۵ / ۲
مَثَل او ، مَثَل خضر علیه السّلام است
۴۷۵. كمال الدين- به نقل از احمد بن اسحاق بن سعد اشعرى - : بر ابو محمّد، امام عسكرى عليه السلام وارد شدم و مىخواستم جانشين پس از او را از او جويا شوم. بى آن كه من بپرسم، فرمود: «اى احمد بن اسحاق! مَثَل او در اين امّت، مَثَل خضر عليه السلام است. مَثَل او مَثَل ذو القرنين است. به خدا سوگند، غيبتى خواهد كرد كه جز كسانى كه خداى عزّ و جل آنان را بر عقيده به امامت او، استوار كرده و به دعا براى تعجيل در فَرَجش موفّقشان نموده، از هلاكت رهايى نمىيابند».
گفتم: اى مولاى من! آيا نشانهاى هست كه دلم به آن مطمئن شود؟
پسر با زبان عربى و شيوايى تمام فرمود: «من، بقيّة اللَّه در زمين اويم و انتقامگيرنده از دشمنانش. پس اى احمد بن اسحاق! پس از ديدن اصل حقيقت، در پى نشانه مباش».
شاد و خوشحال بيرون آمدم. فردا دوباره باز گشتم و گفتم: اى فرزند پيامبر خدا! شادىام از منّتى كه بر من نهادى، فراوان است؛ امّا ويژگى خضر و ذو القرنين كه گفتى در او هست، چيست؟
فرمود: «طول غيبت ، اى احمد!».
گفتم: اى فرزند پيامبر خدا! غيبت او طول مىكشد؟
فرمود: «آرى، به خدايم سوگند، تا آن جا كه بيشتر معتقدان به او از اين عقيده باز مىگردند و كسى نمىماند، جز آن كه خداى عزّ و جل ولايت ما را از او پيمان گرفته و ايمان را در دلش نبشته و با روحى از خود، تأييدش كرده است. اى احمد بن اسحاق! اين كارى از كارهاى الهى و رازى از رازهاى خدا و غيبى از غيبهاى خداست. آنچه را به تو دادم، برگير و آن را پوشيده بدار و از سپاسگزاران باش تا فرداى قيامت در عليّين با ما باشى».۱