23
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم

جداست.
امام خمينى رحمه اللَّه با اشاره به اين ديدگاه مى‌فرمايد:
استكبار، وقتى كه از نابودى مطلق روحانيت و حوزه‌ها مأيوس شد، دو راه را براى ضربه زدن انتخاب نمود: يكى راه ارعاب و زور، ديگرى، راه خدعه و نفوذ. در قرن معاصر، وقتى حربه ارعاب و تهديد، چندان كارگر نشد، راه‌هاى نفوذ، تقويت گرديد. اوّلين و مهم‌ترين حركت، القاى شعار «جدايى دين از سياست» است كه متأسّفانه اين حربه در حوزه روحانيت تا اندازه‌اى كارگر شده است، تا جايى كه دخالت در سياست، دون شأن فقيه و ورود در معركه سياسيّون، تهمت وابستگى به اجانب را به همراه مى‌آورد... . ضربات روحانيت ناآگاه و آگاه وابسته، به مراتب، كارى‌تر از اغيار بوده و هست.
در شروع مبارزات اسلامى، اگر مى‌خواستى بگويى: شاه خائن است، بلافاصله جواب مى‌شنيدى كه شاه شيعه است! ترويج تفكّر «شاه، سايه خداست» و يا «با گوشت و پوست نمى‌توان در مقابل توپ و تانك ايستاد» و اين كه «ما مكلّف به جهاد و مبارزه نيستيم» و يا «جواب خون مقتولين را چه كسى مى‌دهد؟» و از همه شكننده‌تر، شعار گم‌راه‌كننده «حكومت قبل از ظهور امام زمان عليه السلام باطل است»، و هزاران «إن قلت» ديگر، مشكلات بزرگ و جان‌فرسايى بودند كه نمى‌شد با نصيحت و مبارزه منفى و تبليغات، جلوى آنها را گرفت. تنها راه حل، مبارزه و ايثار و خون بود.۱

شواهد ديدگاه دوم‌

در اين جا لازم است به احاديثى كه به عنوان شاهد و دليل ديدگاه دوم (اختصاص تشكيل حكومت دينى به عصر حضور)، مورد استناد قرار مى‌گيرند، اجمالاً اشاره و توضيحات لازم ارائه گردد:

1.. صحيفه امام: ج ۲۱ ص ۲۷۸ (پيام امام به مراجع اسلام، ۳/۱۲/۶۷).


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم
22

قوانين اسلامى و آرمان‌هاى خاندان رسالت است.۱
بزرگ‌ترين نظريّه‌پرداز اين ديدگاه، امام خمينى رحمه اللَّه است كه با رهبرى او و مقاومت ملّت ايران و ايثار و فداكارى مجاهدان، طلسم حكومت دو هزار و پانصدساله زورمداران بر كشور ايران را شكست و حكومتى بر پايه قوانين اسلامى در اين كشور شكل گرفت.
بر اساس اين ديدگاه، در عصر غيبت نيز مانند عصر حضور، مسلمانان موظّف اند كه در حدّ توان، احكام اسلامى را اقامه كنند، و براى انجام دادن اين وظيفه، راهى جز تشكيل حكومت دينى ندارند. البتّه تشكيل حكومت دينى در عصر غيبت در درجه اوّل، بر عهده مجتهد جامع شرايط رهبرى است‌۲ و مسئوليت زمينه‌سازى براى حكومت جهانى اسلام به رهبرى امام مهدى عليه السلام بر عهده اين حكومت خواهد بود.

۲ . اختصاص تشكيل حكومت به عصر حضور

ديدگاه دوم، اين است كه تشكيل حكومت دينى و اجراى احكام اسلامى در جامعه، ويژه خاندان رسالت است، بدين معنا كه پس از پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله و امام على عليه السلام و مدّت كوتاهى از امامت امام حسن عليه السلام تا ظهور امام مهدى عليه السلام ، اسلام برنامه‌اى براى تشكيل حكومت و اجراى حدود الهى ندارد، و مسلمانان و به طور خاص، پيروان اهل بيت عليهم السلام ، مكلّف به تلاش براى تشكيل حكومت دينى و اقامه ارزش‌هاى الهى نيستند و تنها وظيفه آنان، انجام دادن تكاليف فردى است. به عبارت ديگر، هر چند در مسائل حكومتى، تسليم زورمداران و حتّى دشمنان اسلام باشند، حقّ مبارزه با آنان را ندارند(!) و در يك جمله، در دوران غيبت امام مهدى عليه السلام ، دين از سياست

1.. گفتنى است كه افزون بر نقش حكومت دينى در بسترسازى براى ظهور امام مهدى عليه السلام ، ضرورت تشكيل چنين حكومتى در عصر غيبت جهت اجراى احكام و قوانين اسلام، مبتنى بر ادّله فراوانى از كتاب (قرآن)، سنّت و عقل و اجماع است. براى آگاهى بيشتر، ر.ك: دراسات فى ولاية الفقيه: ج ۱، ص ۸۳ - ۲۰۴.

2.. ر.ك: صحيفه امام: ج ۲۱ ص ۲۷۸ (پيام امام به مراجع اسلام، ۳/۱۲/۱۳۶۷).

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13582
صفحه از 453
پرینت  ارسال به