57
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد نهم

اراده خدا در زمين و به ميراث بردن آن به نفع صالحان و مستضعفان خداباور است.
گفتنى است كه در گزارشى ديگر، جمله «اسمَعوا وَ أَطيعوا»۱ نقش پرچم گفته شده كه منافاتى با اين سخن ندارد؛ زيرا مى‏توان بر پرچم، جمله‏هاى متعدّدى نگاشت . اين شعار نيز در راستاى دعوت استوار و محكم جهانيان به قيام توحيدى مهدى عليه السلام است كه پيروزى و چيرگى آن، حتمى است.

۳. ايجاد كننده هراس در دل دشمنان‏

مطابق با برخى احاديث،۲ «هراس»، پيشاپيش پرچم قيام و به فاصله يك ماه جلوتر، حركت مى‏كند. اين احاديث، هراس را در هر چهار جهت دانسته‏اند و حديثى ديگر،۳ آن را گونه‏اى همسانى با پيامبر صلى اللّه عليه و آله خوانده است.۴ در احاديث ديگر اين باب، سخن از يارى شدن امام مهدى عليه السلام با رعب و هراس است . بر اين پايه، حركت رعب و هراس، بيانى مجازى براى نشان دادن هراس دشمنان قيام از امام مهدى عليه السلام و لشكر او دارد؛ امرى كه از نظر نظامى، زمينه‏ساز مهمّ شكست و هزيمت دشمنان و فراهم كننده پيروزى ياران قيام است .

1.ر.ك: ص ۴۳ ح ۱۶۶۱ .

2.ر.ك : ص ۴۳ (هراس آفرينى پرچم امام عليه السلام ) .

3.ر.ك: ص ۴۵ ح ۱۶۶۳ .

4.«أعطيت خمساً لم يعطهن أحد قبلى من الأنبياء جعلت لى الأرض طهوراً ومسجداً ولم يكن نبى من الأنبياء يصلى حتّى يبلغ محرابه و أعطيت الرعب مسيرة شهر يكون بينى و بين المشركين مسيرة شهر فيقذف اللَّه الرعب فى قلوبهم؛ به من پنج چيز داده شده كه به هيچ يك از پيامبران پيش از من داده نشده است : زمين براى من پاك و سجده‏گاه قرار داده شد ، در حالى كه هيچ يك از پيامبران، نماز خود را جز در محرابش نمى‏خواند . به من مرعوب بودن [دشمن‏] داده شده است و خداوند، در دل مشركانى كه با من فاصله راهى يك ماهه دارند ، ترس و واهمه انداخته است» (السنن الكبرى، بيهقى: ج ۲ ص ۶۰۸ح ۴۲۶۶) .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد نهم
56

۱. مقدّس بودن و انتساب آن به خداوند

پرچم قيام، پرچمى الهى، نبوى و علوى است. اين ويژگى از عبارت «يَأتيهِ بِها (جَبرَييلُ عليه السلام آن را مى‏آورد)»۱ و توصيف مكرّر آن به «رايَةُ رَسولِ اللَّهِ صلى اللّه عليه و آله (پرچم پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله )»۲ و نيز يك‏سان بودن آن با پرچم امام على عليه السلام در جنگ جمل،۳قابل استفاده است. همچنين توصيف زيبا و مجازگونه «عَمودُها مِن عَمودِ العَرشِ»،۴ مؤيّد ارتباط مستقيم خيمه فرماندهى امام مهدى عليه السلام با عرش خداوند به عنوان مركز فرماندهى نظام هستى است؛ معنايى كه از عبارت «مِن وَرَقِ الجَنَّةِ»۵ نيز قابل استفاده است و زمينه‏ساز اين سخن است كه پرچم امام مهدى عليه السلام ، نه از جنس چوب و پارچه،۶بلكه نمادى از شوكت الهى و عظمت و قدرت سپاه قيام است؛ پرچمى كه به هر جا روى كند، نصر و فتح الهى را به ارمغان مى‏آورد و دشمنان را به هلاكت مى‏رساند.۷

۲. شعار پرچم، نماد توحيد

مطابق با تصريح حديث، جمله «البَيعَةُ للَّهِ»۸ بر پرچم قيام، نقش بسته است كه پيوند و وابستگى قيام را به خداوند نشان مى‏دهد . اين ويژگى، افزون بر تقويت ويژگى نخست، اين پيام را فراز مى‏آورد كه امام مهدى عليه السلام در پى تشكيل حكومت فردى، قبيله‏اى و حزبى نيست و او به دور از فردگرايى و شخص‏پرستى، در پى چيره كردن

1.ر.ك: ص ۳۷ ح ۱۶۵۴ و ص ۳۷ ح ۱۶۵۷ .

2.ر.ك: ص ۳۷ (پرچمش پرچم پيامبر خداست).

3.ر.ك : ص ۴۲ ح ۱۶۶۲ .

4.ر.ك: ص ۳۸ ح ۱۶۵۶ .

5.ر.ك: ص ۴۲ ح ۱۶۶۲ .

6.ر.ك: همان .

7.ر.ك: ص ۳۷ ح ۱۶۵۴ و ص ۳۷ ح ۱۶۵۶ و ص ۵۱ «چيرگى پرچم امام».

8.ر.ك: ص ۴۳ ح ۱۶۶۰ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد نهم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 23901
صفحه از 505
پرینت  ارسال به