45
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم

۷. داستان پرنده‏هاى چهارگانه ابراهيم عليه السلام كه بعد از ذبح، بار ديگر به زندگى باز گشتند تا امكان معاد را در مورد انسان‏ها براى او مجسّم سازند، در مسئله رجعت، قابل توجّه است:
«وَ إِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ أَرِنِى كيْفَ تُحْيِى الْمَوْتَى قَالَ أَ وَ لَمْ تُؤْمِنْ قَالَ بَلَى وَ لكنْ لِيَطْمَئِنَّ قَلْبِى قَالَ فَخُذْ أَرْبَعَةً مِنَ الطَّيْرِ فَصُرْهُنَّ إِلَيْك ثُمَّ اجْعَلْ عَلَى كلِّ جَبَلٍ مِنْهُنَّ جُزْءاً ثُمَّ ادْعُهُنَّ يَأْتِينَك سَعْياً وَ اعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكيمٌ.۱و [ياد كن‏] آن گاه كه ابراهيم گفت: پروردگارا! به من نشان ده چگونه مردگان را زنده مى‏كنى. فرمود: «مگر ايمان نياورده‏اى؟!» گفت: چرا؛ ولى تا دلم آرامش يابد. فرمود: «پس، چهار پرنده برگير و آنها را پيش خود، ريز ريز گردان. سپس بر هر كوهى، پاره‏اى از آنها را قرار ده. سپس آنها را فرا بخوان. شتابان به سوى تو مى‏آيند، و بدان كه خداوند، توانا و حكيم است»».
با توجّه به آنچه گذشت، مى‏توان نتيجه گرفت كه در تاريخ اديان گذشته نيز رجعت در شكل‏هاى مختلف واقع شده و اعتقاد به آن، به نوعى وجود داشته است. اسلام نيز بر آن تأكيد ورزيده و وقوع آن را در آخر الزمان، بيان نموده است. اين كه برخى انديشمندان معاصر گفته‏اند كه اعتقاد به رجعت، از يهود وارد تشيّع شده است،۲ جز از سر تعصّب نيست؛ زيرا اگر قرار باشد هر مشابهتى ميان اعتقادات اسلامى و اعتقادات ساير اديان، موجب اين باور شود كه آن اعتقاد، برگرفته از آن دين است، بايد گفت كه بسيارى از آموزه‏هاى اسلامى، برگرفته از اديان گذشته‏اند. اگر به سخن خداوند در قرآن ايمان داريم كه قرآن را تصديق‏كننده كتاب‏هاى آسمانىِ پيش از خود معرّفى مى‏كند،۳ وجود عقايد مشترك، امرى بديهى، بلكه‏

1.بقره: آيه ۲۶۰.

2.مانند احمد امين مصرى در فجر الإسلام: ص ۳۳.

3.قرآن كريم در بيش از چهارده آيه اين موضوع را بيان مى‏كند، از جمله در: «قَالُوا يَا قَوْمَنَا إِنَّا سَمِعْنَا كتَاباً أُنْزِلَ مِنْ بَعْدِ مُوسَى مُصَدِّقاً لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ يَهْدِى إِلَى الْحَقِّ وَ إِلَى طَرِيقٍ مُسْتَقِيمٍ؛ گفتند: «اى قوم ما! ما كتابى را شنيديم كه بعد از موسى نازل شده [و] تصديق‏كننده [كتاب‏هاى‏] پيش از خود است، و به سوى حق و به سوى راهى راست، راهبرى مى‏كند»». (احقاف، آيه ۳۰).


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم
44

سپس شما را پس از مرگتان برانگيختيم باشد كه شكرگزارى كنيد».
دلالت اين آيه بر امكان و وقوع رجعت، بسيار روشن است، گو اين كه برخى مفسّران اهل سنّت به دليل مخالفت با مسئله رجعت، راه تأويل را در پيش گرفته، صراحت آيه را ناديده انگاشته‏اند.۱
۶. اصحاب كهف نيز به رغم آن كه نمرده بودند، به دليل خواب طولانى چند قرنه، شبيه همين مواردند:
«ثُمَّ بَعَثْنَاهُمْ لِنَعْلَمَ أَيُّ الْحِزْبَيْنِ أَحْصَى لِمَا لَبِثُوا أَمَداً.۲
آن گاه آنان را برانگيختيم تا بدانيم كدام يك از آن دو دسته مدت درنگشان را بهتر حساب كرده‏اند».
در حديثى از امام صادق عليه السلام ، بازگشت اصحاب كهف، رجعت به شمار آمده است.۳

1.آلوسى، اقوالى را نقل مى‏كند كه برخى، مرگ را به معناى مخفى شدن و بعث را به معناى بيدارى و برخى جهل را به معناى مرگ و بعث را به معناى علم گرفته‏اند (روح المعانى: ج ۱ ص ۲۶۴). خود وى، تأويل ديگرى را پيش مى‏كشد، به اين صورت كه مرگ را به فنا در تجلّى ذاتى و بعث را به بقاى بعد از فنا تفسير مى‏كند (روح المعانى: ج ۱ ص ۲۶۹)؛ امّا در برابر، زمخشرى در الكشّاف (ج ۱ ص ۷۱)، فخر رازى در مفاتيح الغيب (ج ۳ ص ۵۲۱)، قرطبى در الجامع لأحكام القرآن (ج ۱ ص ۴۰۴)، سيوطى و محلى جلال الدين در تفسير الجلالين (ج ۱ ص ۱۱)، طبرى در جامع البيان (ج ۱ جزء ۱ ص ۲۹۱) و بسيارى ديگر از مفسّران اهل سنّت، به مرگ و زنده شدن آنها تصريح مى‏كنند.

2.كهف: آيه ۱۲.

3.امام صادق عليه السلام فرمود: «وَ قَد رَجَعَ إِلَى الدُّنيَا مِمن ماتَ خَلقٌ كَثِيرٌ مِنهُمْ أَصْحَابُ الْكَهفِ أَمَاتَهُمُ اللَّهُ ثَلَاثَمِائَةِ عامٍ وَ تِسعَةً ثُمَّ بَعَثَهُم فِى زَمانِ قَومٍ أَنكَرُوا الْبَعثَ لِيَقْطَعَ حُجَّتَهُم وَ لِيُرِيَهُم قُدرَتَهُ وَ لِيَعلَمُوا أَنَّ الْبَعثَ حَقٌّ وَ أَمَاتَ اللَّهُ أَرمِيَا النَّبِىَّ عليه السلام الَّذِى نَظَرَ إِلَى‏ خَرَابِ بَيتِ الْمَقدِسِ وَ ما حَولَهُ - حينَ غَزاهُمْ بُختَنَصَّرُ وَ قَالَ: «أَنَّى يُحْيِى هذِهِ اللَّهُ بَعْدَ مَوْتِها فَأَماتَهُ اللَّهُ مِائَةَ عامٍ» ثُمَّ أَحيَاهُ وَ نَظَرَ إِلَى‏ أَعضائِه؛ با اين كه گروهى به دنيا برگشته‏اند، از مرده‏ها از قبيل اصحاب كهف كه سيصد و نُه سال مرده بودند و بعد، خداوند، آنها را برانگيخت، در زمانى كه مردم، منكر بعث و زنده شدن بودند تا حجّت بر آنها تمام گردد و قدرت خدا را ببينند. خداوند، ارمياى پيامبر را ميراند، وقتى گذرش بر خرابه‏هاى بيت المقدّس افتاد. پس از جنگ، بخت نصر با خود گفت: «چگونه خداوند، اين مرده‏ها را زنده مى‏كند؟ پس خداوند، او را صد سال ميراند». سپس او را زنده كرد و به او به چگونه نگريست [به هم وصل مى‏شودند]». (الاحتجاج: ج ۲ ص ۲۳۰ ح ۲۲۳). در اين حديث، به آيات ديگرى از قرآن كه رجعت اقوامى را بر مى‏شمرد، استناد شده است.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13507
صفحه از 400
پرینت  ارسال به