۲ / ۶
اختلاف درونىِ شيعه
۱۳۰۲. الغيبة ، نعمانى - با سندش به نقل از عبد الكريم - : نزد امام صادق عليه السلام از قائم عليه السلام ياد شد. فرمود: «كِى چنين مىشود، در حالى كه روزگار، هنوز نچرخيده، تا اين كه گفته شود: او مرده يا هلاك شده و معلوم نيست به كجا رفته است».
گفتم: مقصود از چرخش روزگار چيست؟
فرمود: «اختلاف درونىِ شيعه».۱
۱۳۰۳. الكافى - با سندش به نقل از ابان بن تغلب - : امام صادق عليه السلام فرمود: «تو چگونه هستى، هنگامى كه [اهل] دو مسجد به هم حمله مىكنند و دانش، فرو كشيده مىشود، همان گونه كه مار در سوراخش فرو مىرود. شيعيان با هم اختلاف مىيابند و برخى، برخى ديگر را دروغگو مىخوانند و به صورت هم آب دهان مىاندازند».
گفتم: فدايت شوم! در اين روزگار، خيرى نيست.
امام عليه السلام سه بار به من فرمود: «همه خير، در اين روزگار پديدار مىشود».۲
۱۳۰۴. الغيبة ، نعمانى - با سندش به نقل از ابان بن تغلب - : امام صادق عليه السلام فرمود: «شما چگونه هستيد هنگامى كه ميان [اهل] دو مسجد درگيرى۳پيش مىآيد و علم در آن فرو كشيده مىشود، آن گونه كه مار در لانه خود، فرو مىرود و شيعيان در درون خود، اختلاف مىكنند و يكديگر را دروغگو مىنامند و به صورت هم آب دهان مىاندازند؟».
گفتم: در اين روزگار، خيرى نيست.
امام عليه السلام سه بار فرمود: «همه خير، در اين روزگار است» و مقصود ايشان، نزديك شدن فَرَج [امام عصر عليه السلام] بود.۴
1.الغيبة، نعمانى : ص ۱۵۷ ح ۲۰ ، بحار الأنوار : ج ۵۲ ص ۲۲۷ ح ۹۱ .
2.الكافى : ج ۱ ص ۳۴۰ ح ۱۷ ، بحار الأنوار : ج ۵۲ ص ۱۳۴ .
3.در متن عربى، «السبطة» است كه به قرينه حديث قبلى و سياق متن، آن را مصحّف «البطشة (درگيرى و حمله به يكديگر)» دانسته و ترجمه كردهايم. گفتنى است «السبط» نيز مىتواند درست باشد؛ زيرا در حديثى مرتبط با همين موضوع، ذكر و تفسير نيز شده است (م) .
4.الغيبة، نعمانى : ص ۱۵۹ ح ۷ ، بحار الأنوار : ج ۵۲ ص ۱۳۴ .