علم ، بيست و هفت حرف است و همه آنچه پيامبران آوردهاند ، دو حرف است و مردم تاكنون ، جز دو حرف را نشناختهاند . چون قائم قيام كند ، بيست و پنج حرف ديگر را بيرون مىآورد و ميان مردم ، منتشر مىكند و دو حرف [قبلى] را هم به آنها ضميمه مىكند تا همه بيست و هفت حرف را منتشر سازد .
بىترديد، رشد معجزهآساى انديشه و عقل، و پيشرفت مافوق تصوّر علم در حكومت مهدوى، زمينهساز پيشرفت همهجانبه و موجب رسيدن به قلّه جامعه آرمانى و تمدّن نوين اسلامى است.
۲ - ۲ . آشناىِ كامل با معارف قرآن
قرآن ، خلاصه معارف مورد نياز انسان است . امام على عليه السلام با تعبير بلندى در توصيف اين كتاب آسمانى مىفرمايد :
سَلوني عَنِ القُرآنِ فَإِنَّ فِي القُرآنِ عِلمَ الأَوَّلينَ وَالآخِرينَ ، لَم يَدَع لِقائِلٍ مَقالاً ، وَ لا يَعلَمُ تَأويلَهُ إلَّا اللَّهُ وَالرّاسِخونَ فِي العِلمِ ، وَ لَيسوا بِواحِدٍ ، وَ رَسولُ اللَّهِ صلى اللّه عليه و آله كانَ واحِداً مِنهُم عَلَّمَهُ اللَّهُ سُبحانَهُ إيّاهُ ، وَ عَلَّمَنيهِ رَسولُ اللَّهِ صلى اللّه عليه و آله ، ثُمَّ لا يَزالُ في بَقِيَّتِهِ إلى يَومِ القِيامَةِ .۱
از من، در باره قرآن بپرسيد؛ چرا كه دانشِ اوّلين و آخرين ، در قرآن است . [قرآن ]براى هيچ گويندهاى [جاى ]سخن نگذاشته است و تأويل آن را جز خدا و استواران در دانش ، كسى نمىداند و اينان ، يك نفر نيستند. پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله يكى از ايشان بود كه خداوند سبحان ، آن را به او آموخت و پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله هم آن را به من آموخت و [تأويل قرآن] در فرزندان [معصومِ] او تا روز قيامت ، باقى خواهد ماند .
امام عليه السلام در اين سخن ، چند نكته بسيار مهم را در باره معارف قرآن ، يادآور شده :
اوّل . دانش گذشتگان و آيندگان در قرآن شريف خلاصه شده ، به گونهاى كه