اگر قرآن كريم از ايمان فرعون سخن مىگويد، اوّلاً تنها گفته او را نقل مىكند و هيچ تأييدى بر ايمان وى نمىآورد. ثانياً در چنان شرايط اضطرار و فشارى كه فرعون درگير آن بود (هنگامه غرق شدن)، جايى براى ايمان نيست. ايمان حقيقى در شرايط عدمِ اجبار و اكراه و اضطرار ، تحقّق مىيابد. در چنين شرايطى ، آنچه واقع مىشود، نوعى تسليم شرايط شدن است، نه پذيرش اختيارى خداوند متعال. وضعيت اهل كتاب و هر كافر ديگرى نيز به هنگام مرگ ، مانند شرايط فرعون در هنگام غرق شدن است.
بنا بر اين، احتمال اوّل از همه قوىتر است و نشاندهنده آن است كه همه اهل كتاب در جامعه مهدوى به عيسى عليه السلام ايمان مىآورند؛ زيرا استثناى «إِلاَّ لَيُؤمِنَنَّ» پس از ادات نفى «إن» بر عموميت دلالت مىكند و فراگير است.
عيسى عليه السلام نيز بنا بر احاديث متعدّد در نماز به امام مهدى عليه السلام اقتدا مىكند و ايشان را امام خود مىداند. در واقع ، بايد ايشان و همه پيامبران گذشته را نيز، آن گونه كه قرآن مىگويد، مسلمان دانست.
مؤيّد اين برداشت، حديثى از امام صادق عليه السلام است كه در پاسخ به سؤال مُفضّل از دين پيامبران بزرگ، با استناد به يازده آيه،۱ آنان را مسلمان و دينشان را تنها اسلام ناميده است .۲
ب - احاديث اسلامى
۱. تجديد حيات اسلام و پيروى همه مردم از آن
حُذَيفه از پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله روايت مىكند كه در جامعه مهدوى ، اسلام ، حياتى دوباره