161
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد نهم

است؛ قرآنى كه متنش همين قرآن موجود است ؛ ولى در آن ، شأن نزول و تفسير برخى آيات آمده و ناسخ و منسوخ، عام و خاص، مطلق و مقيد و برخى امور ديگر مشخص شده است .
د - شايد مقصود از «كتاب جديد» معارف و مفاهيم بلند و والايى است كه امام از آيات برداشت مى‏كند و به مردم ياد مى‏دهد ؛ معانى‏اى كه آن قدر براى مردم تازگى دارند كه گويا او كتابى با مفاهيمى جديد آورده است.
ه - ممكن است مراد احياى بخش‏هاى مهجور و بدفهميده‏شده كتاب باشد؛ بدان معنا كه مهدى عليه السلام اين موارد مهجور را احيا ، و موارد بدفهميده شده را اصلاح مى‏كند و اين همه از نظر كميت و اهميت به حدّى است كه مى‏توان آن را آوردن كتاب جديد قلمداد كرد .

۳. قضاى جديد

درباره قضاى جديد نيز چند احتمال به ذهن مى‏رسد :
الف - مقصود ، برنامه‏هاى متنوّع و پيشرفته براى بشر در عصر ظهور است.
ب - مقصود ، داشتن اسلوب جديد در قضاوت و فصل خصومت بين مردم است؛ همان گونه كه در احاديث گفته شده كه قائم عليه السلام به حكم داوود عمل مى‏كند و بيّنه و دو شاهد عادل نمى‏طلبد .
ج - اين كه امام برخى از احكام مربوط به قضا و حدود را كه قبل از آن و در دوره قبل از ظهور انجام نمى‏شده است ، اجرا مى‏كند ؛ چنان كه در برخى احاديث آمده است كه مهدى عليه السلام قتل را بر زانى محصن و مانع زكات اجرا مى‏كند۱ و بدون نسب حكم به ارث‏برى مى‏دهد .۲

1.. ر . ك : ص ۳۵۸ ح ۱۹۱۷ (الكافى) .

2.. ر . ك : ص ۳۱۹ ح ۱۸۳۰ و ص ۳۸۷ ح ۱۹۱۵ (الخصال) .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد نهم
160

فعل مى‏شود؛ يعنى امام زمان عليه السلام مجموعه‏اى از احكام جديد خواهد آورد ؛ پس در حقيقت به امر جديد قيام مى‏كند .
ب . مقصود از «امر جديد» برنامه فكرى و عقيدتى جديد با روش‏هاى نوين است كه در برخى از احاديث به آن اشاره شده است.
ج - مقصود از «امر جديد» امارت، خلافت و امامت است ؛ همان گونه كه در آيه «اولى الأمر» به آن اشاره شده است. از آن جا كه امارت و خلافت قائم عليه السلام با ساير خلافت‏ها متفاوت است ، نسبت به آنها جديد به حساب مى‏آيد.
د - «امر جديد» اشاره دارد به امور ديگر ، يعنى سنّت، كتاب، قضا و سلطان كه در احاديث آمده و قهراً معنايش نيز معناى همان عناوين است .
ه - مراد از اين امر ، دانش‏ها و فناورى‏هاى نوين است كه امام مهدى عليه السلام به تمدن بشرى اضافه مى‏كند.

۲. كتاب جديد

در باره منظور از «كتاب جديد» نيز چند احتمال مطرح است :
الف - مقصود ، آوردن قرآن جديد باشد، كه قطعاً اين احتمال باطل است؛ زيرا امّت اسلامى اتفاق دارند بر اين كه در قرآن ، نقصان و زيادتى ايجاد نشده و نخواهد شد.
ب - منظور اين باشد كه امام عصر عليه السلام قرآن را آن گونه كه در عصر پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله بوده است مى‏آورد؛ يعنى آن را با تقديم و تأخير در آيات مى‏آورد. اين احتمال با قول به اين كه قرآن به امر پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله تدوين شده است ، سازگارى ندارد؛ ولى با احاديث ديگرى كه مى‏گويد امام زمان عليه السلام قرآن را به ترتيب نزول تعليم مى‏دهد ، هماهنگ است.
ج - ممكن است مراد همان قرآنى باشد كه على بن ابى طالب عليه السلام تدوين كرده‏

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد نهم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 24008
صفحه از 505
پرینت  ارسال به