۷ - ۳ . فراهم ساختن امكانات دادرسى دقيق و سريع
يكى از اقدامات بسيار مهم در تشكيلات قضايى دولت مهدوى ، فراهم ساختن امكانات لازم براى قضاوت صحيح و سريع و عادلانه است . از امام باقر عليه السلام روايت شده كه فرمود:
إذا قامَ القائِمُ بَعَثَ في أقاليمِ الأَرضِ ، في كُلِّ إقليمٍ رَجُلاً ، يَقولُ : عَهدُكَ في كَفِّكَ ، فَإِذا وَرَدَ عَلَيكَ أمرٌ لا تَفهَمُهُ وَ لا تَعرِفُ القَضاءَ فيهِ ، فَانظُر إلى كَفِّكَ وَاعمَل بِما فيها .۱
هنگامى كه قائم قيام كند ، به هر يك از مناطق زمين ، كسى را مىفرستد و به او مىگويد : پيماننامهات در كفِ دستت است ، هنگامى كه كارى بر تو در آمد كه آن را نفهميدى و حكم آن را ندانستنى، به كف دستت بنگر و به آن [پيماننامه] عمل كن .
مقصود از جمله «عهدك فى كفّك» - كه در اين حديث و حديثى ديگر آمده - ، دستور العمل كامل و جامعى است كه پاسخ هر سؤالى در آن وجود دارد و در نظام مهدوى، در اختيار حكّام و قضات ، قرار مىگيرد و آنها با مراجعه به آن، در اسرع وقت ، مىتوانند از حكم صحيح موضوع مورد نياز خود، آگاه شوند.
امّا ماهيت اين دستور العمل جامع چيست و چگونه در اختيار قضات قرار مىگيرد؟
در پاسخ به اين پرسش ، دو احتمال ، قابل توجّه است :
يك . مقصود از دستور العمل جامعى كه در اختيار قضات و حكّام قرار مىگيرد، دانش ويژهاى است كه به بركت دولت مهدوى توسّط خداوند سبحان به قلب آنان ، افاضه مىگردد و با افاضه آن دانش، براى تشخيص حق ، نيازى به بيّنه و برهان نخواهند داشت. مؤيّد اين احتمال، احاديثى است كه در تبيين ويژگىهاى قضات