69
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول

و ولايت تكوينى را به وجودى و تكوينى تعيينى تقسيم كرده و گفته‏اند: چنانچه منظور مولوى از اين بيان، ولايت تكوينى وجودى باشد، كه اكتسابى نيز هست، اين ابيات صحيح و بدون اشكال است و با عقايد و انديشه‏هاى شيعه اماميه نيز مى‏سازد؛ ولى چنانچه مراد وى، ولايت تكوينى تعيينى باشد كه غير اكتسابى است، اين ابيات با اشكال مواجه است.

همچنين آن جا كه مى‏گويد: «مهدى و هادى وى است اى راه‏جو ...»، اگر مقصود از مهدى و هادى آن انسان الهى است كه متصف به صفت هدايت است - يعنى هم خود او هدايت شده و هم هدايت‏كننده مردم است - باز با ولايت تكوينى وجودى سازگار است؛ يعنى چنان‏كه گفتيم خداوند همواره اوليايى دارد كه چه نهان باشند و چه آشكار، براى مردم حجت اند؛ امّا اگر مقصود وى همان مهدى شخصى است، كه در اخبار و منابع تمام فرقه‏هاى اسلامى وارد شده است، اين مطلب صحيح نيست؛ زيرا بنا بر منابع اسلامى مهدى قائم ، يك شخص معيّن است كه روزى ظهور، و مانند خود پيامبر اسلام با جوامع رفتار خواهد كرد.
خلاصه اين كه، بيت «پس به هر دورى ولى‏اى قائم است / تا قيامت آزمايش دائم است»، هم مى تواند ناظر به ولايت تكوينى وجودى باشد و هم تعيينى. امّا بيت «پس امام حى ناطق آن ولى است / خواه از نسل عمر خواه از على است» فقط با ولايت تكوينى وجودى سازگارى دارد؛ چنان‏كه بيت «مهدى و هادى وى است اى راه‏جو / هم نهان و هم نشسته پيش رو»، نيز هم با ولايت تكوينى وجودى و هم با ولايت تعيينى سازگار است.۱
هر چند ابيات يادشده به روشنى بر مهدويّت نوعى دلالت دارند،۲ ابياتى كه از او در ديوان شمس تبريزى نقل شده است، شخصى بودن ولىّ آخرين با نام مهدى را

1.تفسير، نقد و تحليل مثنوى: ج ۳ ص ۴۱۶ - ۴۱۷.

2.البته برخى از شارحان خواسته‏اند اين مطلب را به گونه‏اى توجيه كنند كه با مهدويّت شخصى هم انطباق داشته باشد. ر.ك: همان، ص ۴۰۶ - ۴۱۷.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
68

۳ - ۳ . مولوى (۶۰۴ - ۶۷۲ق)

مولانا جلال الدين بلخى نيز بر اين باور است كه ولايت شأنى از شئون ذاتى حق، منشأ ظهور، و مبدأ تعينات و بروز حقايق خلقيه است؛ چنان‏كه حضورش در عالمِ عين و در ميان امت، مايه اتحاد و يك‏پارچگى آنان است.
او بر اين باور است كه در هر دوره از تاريخ بشر يك ولى هست. وجود اين ولى، موجب آزمايش مردم است و اين آزمايش تا روز رستاخيز ادامه خواهد داشت. در اين آزمايش كه به وسيله اولياءاللَّه انجام مى‏گيرد، هر كس كه اخلاق نيكو، تواضع و حالت تسليم به آن اوليا داشته باشد نجات خواهد يافت، و برعكس كسى كه به دليل ضعف نفس نتواند وجود اولياءاللَّه را تحمّل كند، مانند شيشه خواهد شكست. پيشواى حق و قائم، همان ولى است.

پس به هر دورى، ولى‏اى قائم است‏تا قيامت، آزمايش، دائم است‏
هر كه را خوى نكو باشد برست‏هر كسى كاو شيشه‏دل باشد شكست‏
پس امام حىّ قائم، آن ولى است‏خواه از نسل عمر، خواه از على است‏
مهدى و هادى ، وى است اى راه‏جوهم نهان و هم نشسته پيش رو
او چو نور است و خرد جبريل اوست‏آن ولىِّ كم از او قنديل اوست‏
و آن كه زين قنديل كم ، مشكات ماست‏نور را در مرتبت ، ترتيب‏هاست .۱
برخى از شارحان مثنوى، ذيل بحث از اين ابيات، با استناد به آيات قرآن كريم، از جمله آيه ششم سوره احزاب و آيه ۱۲۴ سوره انعام ولايت را به تكوينى و تشريعى،

1.مثنوى معنوى: ص ۱۹۲.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9282
صفحه از 427
پرینت  ارسال به