217
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم

۶ / ۴

دعا براى او در روز عاشورا

۱۰۷۷. المزار الكبير- به نقل از عبد اللَّه بن سنان - : امام صادق عليه السلام در دعاى روز عاشورا۱ فرمود - : «خدايا! تبهكاران را عذاب كن؛ آنان كه با پيامبرت دشمنى كردند و با اوليايت جنگيدند و غير تو را پرستيدند و حرام‌هايت را حلال شمردند، و رهبران و پيروان و محبّان و موافقان [و همراهان‌] و خشنودان به كارشان را فراوان لعنت كن. خدايا! در فرج خاندان محمّد تعجيل بفرما و درودهايت را بر او و بر ايشان بفرست و آنان را از دست منافقان گم‌راه و كافران منكر برهان و فتحى آسان برايشان پيش آور و آسودگى و گشايشى نزديك را برايشان فراهم كن و تسلّطى يارى شده از جانب خود براى ايشان قرار بده.
سپس دستانت را بالا مى‌برى و اين دعا را در قنوت و در حالى كه به دشمنان خاندان محمّد اشاره مى‌كنى مى‌خوانى:
خدايا! بسيارى از امّت، به دشمنى با امامان نگه‌دارنده‌[ى دين‌] برخاسته و به كلمه‌[ى توحيد و امامت ]كفر ورزيده و به زمامداران ستمكار روى آورده و كتاب و سنّت را ترك كرده و از دو رشته‌اى كه به اطاعت و چنگ زدنشان فرمان داده بودى (قرآن و عترت)، منحرف شدند و حق را ميرانده و از راه ميانه منحرف شدند و احزاب ديگر را يارى دادند و كتاب را تحريف كردند و چون حق به ايشان رسيد، به آن كفر ورزيدند و چون باطل را ديدند، به آن چنگ زدند و حقّ تو را تباه و خلق تو را گم‌راه كردند و فرزندان پيامبرت و بندگان برگزيده‌ات و بر دوش‌كشندگان علمت و وارثان حكمت و وحى‌ات را كشتند.
خدايا! گام‌هاى دشمنانت و دشمنان پيامبر و اهل بيت پيامبرت را بلرزان و خانه‌هايشان را ويران و سلاحشان را كُند و دچار اختلافشان بگردان. يارانشان را پراكنده و نيرنگشان را سست كن و آنان را با شمشير بُرّانت بزن و با سنگ سرشكنت بكوب و انبوه بلاها را بر آنان بريز و با عذاب، جارويشان كن و عذابى سهمگين بر آنان فرود آور و آنان را با قحطى و كيفرهايى كه دشمنانت را با آن هلاك كردى، بگير؛ كه تو از مجرمان، انتقام گيرنده‌اى .
خدايا! سنّت تو تباه و احكامت تعطيل و عترت پيامبرت در زمين سرگردان شده‌اند. خدايا! حقّ و اهلش را عزيز كن و باطل و اهلش را بكوب و با نجات ما بر ما منّت بنه و ما را به ايمان، هدايت نما و در فَرَجمان تعجيل بفرما و آن را به فرج اوليايت متّصل كن و آنان را پشتيبان ما و ما را نمايندگان آنها قرار بده.
خدايا! هر كس روز كشتن فرزند پيامبرت و برگزيده خلقت را عيد مى‌گيرد و در آن، شادى و پايكوبى مى‌كند، هلاك كن و آخرينِ آنها را به همان كيفرى بگير كه اوّلينِ آنها را گرفتى و - اى خدا - ، عذاب و عقوبتت را بر ستمكاران به اهل بيت پيامبرت دو چندان كن و پيروان و زمامدارانشان را هلاك گردان و حاميان و جمعشان را از ميان ببر . خدايا! درودها و رحمت و بركاتت را بر عترت پيامبرت دو چندان كن، عترت تباه‌شده بيمناك خوارشده، باقى‌مانده از شجره طيّبه [ى رسالت‌] ، پاكيزه و بركت يافته. خدايا! سخنشان را بالا بنشان و حجّتشان را چيره كن و بلا و سختى و تاريكى‌هاى باطل و اندوه را از ايشان برطرف كن و دل‌هاى شيعيان ايشان و حزبت را بر اطاعت و ولايت و يارى و دوستى ايشان استوار بدار و يارى‌شان ده و شكيب ورزيدن را بر آزار در راه تو، به ايشان عطا كن و روزهايى ديدنى و زمان‌هايى خوش برايشان قرار بده كه فَرَجشان را نزديك و تسلّط و يارى‌شان را فراهم آوَرَد ، همان گونه كه در كتاب نازل شده‌ات براى اوليايت ضمانت كردى و به حقّ و درستى فرمودى: «خداوند به مؤمنان شايسته‌كار شما وعده داده است كه بى‌ترديد، آنان را در زمين خليفه مى‌كند، همان گونه كه پيشينيان آنان را خليفه كرد و دينشان را كه برايشان پسنديده است، بى گمان براى آنها استوار و برپا مى‌سازد و بيم و هراسشان را به آرامش تبديل مى‌كند».

خدايا! مشكلشان را برطرف كن. اى كه جز او سختى را برطرف نمى‌كند! اى يگانه! اى زنده! اى برپا دارنده! و من - اى خداى من - ، بنده ترسان از تو و بازگردنده به تو و درخواست كننده از تو و روى‌آورنده به تو و پناهنده به درگاه تو و آگاه به تو هستم كه هيچ پناهى از تو به سوى خودت نيست. خدايا! دعايم را بپذير و - اى خداى من - ، [صداى ]آشكار و نجواى مرا بشنو و مرا از آنان قرار ده كه عملشان را مى‌پسندى و عبادتشان را مى‌پذيرى و با رحمتت نجاتشان مى‌دهى؛ كه تو عزيز، حكيم و كريمى.
خدايا! در ابتدا و انتها بر محمّد و آل محمّد درود فرست. بركاتت را بر محمّد و آل محمّد نازل فرما. بر محمّد و آل محمّد رحم كن، كامل‌تر و برتر از درود و بركات و رحمتى كه نثار پيامبران و فرستادگان و فرشتگان و حاملان عرشت كردى، به حقّ يكتايى‌ات!
خدايا! ميان من با محمّد و خاندانش - كه درودهايت بر او و بر ايشان باد - جدايى مينداز و - اى خداى من - مرا از پيروان محمّد و على و فاطمه و حسن و حسين و فرزندان پاك برگزيده‌شان قرار بده و زمينه درآويختن به رشته ايشان و رضايت به راهشان و برگرفتن طريقشان را برايم فراهم كن؛ كه تو بخشنده و كريمى.
سپس صورتت را به خاك بمال و بگو: اى كه به هر چه بخواهد حكم مى‌رانَد و هر چه اراده فرمايد مى‌كند! تو حكم راندى، پس سپاس و ستايش، ويژه توست اى ستوده ارج نهاده شده! اى مولاى من! در فرج آنان گشايش بده و به همراهش فرج ما را نيز برسان كه تو ضمانت كرده‌اى آنها را پس از خوار شدن ، عزيز بدارى و پس از اندك شدن، فراوان كنى و پس از گم‌نامى و پنهانى، آشكار سازى . اى راستگوترين راستگويان و اى رحيم‌ترين رحيمان!
اى خدا و سرور من! با يارى از جود و كرمت، عاجزانه از تو مى‌خواهم كه آرزويم را گسترده كنى و از من بگذرى و عمل كم و زيادم را بپذيرى و بر عمرم بيفزايى و مرا به آن جايگاه حضور برسانى و مرا از كسانى قرار دهى كه چون او را فرا مى‌خوانند به اطاعت و ولايت و يارى‌شان جواب مى‌دهد و آن روزگار را به زودى و با سرعت و عافيت به من نشان دهى؛ كه تو بر هر كارى توانايى.
سپس دستانت را به سوى آسمان كن و بگو: به تو پناه مى‌برم از اين كه از كسانى باشم كه روزگار تو را اميد نمى‌برند و مرا به رحمتت از اين حالت برهان».۲

1.المزار الكبير سندش را به عبد اللَّه بن سنان ذكر كرده و پيش از نقل متن دعا از زبان او چنين آورده است: در روز عاشورا بر سرورم امام صادق عليه السلام درآمدم . او را رنگ پريده و اندوهگين ديدم، در حالى كه اشك‌هايش مانند دانه‌هاى مرواريد از چشمانش مى‌ريخت. گفتم: اى فرزند پيامبر خدا! از چه رو مى‌گريى؟ خداوند چشمانت را گريان نكند! به من فرمود: «آيا غافلى؟! آيا نمى‌دانى كه حسين بن على عليه السلام در چنين روزى كشته شد؟ (سپس كيفيت كارهاى آن روز و نمازش را ذكر كرد و فرمود:) هنگامى كه از تلاش و اين كارهايت فارغ شدى، در همان جا كه نماز خوانده‌اى بايست و بگو: خدايا! تبهكاران را عذاب كن...» .

2.المزار الكبير : ص ۴۷۳ - ۴۷۵ ح ۶ ، مصباح المتهجّد : ص ۷۸۳ ح ۸۵۳ و ۸۵۶ ، مصباح الزائر : ص ۲۶۳ ، الإقبال : ج ۳ ص ۶۷ (با عبارت مشابه) ، بحار الأنوار : ج ۱۰۱ ص ۳۰۳ - ۳۰۵ ح ۴ .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم
216

۶ / ۴

الدُّعاءُ لَهُ يَومَ عاشوراءَ

۱۰۷۷.المزار الكبير عن عبد اللَّه بن سنان عن الإمام الصادق عليه السلام‌- فِي الدُّعاءِ يَومَ عاشوراءَ -۱ :
اللَّهُمَّ عَذِّبِ الفَجَرَةَ ، الَّذينَ شاقّوا رَسولَكَ ، وحارَبوا أولِياءَكَ ، وعَبَدوا غَيرَكَ ، وَاستَحَلّوا مَحارِمَكَ ، وَالعَنِ القادَةَ وَالأَتباعَ ، ومَن كانَ مِنهُم مُحِبّاً ومَن أوضَعَ‌۲
مَعَهُم ، أو رَضِيَ بِفِعلِهِم ، لَعناً كَثيراً . اللَّهُمَّ وعَجِّل فَرَجَ آلِ مُحَمَّدٍ ، وَاجعَل صَلَواتِكَ عَلَيهِ وعَلَيهِم ، وَاستَنقِذهُم مِن أيدِي المُنافِقينَ المُضِلّينَ ، وَالكَفَرَةِ الجاحِدينَ ، وَافتَح لَهُم فَتحاً يَسيراً ، وأَتِح لَهُم رَوحاً وفَرَجاً قَريباً ، وَاجعَل لَهُم مِن لَدُنكَ سُلطاناً نَصيراً .
ثُمَّ ارفَع يَدَيكَ وَاقنُت بِهذَا الدُّعاءِ ، وقُل وأَنتَ تُومِئُ إلى‌ أعداءِ آلِ مُحَمَّدٍ عليهم السلام :
اللَّهُمَّ ، إنَّ كَثيراً مِنَ الاُمَّةِ ناصَبَتِ المُستَحفَظينَ مِنَ الأَئِمَّةِ ، وكَفَرَت بِالكَلِمَةِ ، وعَكَفَت عَلَى القادَةِ الظَّلَمَةِ ، وهَجَرَتِ الكِتابَ وَالسُّنَّةَ ، وعَدَلَت عَنِ الحَبلَينِ الَّذَينِ أمَرتَ بِطاعَتِهِما وَالتَّمَسُّكِ بِهِما ، فَأَماتَتِ الحَقَّ وحادَت عَنِ القَصدِ ، ومالَأَتِ الأَحزابَ ، وحَرَّفَتِ الكِتابَ ، وكَفَرَت بِالحَقِّ لَمّا جاءَها ، وتَمَسَّكَت بِالباطِلِ لَمَّا اعتَرَضَها ، فَضَيَّعَت حَقَّكَ ، وأَضَلَّت خَلقَكَ ، وقَتَلَت أولادَ نَبِيِّكَ ، وخِيَرَةَ عِبادِكَ ، وحَمَلَةَ عِلمِكَ ، ووَرَثَةَ حِكمَتِكَ ووَحيِكَ .
اللَّهُمَّ فَزَلزِل أقدامَ أعدائِكَ وأَعداءِ رَسولِكَ وأَهلِ بَيتِ رَسولِكَ ، فَأَخرِب دِيارَهُم ، وَافلُل سِلاحَهُم ، وخالِف بَينَ كَلِمَتِهِم ، وفُتَّ في أعضادِهِم ، وأَوهِن كَيدَهُم ، وَاضرِبهُم بِسَيفِكَ القاطِعِ ، وَارمِهِم بِحَجَرِكَ الدّامِغِ ، وطُمَّهُم بِالبَلاءِ طَمّاً ، وقُمَّهُم‌۳ بِالعَذابِ قَمّاً ، وعَذِّبهُم عَذاباً نُكراً ، وخُذهُم بِالسِّنينَ وَالمَثُلاتِ الَّتي أهلَكتَ بِها أعداءَكَ ، إنَّكَ ذو نَقِمَةٍ مِنَ المُجرِمينَ .
اللَّهُمَّ إنَّ سُنَّتَكَ ضائِعَةٌ ، وأَحكامَكَ مُعَطَّلَةٌ ، وعِترَةَ نَبِيِّكَ فِي الأَرضِ هائِمَةٌ ، اللَّهُمَّ فَأَعِزَّ الحَقَّ وأَهلَهُ ، وَاقمَعِ الباطِلَ وأَهلَهُ ، ومُنَّ عَلَينا بِالنَّجاةِ ، وَاهدِنا إلَى الإِيمانِ ، وعَجِّل فَرَجَنا ، وَانظِمهُ بِفَرَجِ أولِيائِكَ ، وَاجعَلهُم لَنا رِدءاً ، وَاجعَلنا لَهُم وَفداً .
اللَّهُمَّ وأَهلِك مَن جَعَلَ يَومَ قَتلِ ابنِ نَبِيِّكَ وخِيَرَتِكَ مِن خَلقِكَ عيداً ، وَاستَهَلَّ بِهِم فَرَحاً ومَرَحاً ، وخُذ آخِرَهُم بِما أخَذتَ أوَّلَهُم ، وأَضعِفِ اللَّهُمَّ العَذابَ وَالتَّنكيلَ عَلى‌ ظالِمي أهلِ بَيتِ نَبِيِّكَ ، وأَهلِك أشياعَهُم وقادَتَهُم ، وأَبِر۴ حُماتَهُم وجَماعَتَهُم .
اللَّهُمَّ ضاعِف صَلَواتِكَ ورَحمَتَكَ وبَرَكاتِكَ عَلى‌ عِترَةِ نَبِيِّكَ ، العِترَةِ الضّائِعَةِ ، الخائِفَةِ المُستَذَلَّةِ ، بَقِيَّةٍ مِنَ الشَّجَرَةِ الطَّيِّبَةِ ، الزّاكِيَةِ المُبارَكَةِ ، وأَعلِ اللَّهُمَّ كَلِمَتَهُم ، وأَفلِج‌۵ حُجَّتَهُم ، وَاكشِفِ البَلاءَ وَاللَّأواءَ۶ وحَنادِسَ‌۷الأَباطيلِ وَالغَمّاءَ عَنهُم ، وثَبِّت قُلوبَ شيعَتِهِم وحِزبِكَ عَلى‌ طاعَتِهِم ووِلايَتِهِم ونُصرَتِهِم ومُوالاتِهِم ، وأَعِنهُم وَامنَحهُمُ الصَّبرَ عَلَى الأَذى‌ فيكَ ، وَاجعَل لَهُم أيّاماً مَشهودَةً ، وأَوقاتاً مَسعودَةً ، يوشِكُ فيها فَرَجُهُم ، وتوجِبُ فيها تَمكينَهُم ونَصرَهُم ، كَما ضَمِنتَ لِأَولِيائِكَ في كِتابِكَ المُنزَلِ ، فَإِنَّكَ قُلتَ وقَولُكَ الحَقُّ : « وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمْ وَ عَمِلُواْ الصَّلِحَتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِى الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَ لَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِى ارْتَضَى‌ لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا »۸ .

اللَّهُمَّ فَاكشِف عَنهُم ، يا مَن لا يَكشِفُ الضُّرَّ إلّا هُوَ ، يا أحَدُ يا حَيُّ يا قَيّومُ ، وأَنَا يا إلهي عَبدُكَ الخائِفُ مِنكَ ، وَالرّاجِعُ إلَيكَ ، السّائِلُ لَكَ ، المُقبِلُ عَلَيكَ ، اللاَّجِئُ إلى‌ فِنائِكَ ، العالِمُ بِكَ ؛ فَإِنَّهُ لا مَلجَأَ مِنكَ إلّا إلَيكَ . اللَّهُمَّ فَتَقَبَّل دُعائي ، وَاسمَع يا إلهي عَلانِيَتي ونَجوايَ ، وَاجعَلني مِمَّن رَضيتَ عَمَلَهُ ، وقَبِلتَ نُسُكَهُ ، ونَجَّيتَهُ بِرَحمَتِكَ ، إنَّكَ أنتَ العَزيزُ الحَكيمُ الكَريمُ .
اللَّهُمَّ وصَلِّ أوَّلاً وآخِراً عَلى‌ مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، بارِك عَلى‌ مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، وَارحَم مُحَمَّداً وآلَ مُحَمَّدٍ ، بِأَكمَلِ وأَفضَلِ ما صَلَّيتَ وبارَكتَ وتَرَحَّمتَ عَلى‌ أنبِيائِكَ ورُسُلِكَ ، ومَلائِكَتِكَ وحَمَلَةِ عَرشِكَ ، بِلا إله إلّا أنتَ .
اللَّهُمَّ لا تُفَرِّق بَيني وبَينَ مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ صَلَواتُكَ عَلَيهِ وعَلَيهِم ، وَاجعَلني يا إلهي مِن شيعَةِ مُحَمَّدٍ وعَلِيٍّ وفاطِمَةَ وَالحَسَنِ وَالحُسَينِ ، وذُرِّيَّتِهِمُ الطّاهِرَةِ المُنتَجَبَةِ، وهَيِّئ لِيَ التَّمَسُّكَ بِحَبلِهِم ، وَالرِّضا بِسَبيلِهِم ، وَالأَخذِ بِطَريقِهِم إنَّكَ جَوادٌ كَريمٌ .
ثُمَّ عَفِّر وَجهَكَ عَلَى الأَرضِ ، وقُل :
يا مَن يَحكُمُ ما يَشاءُ ويَفعَلُ ما يُريدُ ، أنتَ حَكَمتَ فَلَكَ الحَمدُ مَحموداً مَشكوراً ، فَفَرِّج يا مَولايَ فَرَجَهُم وفَرَجَنا بِهِم ، فَإِنَّكَ ضَمِنَت إعزازَهُم بَعدَ الذِّلَّةِ ، وتَكثيرَهُم بَعدَ القِلَّةِ ، وإظهارَهُم بَعدَ الخُمولِ ، يا أصدَقَ الصّادِقينَ ويا أرحَمَ الرّاحِمينَ .
فَأَسأَ لُكَ يا إلهي وسَيِّدي - مُتَضَرِّعاً إلَيكَ بِجودِكَ وكَرَمِكَ - بَسطَ أمَلي ، وَالتَّجاوُزَ عَنّي ، وقَبولَ قَليلِ عَمَلي وكَثيرِهِ ، وَالزِّيادَةَ في أيّامي ، وتَبليغي ذلِكَ المَشهَدَ ، وأَن تَجعَلَني مِمَّن يُدعى‌ فَيُجيبُ إلى‌ طاعَتِهِم ، ومُوالاتِهِم ونَصرِهِم ، وتُرِيَني ذلِكَ قَريباً سَريعاً في عافِيَةٍ ، إنَّكَ عَلى‌ كُلِّ شَي‌ءٍ قَديرٌ .
ثُمَّ ارفَع يَدَكَ إلَى السَّماءِ وقُل :
أعوذُ بِكَ أن أكونَ مِنَ الَّذينَ لا يَرجونَ أيّامَكَ ، وأَعِذني بِرَحمَتِكَ مِن ذلِكَ .

1.هكذا ورد صدر الدعاء في الكتاب : المزار الكبير : زيارة أبي عبد اللَّه الحسين عليه السلام في يوم عاشوراء : أخبرنا الشيخ الفقيه العالم عماد الدين محمّد بن أبي القاسم الطبري ، قراءة عليه وأنا أسمع ، في شهور سنة ثلاث وخمسين وخمسمئة بمشهد مولانا أمير المؤمنين صلوات اللَّه عليه ، عن الشيخ المفيد أبي عليّ الحسن بن محمّد ، عن والده الشيخ أبي جعفر رضي اللَّه عنه ، عن الشيخ المفيد أبي عبد اللَّه محمّد بن محمّد بن النعمان ، عن ابن قولويه وأبي جعفر بن بابويه ، عن محمّد بن يعقوب الكليني ، عن عليّ بن إبراهيم ، عن أبيه ، عن ابن أبي عمير ، عن عبد اللَّه بن سنان ، قال : دخلت على سيّدي أبي عبد اللَّه جعفر بن محمّد عليهما السلام في يوم عاشوراء ، فألفيته كاسف اللّون ، ظاهر الحزن ، ودموعه تنحدر من عينيه كاللؤلؤ المتساقط ، فقلت : يا بن رسول اللَّه ، ممّ بكاؤك لا أبكى اللَّه عينيك ؟ فقال لي : أو في غفلة أنت ، أما علمت أنّ الحسين بن عليّ عليه السلام قتل في مثل هذا اليوم ... (ثمّ ذكر في توصيفه وصلاته ، ثمّ قال) : فإذا فرغت من سعيك وفعلك هذا ، فقف في موضعك الذي صلّيت فيه ، ثمّ قل : اللّهمّ عذّب الفجرة . . . .

2.أَوضَعتُهُ في الأمر : إذا وافَقتَه فيه على شي‌ء (لسان العرب : ج ۸ ص ۳۹۷ «وضع») . وفي بحار الأنوار ج ۳۲ ص ۲۰۹ : أوضع أي رَكَضَ دابَّتَهُ وأسرع .

3.قَمَّ الشي‌ءَ قَمّاً : كنسه . يقال : قَمَّ بيته يقُمُّه قَمّاً إذا كنسه (لسان العرب : ج ۱۲ ص ۴۹۳ «قمم») .

4.البوار : الهلاك ، وقوم بور : أي هلكى‌ ، ومبير : أي مهلِكٌ مسرِفٌ في إهلاك الناس (النهاية : ج ۱ ص ۱۶۱ «بور») .

5.فَلَجَ أصحابَه وعلى أصحابِه إذا غَلَبَهم (لسان العرب : ج ۲ ص ۳۴۸ «فلج») .

6.اللَّأْواء : الشدة و ضيق المعيشة (لسان العرب : ج ۱۵ ص ۲۳۸ «لأي») .

7.الحَنادِسُ : جمع حِنْدِس ، وهو الشديد الظلمة (انظر : النهاية : ج ۱ ص ۴۵۰ «حندس») .

8.النور : ۵۵ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد ششم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13477
صفحه از 453
پرینت  ارسال به