457
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هفتم

عنوان «آنتى كرايست»۱ يا «مخالفان مسيح»، در كتاب مقدّس آمده است.در انجيل يوحنا سه بار از دجّال نام برده شده است.۲نظريه‏هاى گوناگونى هم در مسيحيت در باره حقيقت آن بيان شده است؛۳ امّا همه آنها در اين كه دجّال پديده‏اى انحراف‏زا و فتنه‏آفرين است، اتفاق نظر دارند.

۱۰/۳. دجّال در احاديث اهل سنّت‏

اين پديده در آموزه‏هاى اسلامى بر پايه پيشگويى‏هايى در احاديث است كه در آينده، پيش خواهد آمد. غالب احاديث اين موضوع در مصادر اهل سنّت آمده‏اند.۴ابن حمّاد (م ۲۹۹ق)، محدّث سنّى مذهب، در مهم‏ترين كتابى كه دربردارنده حوادث آخر الزمان است، هفت باب از كتاب الفتن خود را به دجّال اختصاص داده و ده‏ها خبر در باره او آورده است، اگر چه در ديگر مصادر حديثى اهل سنّت هم احاديث دجّال وجود دارد.۵
غالب عالمان اهل سنّت دجّال را شخص معينى دانسته‏اند كه مشخّصات او در احاديث آمده و او در آخر الزمان، ظهور خواهد كرد؛۶ امّا كسانى هم هستند كه اوصاف دجّال را در احاديث اشاره به شخص معينى نمى‏دانند.۷
مضامين اين احاديث از نظر اوصاف دجّال و نيز كارهايى كه انجام مى‏دهد، مختلف است. در برخى از اين احاديث، عنوان «مسيح» بر دجّال اطلاق شده است.

1.«antichrist» در دايرة المعارف كاتوليك .

2.كتاب مقدس، انجيل يوحنا .

3.ر.ك: دايره المعارف كاتوليك .

4.ر.ك: منتخب الأثر فى الإمام الثانى عشر : ج ۳ ص ۱۰۳ - ۱۱۱ .

5.ر ك: المسند: ج ۱ ص ۲۴۲ و ۲۹۸ و ج ۲ ص ۹۵ و ۱۰۴ و ج ۴ ص ۷ - ۶ و ج ۵ ص ۱۴۵ و ۳۸۹ ، صحيح مسلم : ج ۱ ص ۱۳۸ و ج ۸ ص ۱۸۰ - ۱۷۹ و ۱۹۵، سنن الترمذى : ج ۴ ص ۵۰۷ و ۵۰۸ و... .

6.منتخب الأثر : ج ۳، ص ۲۸۴ - ۲۸۸ .

7.تفسير المنار : ج ۳ ص ۳۱۷.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هفتم
456

امّا به هر حال، اظهار نظر قطعى در باره تطبيق علائم ظهور، در صورتى كه موجب نوعى تعيين وقت ظهور شود، امكان‏پذير و مجاز نيست.۱ در اين موارد، تنها برداشت‏هايى از احاديث امكان‏پذير است كه به صورت احتمالى و به استناد برداشت شخصى افراد، قابل تطبيق بر وقايع خارجى است.

۱۰. خروج دجّال‏

يكى از پديده‏هايى كه به عنوان علامت ظهور مطرح شده است، خروج دجّال است. بررسى اين پديده، نيازمند شناخت مفهوم و مستند و ماهيت آن است كه در چند محور، ارائه مى‏شود.

۱۰/۱. واژه‏شناسى‏

دجّال در لغت به صيغه مبالغه و به معناى بسيار دروغگو و بسيار گم‏راه‏كننده، است.۲اين كار غالباً با استفاده از راه‏هايى انجام مى‏شود كه در منابع لغت به عنوان ريشه‏هاى اين واژه شناخته شده‏اند. اين ريشه‏ها عبارت اند از : دروغ، زراندود كردن، طلا و آب طلا، و گروه بزرگ همسفران‏۳ صاحب تاج العروس در جمع‏بندى اين معانى مى‏گويد: دجّال به معناى بسيار دروغگوست و دروغ او سحر، فريب، تهمت، حق‏پوشى و اظهار مطالبى است كه در دل او وجود ندارد.۴دجّال كسى است كه با فريب و دروغ، كسانى را به كفر مى‏كشاند و با پيروانش زمين را در مى‏نوردد.

۱۰/۲. دجّال در مسيحيت‏

پديده دجّال، فتنه‏اى است كه در مسيحيت هم از آن ياد شده است. اين اتفاق با

1.ر.ك: ج ۸ ص ۱۵۰ (تبيين احاديث نهى از توقيت) .

2.النهاية: ج ۲ ص ۱۲.

3.لسان العرب: ج ۱۱ ص ۲۳۶ .

4.تاج العروس : ج ۱۴ ص ۲۲۸.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هفتم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 16558
صفحه از 466
پرینت  ارسال به