارند. مهم‌ترين احاديث اين دسته،۲ به چهار گروه تقسيم مى‌شوند.
گروه اوّل، احاديثى هستند كه رهبرانِ قيام قبل از قيام امام مهدى عليه السلام را «طاغوت»

1.. صحيفه امام: ج ۲۱ ص ۲۸۱ (پيام امام به مراجع اسلام، ۳/۱۲/۱۳۶۷).

2.براى آشنايى بيشتر با احاديثى كه در اين باره وارد شده، ر.ك: دراسات فى ولاية الفقيه: ج ۱ ص ۲۰۵ - ۲۵۶.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم
24

يك. احاديث فراگير شدن ظلم، قبل از ظهور امام مهدى عليه السلام

دسته اوّل از احاديثى كه ممكن است به عنوان شاهد ديدگاه دوم، مورد بهره‌بردارى قرار گيرند، احاديثى هستند كه تأكيد مى‌كنند امام مهدى عليه السلام هنگامى ظهور مى‌كند كه ظلم و جور، جهان را فرا گرفته است.۱
بر پايه اين احاديث، فراگير شدن ظلم، مقدّمه ظهور امام غايب است. بنا بر اين، ممكن است از اين احاديث چنين برداشت شود كه هر اقدامى جهت مبارزه با ظلم و استقرار عدل در جامعه، به معناى تلاش براى از بين بردن مقدّمه ظهور آن امام و در نتيجه، به تأخير افتادن ظهور ايشان است. از اين رو، منتظران ظهور امام مهدى عليه السلام نه تنها نبايد كوچك‌ترين اقدامى در جهت اصلاح ناهنجارى‌ها و استقرار عدل و داد در جامعه نمايند، بلكه به عكس بايد آنها نيز به گسترش ظلم و تباهى در جهان كمك كنند تا هر چه زودتر امام عصر عليه السلام ظاهر شود(!)
چنين برداشت انحرافى‌اى از اين احاديث، در واقع، به قدرى سست و بى‌اساس است كه توضيح آن براى نقد و ردّ آن، كافى است، چنان كه امام خمينى رحمه اللَّه در ادامه پيام به مراجع اسلام، با اشاره به ديدگاه ياد شده مى‌فرمايد:
البتّه هنوز حوزه‌ها به هر دو تفكّر آميخته اند و بايد مراقب بود كه تفكّرِ جدايى دين از سياست، از لايه‌هاى تفكّر اهل جمود، به طلّاب جوان سرايت نكند... .
ديروز، مقدس‌نماهاى بى‌شعور مى‌گفتند: دين از سياست جداست و مبارزه با شاه حرام است. امروز مى‌گويند: مسئولين نظام، كمونيست شده‌اند. تا ديروز مشروب‌فروشى و فساد و فحشا و فسق و حكومت ظالمان را براى ظهور امام زمان - أرواحنا فداه - مفيد و راه‌گشا مى‌دانستند. امروز اين كه در گوشه‌اى خلاف شرعى - كه هرگز خواست مسئولين نيست - رخ مى‌دهد، فرياد «و اسلاما» سر

1.. ر.ك: ج ۷ ص ۲۶۳ (فصل دوم / فراگيرى ظلم و ستم).

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13331
صفحه از 453
پرینت  ارسال به