ناهنجارىها دفعى است يا تدريجى؟ به عبارت ديگر ، آيا امام مهدى عليه السلام پس از ظاهر شدن ، بلافاصله مبارزه با انواع مفاسد و ناهنجارىها را همزمان آغاز مىكند يا اين كه اصلاحات مورد نظر خود را به تدريج و با برنامهريزى و زمانبندىِ ويژهاى مديريت مىنمايد؟
با در نظر گرفتن مفاد احاديثى كه تأكيد دارند بر اين كه سيره حكومت امام مهدى عليه السلام مبتنى بر سيره حكومت پيامبر صلى اللّه عليه و آله و امام على عليه السلام است، در پاسخ سؤال مذكور مىتوان گفت : در حكومت مهدوى، مبارزه با بخشى از مفاسد ، دفعى است و مبارزه با بخشى ديگرى از ناهنجارىها ، تدريجى خواهد بود .
در سيره نبوى و علوى ، مفاسد اجتماعى بر دو دسته تقسيم گرديده است :
دسته اوّل ، مفاسدى كه زمينه اجتماعى لازم براى مبارزه فورى با آنها فراهم بود . در اين گونه موارد ، همزمان با آغاز مسئوليت ، مبارزه با ناهنجارىها نيز آغاز شد ؛ مانند مبارزه با شرك و ظلم .
دسته دوم ، مفاسدى كه زمينه اجتماعى لازم براى مبارزه فورى با آنها فراهم نبود . در اين گونه موارد ، پيكار با ناهنجارىها تدريجى بود ؛ مانند اين كه در عصر نبوّت ، بخشى از مقرّرات اسلام ، به تدريج نازل مىشد . همچنين امام على عليه السلام مبارزه با مفاسد ادارى و اقتصادى را از نخستين روزهاى حكومت ، آغاز كرد ؛ اما از آن جا كه زمينه براى بخشى از اصلاحات فرهنگى آماده نبود ، مىفرمود :
لَو قَدِ استَوَت قَدَماىَ مِن هذِهِ المَداحِضِ لَغَيَّرتُ أشياءَ .۱
اگر پاهايم در اين لغزشگاه استوار مانْد ، امورى را تغيير خواهم داد .
بدينسان ، در حكومت علوى مبارزه با شمارى از انحرافات ، منوط به فراهم شدن زمينههاى لازم گرديد .۲