367
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم

۷. شمارى از عرب‏ها

حديثى منقول در الغيبةى شيخ طوسى،۱ شركت عرب‏ها را در قيام امام مهدى عليه السلام منتفى دانسته؛ امّا در همين كتاب، حديثى ديگر آمده كه نجيبانى از مصر، ابدال شام و اخيار عراقى را در زمره يارانى دانسته كه در ابتداى قيام و ميان ركن و مقام با امام مهدى عليه السلام بيعت مى‏كنند.۲ اين روايت با حديث الاختصاص‏۳ و نيز دو حديثِ نقل شده در كتاب‏هاى اهل سنّت‏۴ كه به شركت عربان در نهضت مهدوى تصريح كرده‏اند، تأييد مى‏شود.
براى حل اختلاف اين دو دسته، مى‏توان چنين گفت كه همراهى عرب‏ها، كمتر از ديگر اقوام و ملل مختلف است و اين با توجّه به انتظارى كه از همراهى ايشان مى‏رود، يارى ايشان را كم‏رنگ جلوه مى‏دهد. مؤيّد اين توجيه، حديث نقل شده در الكافى‏۵ است كه سندى موثّق و قابل اعتماد دارد. اين حديث، همراهى عرب‏ها را با قيام امام مهدى عليه السلام به كلّى نفى نكرده؛ بلكه آنان را اندك (نَفَرٌ يَسيرٌ) خوانده است . اين معنا با حديثى كه ابن ماجه آورده است نيز تأييد مى‏شود. در اين حديث، امّ شريك - كه به سخنرانى پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله در باره دجّال و فتنه‏هاى اوگوش مى‏داده است - ، از ايشان مى‏پرسد: پس عرب‏ها در آن روز كجايند؟ پيامبر صلى اللّه عليه و آله پاسخ مى‏فرمايد:

1.«اتّق العرب فإنّ لهم خبر سوء أما إنّه لايخرج مع القائم منهم واحد» (الغيبة، طوسى: ص ۴۷۶ ح ۵۰۰).

2.ر.ك: ص‏۲۵۸ ح‏۱۵۷۰ .

3.ر.ك: ج‏۷ ص‏۱۹۲ ح‏۱۲۵۳ .

4.ر.ك: ص‏۲۱۶ ح‏۱۵۳۰ و ص ۲۶۰ ح ۱۵۷۲ .

5.ر.ك: ص ۲۶۲ ح ۱۵۷۳ .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم
366

مى‏آورد: «يا آلَ مُحَمَّدٍ ! أجيبُوا المَلهوفَ وَ المُنادِىَ مِن حَولِ الضَّريحِ؛۱ اى خاندان محمّد! به ستم‏ديده‏اى كه از گرد ضريح‏۲، ندا بر آورده است ، پاسخ دهيد» ، كنوز الهى در طالقان به سركردگى مردى از قبيله تميم به نام شعيب بن صالح، به او پاسخ مى‏دهند.
حال با توجّه به اين كه ديلم يا ديلمان در رشته‏كوه البرز و ميان قزوين و گيلان قرار دارد، شايد بتوان اين حديث را شاهدى بر نفى طالقان افغانستان دانست؛ امّا بايد توجّه داشت كه برخى احاديث، خاستگاه حركت شعيب بن صالح را سمرقند در خراسان دانسته‏اند.۳همچنين در حديث بعدى باب - كه منقول از كتاب الملاحم و الفتن‏۴ است - ، به صراحت، بيست و چهار تن يار برخاسته از طالقان را همانهايى مى‏داند كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله آنها را خراسانى خوانده است و اين معنا بيشتر بر طالقان افغانستان صدق مى‏كند كه از شهرهاى مشهور خراسان قديم بوده است.
افزون بر اين، دو حديثى كه اوطان ياران امام مهدى عليه السلام و شمار افراد برخاسته از آن جاها را ذكر مى‏كنند، طالقان را در ميان مناطق خراسان ذكر كرده‏اند. در يك حديث، آن را بلافاصله پس از سمرقند۵ و در نقلى ديگر،۶ آن را پس از ذكر فارياب و سيستان و پيش از جبال غور (كوهستان ميان هرات و غزنه در افغانستان) ياد كرده‏اند كه بدين گونه احتمال طالقان افغانستان بيشتر تقويت مى‏شود.
گفتنى است كه احاديث مورد استناد، همگى از نظر سندى، دچار ضعف و به طور تقريبى در يك سطح از اعتبارند. از اين رو نمى‏توان با بهره‏گيرى از دانش رجال، روايتى را به طور مطلق معتبر دانست و يا كنار نهاد و تعارض را حل كرد و حكم قطعى صادر نمود.۷

1.ر.ك: ص ۲۴۹ ح ۱۵۵۶ .

2.گويى كعبه و ديوار آن را به ضريح تشبيه كرده است.

3.ر.ك: ج‏۷ ص‏۷۱ ح‏۱۱۳۴ و الملاحم، ابن طاووس: ص ۱۱۸ ح ۱۱۰.

4.ر . ك : ص ۲۵۱ ح ۱۵۵۸ .

5.ر . ك : ص ۳۰۱ ح ۱۶۰۹ .

6.ر . ك : ص ۳۲۱ ح ۱۶۱۰ .

7.منابع: معجم البلدان: ج ۴، ص ۷، البلدان، يعقوبى: ص ۱۱۵، حدود العالم من المشرق إلى المغرب: ص ۱۲۰، الروض المعطار فى خبر الأقطار: ص ۳۸۰ مراصد الاطّلاع على أسماء الأمكنة و البقاع: ج ۲ ص ۸۷۶ ، برگزيده ياقوت حموى: ص ۱۲۷ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13470
صفحه از 400
پرینت  ارسال به