تا هنگامى كه قضا [و قدر] ، موافق پايان يافتن مدّت بلا شد ، بصيرت و آگاهى خويش را بر شمشيرشان مىنهند [و با بصيرت ، سلاح خود را در برخورد با دشمن به كار مىگيرند] و به فرمان اندرزگوى خويش (امام مهدى عليه السلام )۱ از پروردگار خود ، اطاعت مىكنند .
جهانى شدن انقلاب مهدوى و تداوم آن نيز نيازمند رشد علم و آگاهى است و از اين رو ، بنيادىترين اقدامات فرهنگى در حكومت امام مهدى عليه السلام ، توسعه و تعميق معرفت و بصيرت جامعه است .
ثقة الإسلام كلينى رحمه اللّه از امام باقر عليه السلام روايت كرده كه فرمود :
إذا قامَ قائِمُنا وَضَعَ اللَّهُ يَدَهُ عَلى رُؤوسِ العِبادِ ، فَجَمَعَ بِها عُقولَهُم ، وَ كَمُلَت بِهِ أحلامُهُم۲ .۳
هنگامى كه قائم ما قيام كند ، خداوند دستش را بر سرِ بندگان مىنهد و عقلهاى ايشان را با آن ، جمع مىكند و خردهايشان با او كامل مىشود .
اين سخن ، بدين معناست كه همزمان با قيام امام مهدى عليه السلام ، نخستين لطف و عنايت خداوند سبحان به مردم، رشد عقلى و تكامل علمى آنهاست.
در حديثى ديگر از امام صادق عليه السلام نقل شده كه مىفرمود:
العِلمُ سَبعَةٌ وَ عِشرونَ حَرفاً ، فَجَميعُ ما جاءَت بِهِ الرُّسُلُ حَرفانِ ، فَلَم يَعرِفُ النّاسُ حَتَّى اليَومِ غَيرَ الحَرفَينِ ، فَإِذا قامَ القائِمُ عليه السلام أخرَجَ الخَمسَةَ وَ العِشرينَ حَرفاً فَبَثَّها فِي النّاسِ ، وَ ضَمَّ إليهَا الحَرفَينِ حَتّى يَبُثَّها سَبعَةً وَ عِشرينَ حَرفاً۴.۵
1.گفتنى است كه برخى شارحان نهج البلاغة ، به قرينه جملات بعدى خطبه ، مقصود از «اندرزگو» را پيامبر صلى اللّه عليه و آله گرفتهاند ؛ ليكن به نظر مىرسد كه آن جملات ، بخش ديگرى از سخنان امام عليه السلام است كه توسّط سيّد رضى ، انتخاب و تقطيع شده و بلافاصله پس از بخش مورد نظر ما قرار گرفته است و همان طور كه در منهاج البراعة فى شرح نهج البلاغة (ج ۹ ص ۱۳۲) آمده و به قرينه عنوان خطبه ، مقصود ، بقيّة اللَّه الأعظم امام مهدى - أرواحُنا فِداه - است .
2.فى الخرائج والجرائح : «أخلاقهم» بدل «أحلامهم» .
3.ر . ك : ص ۲۳۲ ح ۱۷۹۱ .
4.الخرائج والجرائح : «جزءان» و «حرفان» بدل «جزأ» و «حرفأ» .
5.ر . ك : ص ۲۳۴ ح ۱۷۹۴ .