455
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هفتم

كَأَنّي بِقَومٍ قَد خَرَجوا بِالمَشرِقِ يَطلُبونَ الحَقَّ فَلا يُعطَونَهُ ، ثُمَّ يَطلُبونَهُ فَلا يُعطَونَهُ ، فَإِذا رَأَوا ذلِكَ وَضَعوا سُيوفَهُم عَلى‏ عَواتِقِهِم ، فَيُعطَونَ ما سَأَلوهُ فَلا يَقبَلونَهُ حَتّى‏ يَقوموا ، ولا يَدفَعونَها إلّا إلى‏ صاحِبِكُم ، قَتلاهُم شُهَداءُ ، أما إنّي لَو أدرَكتُ ذلِكَ لَاستَبقَيتُ نَفسي لِصاحِبِ هذَا الأَمرِ .۱گويى مى‏بينم گروهى را كه در شرق در پى گرفتن حق، قيام مى‏كنند؛ امّا آن را به ايشان نمى‏دهند. دوباره آن را مى‏طلبند؛ ولى به آنها داده نمى‏شود. پس چون اين وضعيت را مى‏بينند، شمشيرهايشان را بر گردن خود مى‏نهند. آنچه را خواسته بودند، به ايشان مى‏دهند، امّا ديگر آن را نمى‏پذيرند تا اين كه قيام مى‏كنند و آن را جز به صاحبتان نمى‏سپرند. كشتگان آنها شهيدند. هان! من اگر آن زمان را درك مى‏كردم، خود رابراى صاحب اين امر، خود را نگاه مى‏داشتم.

با توجّه به ظاهر حديث، تطبيق آن بر اين وقايع محتمل است: قيام ملّت ايران در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ش، قيام ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، اظهار توبه رژيم گذشته و تسليم خواسته‏هاى مردم در آخرين لحظات، سرنگونى رژيم سابق تنها خواسته مردم، پيروزى قيام ملّت ايران عليه رژيم شاهنشاهى، تحقّق جمهورى اسلامى، تداوم جمهورى اسلامى تا انقلاب جهانى مهدى عليه السلام، درگيرى‏ها براى استقرار انقلاب، جهاد فى سبيل اللَّه، كشته‏هاى آن شهيدند، پيروزى انقلاب اسلامى در نزديكى ظهور مهدى عليه السلام تحقّق مى‏يابد.۲
مسئله آماده‏سازى زمينه براى ظهور مهدى عليه السلام كه در اين احاديث اشاره شده است به معناى علامت ظهور نيست؛ بلكه نوعى پيشگويى معجزگون است كه از سوى امام باقر عليه السلام نسبت به حوادث آينده ارائه شده است.

1.ر.ك: ج ۶ ص ۱۱ ح ۱۰۱۵.

2.رهبرى در اسلام : ص ۱۷۹ و ۱۸۰. تا صفحه ۱۸۳ اين كتاب به شرح نكات فقه الحديثى مربوط به استخراج هر يك از وقايع از احاديث پرداخته شده است.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هفتم
454

هيجان مردم فقير و رنج كشان است. ديگر فتح هفت بلاد آلمان است. ديگر چنان چه در بحار است، قطع علم از نجف و ظهورش در قم است. يكى ديگر از علائم، قطع شدن پول ايران است از نجف و كربلا كه ديگر اهل ايران به عراق عرب پول نمى‏فرستند و يا آن كه پول ايران از رواج مى‏افتد.
۹/۵ . يكى از معاصران، احتمال داده است كه نفْس زكيّه بر شهيد آية اللَّه سيّد محمّدباقر صدر تطبيق شود.۱اين نشانه، از نمونه‏هايى است كه زيديه از آن سوء استفاده و بر محمّد بن عبد اللَّه تطبيق كرده‏اند؛ چون وى در آن زمان به نفْس زكيّه شهرت داشت.۲
۹/۶. پس از وقوع انقلاب اسلامى ايران نيز عالمان بسيارى به صورت شفاهى يا كتبى، احتمال تطبيق احاديث را بر انقلاب اسلامى ايران مطرح كرده‏اند. اينان در اين آرزو هستند كه قيام انقلاب اسلامى به قيام مهدى عليه السلام متّصل شود و زمينه‏ساز ظهور ايشان گردد. اين احتمال بر پايه دقت در متون احاديث و شواهد موجود مطرح شده است. از مهم‏ترين احاديثى كه با اين تطبيق سازگارى بيشترى دارد، دو حديث مهم است : اوّلى، حديثى از مصادر اهل سنّت به نقل از پيامبر صلى اللّه عليه و آله است كه فرمود:
يَخرُجُ ناسٌ مِنَ المَشرِقِ ، فَيُوَطِّئونَ لِلمَهدِيِّ ، يَعني سُلطانَهُ .۳مردمى از شرق، قيام مى‏كنند و براى حكومت مهدى، زمينه را آماده مى‏كنند.

حديث ديگر، گزارش نعمانى در باره پيشگامان ظهور است. نعمانى متعهّد شده، احاديثى را نقل كند كه به صحّت آنها اطمينان دارد. لذا از نظر سندى، برخى آن را معتبر شمرده‏اند. متن حديث اين گونه است :

1.عصر الظهور : ص ۱۶۵.

2.مقاتل الطالبين : ص ۲۰۷ و۲۱۰ - ۲۱۳.

3.ر. ك: ج ۶ ص ۱۱ ح ۱۰۱۴ اين روايت در كنز العمال (ج ۱۴ ص ۲۶۳ ح ۳۸۶۵۷) كلمه «يعنى» را ندارد.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هفتم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 16605
صفحه از 466
پرینت  ارسال به