۱ - ۳. طرّاحى مؤلّف
مؤلّف پس ارزيابى تنظيم اوّليه، چينش مطلوب در روايات را طرّاحى مىنمايد و پس از مطالعه دقيق، روايات را در آن قالب ، تدوين، و كاستىهاى احتمالى را به پژوهشگر و گروه پژوهشى يادآور مىشود و گاه براى اخذ متون بيشتر و يا حذف برخى نصوص كمارتباط و غير ضرور ، راهنمايى مىكند. اين مرحله ، از مهمترين مراحل تدوين كتاب است كه در يك سير تدريجى ، كامل مىشود و زمينه نظريّهپردازى ، تهيّه تحليلهاى مورد نياز و تأليف نهايى دانشنامه را فراهم مىكند .
مراحل ۱ - ۲ و ۱ - ۳ معمولاً آن قدر تكرار مىشوند تا عنوان مورد پژوهش به پيكربندى مطلوب برسد.
۲ . تكميل پژوهش
۲ - ۱. نقد
يك يا دو كارشناس خبره، اين محصول نيمهنهايى را نقد و ارزيابى نموده، اصلاحات و پيشنهادهاى خود را براى تكميل و بهينهسازى پژوهش، بويژه تناسب روايات با عناوين، ارائه مىدهد . ارزيابىها در يك گروه علمى نزد مؤلّف و در بيشتر اوقات با حضور ناقد بررسى مىشوند تا پس از تأييد ، تصحيحات و تغييرات ، اعمال شوند.
۲ - ۲. تخريج ، مستندسازى و انتخاب متن مناسبتر
متون انتخابى به مرحله مصدريابى، تخريج و مشابهيابى مىروند. در اين مرحله ، همه منابعِ دربردارنده آن متون ، گردآورى و ثبت مىشود. سپس جامعترين، معتبرترين، كهنترين و استوارترين متن، به عنوان متن اصلى انتخاب مىشود و منابع مشابه ديگر بر اساس ميزان قوّت و اعتبارشان ، به پانوشت مىروند تا از تكرار متون مشابه كاسته شود.