393
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دوم

دو. ادلّه اثباتى طول عمر امام عصر عليه السلام‏

پس از اثبات امكان طول عمر خارق العاده امام مهدى عليه السلام از نظر عقلى و علمى ، تحقّق آن از دو طريق قابل اثبات است :

۲ - ۱ . ادلّه نقلى‏

ادلّه نقلى‏اى كه طول عمر امام مهدى عليه السلام را اثبات مى‏كنند، احاديث معتبرى هستند كه سند آنها از طريق افراد شناخته شده و مورد اطمينان، به پيامبر خدا صلى اللّه عليه وآله و يا اهل بيت آن بزرگوار متّصل مى‏شود و به بيان‏هاى گوناگون بر ادامه حيات آن امام تصريح و تأكيد مى‏نمايند. اين احاديث، مهم‏ترين دليل ما بر وجود امام مهدى عليه السلام و طول عمر ايشان هستند و به چند دسته تقسيم مى‏شوند :


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دوم
392

مى‏كنند كه ايشان هم اكنون زنده است و در قيام جهانى امام مهدى عليه السلام حاضر خواهد بود و با ايشان نماز خواهد خواند.۱
نيز خضر عليه السلام كه پيش از موسى عليه السلام در جهان زندگى مى‏كرده و هم‏اكنون نيز زنده است. شيخ مفيد در اين باره مى‏فرمايد :
الخضر عليه السلام موجود قبل زمان موسى إلى وقتنا هذا بإجماع أهل النقل و اتّفاق أصحاب السير و الأخبار سائحاً فى الأرض لا يعرف له أحد مستقرّاً و لا يدعى له اصطحاباً إلّا ما جاء فى القرآن به من قصّته مع موسى .۲
خضر عليه السلام به اجماع اهل نقل و اتّفاق نظر سيره‏نويسان و اهل خبر ، از زمان موسى عليه السلام تا زمان ما موجود است و در زمين مى‏گردد . كسى از جاى ثابت او خبرى ندارد ، و همراهى‏اى براى او شناخته نيست، جز آنچه در باره ماجراى او با موسى عليه السلام در قرآن آمده است .
گفتنى است شمارى از علماى اهل سنّت نيز معتقد به زنده بودن خضراند. ديار بكرى مى‏نويسد:
جمهور علما بر اين عقيده‏اند كه خضر، زنده است .۳
افزون بر اين، برخى از احاديث معتبر نزد اهل سنّت، بر حيات دجّال در عصر پيامبر خدا صلى اللّه عليه وآله دلالت دارند و اين كه وى تا قيام مهدى عليه السلام زنده خواهد بود .۴ آيا كسانى كه به عمر هزار و چهار صد ساله دجّال از زمان پيامبر صلى اللّه عليه وآله تا كنون اعتقاد دارند، مى‏توانند امكان طول عمر امام مهدى عليه السلام را انكار كنند؟۵

1.ر. ك : ج ۹ ص ۱۳ (بخش يازدهم / فصل پنجم / نماز خواندن عيسى پشت سر امام‏عليه السلام) .

2.الفصول العشرة : ص ۸۳ .

3.تاريخ الخمسين : ج ۱ ص ۱۰۶ .

4.صحيح البخارى: ج ۳ ص ۱۱۱۲ ح ۲۸۹۱ و۲۸۹۲، صحيح مسلم : ج ۴ ص ۲۲۴۳ ح ۹۴ و ص ۲۲۴۵ ح ۹۵ و ۹۶ .

5.شيخ صدوق بعد از نقل روايتى كه بر طول عمر دجّال و خروج آن دلالت دارد، آورده است: «اهل عناد و انكار، امثال اين خبر را - كه در صحاح ستّه آنها آمده است - ، تصديق مى‏كنند و آنها را در باره دجّال، غيبت و مدّت عمر طولانى و ظهورش در آخر الزمان، روايت مى‏كنند؛ امّا اخبار قائم عليه السلام را و اين را كه او مدّتى طولانى غيبت مى‏كند و آن گاه ظاهر مى‏شود و زمين را پر از عدل و داد مى‏نمايد از آن پس كه آكنده از ظلم و جور شده است؛ تصديق نمى‏كنند، با وجود آن كه پيامبر خدا صلى اللّه عليه وآله و امامانِ پس از او به نام و غيبت و نسب او تصريح كرده‏اند و از طولانى بودن غيبت او خبر داده‏اند و مقصود آنها، خاموش كردن نور خداى متعال و باطل ساختن امر ولى اللَّه است: «وَ يَأْبَى اللَّهُ إِلَّا أَنْ يُتِمَّ نُورَهُ ... وَ لَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ؛ امّا خداوند نورش را تمام مى‏سازد... اگر چه مشركان را ناخوش آيد» (توبه: آيه ۳۲) و بيشترين احتجاج آنها در امر انكار امر حجّت‏عليه السلام اين است كه مى‏گويند : اين اخبارى كه شما در اين باره روايت مى‏كنيد، ما روايت نكرده‏ايم و آنها را نمى‏شناسيم. ملحدان و براهمه و يهود و نصارا و مجوسيان نيز همين را مى‏گويند كه : ما آنچه را شما مسلمانان در باره معجزات و دلايل پيامبر خود روايت مى‏كنيد، صحيح نمى‏دانيم؛ زيرا آنها را نمى‏شناسيم و روايت نكرده‏ايم و از اين جهت به بطلان امر او معتقد شده‏ايم، و اگر دليل منكران امر غيبت، ما را ملزم سازد، دليل منكران نبوّت هم آنها را ملزم خواهد ساخت و تعداد آن اقوام از اينها افزون‏تر نيز هست. همچنين مى‏گويند : به موجب عقل ما هيچ كس نمى‏تواند عمرى افزون بر عمر اهل زمانه داشته باشد و عمر صاحب شما افزون از عمر اهل زمانه است. ما به آنها مى‏گوييم: آيا شما تصديق مى‏كنيد كه دجّال و ابليس در غيبت، عمرى بيشتر از عمر اهل زمانه داشته باشند؛ امّا مثل آن را براى قائم خاندان محمّدصلى الله عليه وآله روا نمى‏شماريد؟ با وجود آن كه در باره غيبت و طول عمر و ظهور او براى قيام به امر الهى نصوصى وارد شده است و بعضى از آن روايات را در اين كتاب ذكر كرده‏ام، و با وجود آن كه پيامبرصلى الله عليه وآله فرموده: إِذْ قَالَ كُلُّ مَا كَانَ فِى الْاُمَمِ السَّالِفَةِ يَكُونُ فى هذِهِ الْاُمَّةِ مِثْلُهُ حَذْوَ النَّعلِ بِالنَّعلِ وَ الْقُذَّةِ بِالْقُذَّةِ...؛ هر آنچه در امّت‏هاى پيشين واقع شده است، مو به مو در اين امّت واقع خواهد شد» . (كمال الدين : ص ۵۲۹ ، بحار الأنوار : ج ۵۲ ص‏۲۰۰).

تعداد بازدید : 9014
صفحه از 403
پرینت  ارسال به