121
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم

شده به وسيله امام مهدى عليه السلام بر انتهاى آخِرْزمان، منطبق بوده، به رستاخيز، متّصل شود. با اين بيان، مى‏توان حوادث ناظر به «إشراط الساعة» را كه در احاديث متعدّدى بازگو شده‏اند، از حوادث ناظر به قيام مهدى عليه السلام ، جدا نمود و تنها به حوادث مربوط به قيام پرداخت. با گردآورى اين پيشامدها، مى‏توان به گونه‏اى تخمينى، به پيش‏بينى تقريبى دورى و نزديكى ظهور پرداخت. براى اين كار به تعيين مفهوم اوّلْ‏زمان نيز نياز داريم.

مفهوم اوّلْ‏زمان‏

اوّل و آخِر، دو مفهوم نسبى‏اند و از اين رو، معانى آنها نسبت به مبدأهاى سنجش گوناگون، قابل تغيير است. براى نمونه، در برخى احاديث پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله ، ايشان خود را در اوّلْ‏زمان و ظهور امام مهدى عليه السلام را در آخِرْزمان دانسته‏اند كه حديث زير، از آن جمله است:
و مِنّا مَهدِيُّ هذِهِ الاُمَّةِ إذا صارَتِ الدُّنيا هَرجاً وَ مَرجاً، وَ تَظاهَرَتِ الفِتَنُ وَ تَقَطَّعَتِ السُّبُلُ وَ أَغارَ بَعضُهُم عَلى بَعضٍ، فَلا كَبيرٌ يَرحَمُ صَغيراً وَ لا صَغيرٌ يُوَقِّرُ كَبيراً، فَيَبعَثُ اللَّهُ عزّ و جلّ عِندَ ذلِكَ مَهدِيَّنَا التّاسِعَ مِن صُلبِ الحُسَينِ عليه السلام يَفتَحُ حُصونَ الضَّلالَةِ، وَ قُلوباً غُفلاً، يَقومُ بِالدِّرَّةِ فى آخِرِ الزَّمانِ كَما قُمتُ بِهِ فى أوَّلِ الزَّمانِ، وَ يَملَأُ الأَرضَ عَدلاً كَما مُلِئَت جَوراً.۱
مهدى اين امّت از ماست، هنگامى كه دنيا آشفته و نابه‏سامان مى‏شود و فتنه‏ها

1.ر . ك : ص ۱۰۷ ح ۱۴۶۴ نيز، ر.ك : كفاية الأثر: ص ۶۲، الملاحم و الفتن: ص ۳۲۱ ح ۴۶۳: «عن أبى الطفيل أنّ رسول اللَّه صلى اللّه عليه و آله قال: بِنا فُتِحَ الأَمرُ، وَ بنا يُختَمُ وَ بنا استنقذ اللَّه الناس فى أول الزمان، وَ بِنا يَكونُ العَدلُ فى آخِرِ الزَّمانِ، وَ بِنا تُملَأُ الأَرضُ عَدلاً كَما مُلِئَت جَورا، تُرَدُّ المَظالِمُ إلى أهلِها بِرَجُلٍ اسمُهُ اسمى؛ پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله فرمود: كار با ما آغاز مى‏شود و با ما پايان مى‏گيرد، خدا به وسيله ما، مردم را در اوّلْ زمان، نجات داد و عدالت آخِرْزمان با ما برپا مى‏شود و زمين با ما از عدل، پُر مى‏شود، همان گونه كه از ستم، پُر شده است و حقّ به ستم برده شده هر كسى به دست مردى همنام من، به صاحب حق، باز گردانده مى‏شود» (الملاحم والفتن: ص ۳۲۱ ح ۴۶۳ و نيز ر.ك: ج ۳ ص ۳۰ ح ۴۹۲).


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم
120

حوادث پس از بعثت محمّد صلى اللّه عليه و آله و پيش از قيام رستاخيز، رُخ داده و يا خواهند داد. اين، بدان معناست كه دوره آخِرْزمان، دوره خيلى كوتاهى نيست و هيچ يك از اين حوادث، به تنهايى، همه دوره آخِرْزمان را پوشش نمى‏دهد؛ بلكه همه اين رويدادها، بخشى از آن هستند و در درون آن، روى مى‏دهند.
شايد اشكال شود كه در احاديثى از پيامبر اكرم، ايشان فاصله بعثت خويش و رستاخيز، يعنى كلّ آخِرْزمان را به اندازه فاصله ميان انگشتان اشاره و ميانه خود دانسته‏۱ و يا در حديثى ديگر، نسبت باقى‏مانده عمر دنيا را به مقدار سپرى شده از آن، مانند نسبت مدّت عصر تا غروب آفتاب به طول روز، دانسته است.۲
پاسخ آن است كه اگر مقصود حديث از عمر دنيا، دوره تاريخى و تمدّنى بشر باشد، آن گاه با توجّه به تاريخ چند هزار ساله بشر، بخش كوچكى از آن نيز چند قرن را در بر مى‏گيرد، و اگر مقصود، عمر طبيعى كره زمين و يا همه دنيا باشد كه ميليون‏ها سال تخمين زده شده است، آن گاه بخش كوچكى از آن، هزاران سال مى‏شود.
ترتيب تاريخى حوادث برشمرده شده نيز به روشنى نشان مى‏دهد كه دوره غيبت مهدى عليه السلام ، ظهور امام و قيام و حكومت حضرت حجّت عليه السلام با آخِرْزمان، تطابق كامل ندارد؛ بلكه هر يك، بخشى از آخِرْزمان و قطعه‏اى از اين دوره تاريخى است كه در پى هم مى‏آيند. به سخن ديگر، آخِرْزمان، پيش از غيبت حجّت خدا، يعنى از روزگار محمّد صلى اللّه عليه و آله آغاز شده و تا دوره ظهور، ادامه دارد و روزگار قيام و حكومت و رجعت را پوشش خواهد داد، هر چند ممكن است انتهاى رجعت و حكومت بر پا

1.متن حديث، به نقل از امام صادق عليه السلام چنين است: صَعِدَ رَسُولُ اللَّهِ صلى اللّه عليه و آله المِنبَرَ فَتَغَيَّرَت وَجنَتَاهُ وَ التَمَعَ لَونُهُ ثُمَّ أَقبَلَ عَلَى النَّاسِ بِوَجهِهِ فَقَالَ : يَا مَعشَرَ المُسلِمِينَ! إِنِّى إِنَّمَا بُعِثتُ أَنَا وَ السَّاعَةُ كَهَاتَينِ قَالَ ثُمَّ ضَمَّ السَّبَّاحَتَينِ؛ رسول خدا صلى اللّه عليه و آله بر فراز منبر برآمد و در حالى كه رنگ از چهره‏اش پريده بود، رو به مردم فرمود: اى مسلمانان! بعثت من با قيامت مانند اين دو انگشتم، توأم است» و دو انگشت سبّابه خود را كنار هم قرار داد... (الأمالى، مفيد: ص ۱۸۸ ح ۱۴).

2.«رسول اللَّه صلى اللّه عليه و آله : بَعدَ ما صلّى العَصر، ما بَقي مِن الدنيا فيما مَضى منها إلّا كَما بَقي مِن يَومِكُم هَذا فيما مَضى منه» (تاريخ الطبرى: ج ۱ ص ۱۰).

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد هشتم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13480
صفحه از 400
پرینت  ارسال به