53
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول

برخاسته از تفاوت در استعدادها، دانش و ديگر عوامل فردى. از اين ميان آنچه قابل تحليل و سنجش است، آن دسته از اختلاف‏هايى است كه به مبانى و روش‏ها بر مى‏گردد.
اين نوشته اين رسالت را بر عهده گرفته كه با مطالعه تحليلى آثار و مكتوبات مسلمانان در دوره‏هاى مختلف تاريخى، از رويكردهاى متفاوت و ويژگى‏ها و تفاوت‏هاى ناشى از مبانى و روش‏ها پرده بردارد. به نظر مى‏رسد مهم‏ترين عامل اختلاف رويكردها در عرصه مبانى، به پايگاه و خاستگاه معرفتى آنان برمى‏گردد.
در حوزه مهدويّت برخى محققان بيشتر بر آموزه‏هاى وحيانى تكيه كرده‏اند؛ از اين رو از روش و رويكرد آنان با عنوان «نقلى» ياد مى‏كنيم. برخى با تكيه بر وحى از دستاوردهاى عقلى براى تبيين وحى بهره برده‏اند. از اينان ذيل عنوان رويكرد و روش نقلى - عقلى ياد مى‏كنيم. برخى هم يافته‏هاى شهودى خود را پايه اصلى در بحث مهدويّت قرار داده‏اند. بنا بر اين روش و رويكرد اينان را ذيل روش عارفان و صوفيان بررسى مى‏كنيم.
در اين نوشته تلاش مى‏شود پس از شرح اجمالى هر رويكرد، به بيان نشانه‏ها، دوره‏هاى تاريخى و تطورات، بزرگ‏ترين نمايندگان فكرى، برترين آثار و نيز اهم ديدگاه‏هاى هر يك اشاره شود. در پايان مى‏كوشيم نسبت تاريخى شكل‏گيرى و تطورات اين رويكردها را با يكديگر سنجيده و به يك جمع‏بندى از آن برسيم.

۱ . رويكرد نقلى‏

كهن‏ترين رويكرد به مسئله مهدويّت رويكرد نقلى است. گردآورى و تبويب احاديث، نخستين تلاش فكرى براى پرداختن به اين موضوع است. آنچه در مصادر اصلى حديث شيعه و اهل سنّت چون الكافى و كتب صحاح در باب مهدويّت گرد آمده، با همين رويكرد است. در اين روش تكيه‏گاه اصلى، آموزه‏هاى منتهى به وحى است؛ شايد از آن رو كه صاحبان اين روش مهدويّت را از اسرار الهى


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
52

اهل سنّت، اين گونه آثار غيرمستقل بسيار است؛ مانند:
- مصنف عبدالرزاق (م ۲۱۱ ق)، باب «المهدى» ، ج ۱۱ ، ص ۳۷۱.
- مصنف ابن‏ابى‏شيبة (م ۲۳۵ ق)، جزء دوم از جلد ۲ ، ص ۳۲۱ - ۳۲۲.
از ميان آثار و مكتوبات قرون گذشته، كه ارتباطى با بحث ما دارند، از برخى آثار تنها نامى در فهرستْ‏نامه‏ها به جا مانده و هيچ نسخه و يا نشانى از آنها در دسترس نيست و برخى ديگر نيز تنها نسخه‏هايى دست‏نويس دارند كه هنوز به چاپ نرسيده‏اند. در اين ميان منابع بسيارى هم چاپ و منتشر شده‏اند.
۴ . آمارهاى به دست آمده نشان مى‏دهند تا ابتداى قرن سيزدهم ، بيش از ۲۵۰ اثر در موضوع مهدويت ، تأليف شده‏اند و در قرن‏هاى سيزده و چهارده و پانزده هجرى يعنى حدود دويست سال اخير، كه صنعت چاپ و برخى عوامل بيرونى مانند گسترش ارتباطات با جهان غرب در تحولات فرهنگى ميان مسلمانان نقش اساسى داشته است، مسئله مهدويّت كانون توجّه پژوهشگران و نويسندگان قرار گرفته و اين آمار ، حدود سى برابر ، افزايش يافته است .
تأليف بيش از پانزده كتاب‏نامه و كتاب‏شناسى در زمينه مهدويّت ، دال بر كثرت تأليفات در اين زمينه است.۱
۵ . نويسندگان اين آثار ، پيروان مذاهب مختلف اسلامى ، اعم از شيعه ، سنّى و زيدى هستند كه با گرايش‏هاى فكرى گوناگون (از جمله : كلامى ، فلسفى ، عرفانى ، تاريخى و حديثى) ، دست به نگارش زده‏اند .
مطالعه تحليلى اين پژوهش‏ها و نوشتارها، از تفاوت‏هايى در نوع مواجهه و پرداختن به مسئله مهدويّت پرده بر مى‏دارد. اين تفاوت‏ها مانند تمامى حوزه‏هاى ديگر در دانش‏هاى بشرى، گاه ناشى از اختلاف در مبانى و روش‏هاست، و گاهى

1.ر . ك : ج ۱۰ (بخش چهارم / فصل چهاردهم : كتاب‏شناسى مهدويت) .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9225
صفحه از 427
پرینت  ارسال به