شدند، دشمنى دارند.
همچنين بايد در نظر داشت كه اين تعبير ، يك شيوه بيان تأكيدآميز عرفى است كه در بسيارى جاها كاربرد دارد و به معناى اصرار و استمرار در كارى است، نه به معناى تداوم زمانى آن تا قيامت.
وقتى كه مىگوييم «ابداً چنين كارى نمىكنم»، مقصودمان اين نيست كه تا ابد هستيم و چنين نمىكنيم؛ بلكه مىخواهيم تأكيد و جدّيت خود را در انجام ندادن آن كار ، نشان دهيم. به عبارت ديگر ، مىخواهيم بگوييم تا وقتى كه هستيم ، اين كار را انجام نمىدهيم.
بنا بر اين، ضرورتى ندارد كه تا روز قيامت ، كسانى از اهل كتاب باشند كه ميانشان دشمنى برقرار باشد يا گروهى بر گروهى ديگر برترى داشته باشند.
۷. جزيه در حكومت مهدوى
طرفداران نظريه وحدت دين در جامعه مهدوى ، حديثى را آوردهاند كه در آن ، عبارت «يضع الجزية» آمده است . به نظر آنها معناى اين عبارت ، برداشته شدن حكم جزيه است؛ امّا همان طور كه آمده ، اين متن را به گونهاى ديگر نيز ترجمه كردهاند و آن را به معناى مقرّر داشتن جزيه و اخذ آن گرفتهاند. به نظر مىرسد با توجّه به استعمالات مادّه «وضع» ، اين معنا درستتر باشد؛ زيرا به گفته اهل لغت ، وضع در برابر رفع است.۱ هرگاه بخواهند آن را به معناى برداشتن بگيرند با «عن» متعدّى مىشود. مثلاً هنگامى كه مىخواهند بگويند بدهى يا مجازات يا جزيه از كسى برداشته شده ، با تعبير «وضع عن شخص ...» از آن ياد مىكنند.۲