331
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول

اعتبار و حجّيت آن ، منتفى است . بنا بر اين ، انكار صدور اين گزارش‏ها ، به معناى انكار حجّيت سنّت پيامبر صلى اللّه عليه و آله نيست .
۲ . وجوب تمسّك به عترت در كنار حجّيت قرآن و سنّت دلالت مى‏كند كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله در صدد بيان اين مطلب بوده كه هدايتگرى قرآن و سنّت ، با تمسّك به عترت ، امكان‏پذير است . ممكن است قرائت‏هاى مختلفى از «سنّت» وجود داشته باشد - چنان كه در گروه‏هاى فكرى متفاوت شيعه و اهل سنّت يافت مى‏شود - ؛ ولى فقط گزارشى از سنّت پيامبر صلى اللّه عليه و آله حجّت است كه از طريق «عترت» به دست بيايد . اين معناست كه كمال تلازم عترت و سنّت را در بر خواهد داشت .
۳ . به احتمال قوى حكومت طولانى امويان و عباسيان موجب شد كه نقل فضايل اهل بيت ، بسيار مشكل شود . طبيعى است كه در چنان موقعيت خطرناكى ، نقل چنين حديثى با اين صراحت ، ممكن نبوده و پيامدهاى خطرناكى داشته است . از اين رو ، برخى مطابق با تصوّر خويش ، به «نقل به معنا» روى آورده و «عترتى» را به «سنّتى» تبديل نموده‏اند تا زندگى آسوده‏اى داشته باشند ، بويژه آن كه راوىِ حديث (اسماعيل بن ابى اويس) تصريح كرده كه: در موارد اختلاف اهل مدينه ، براى آنان حديثْ جعل مى‏كنم .
۴ . در برابر احتمال گذشته ، احتمال صدور «كتاب اللَّه و سنّتى» و نقل به معنا شدن آن به «كتاب اللَّه و عترتى» بسيار بعيد و غير قابل قبول است ؛ چرا كه در فضاى آن روزگار ، انگيزه نقل به معنايى اين‏چنين - كه براى نقل كننده خطرساز بوده - وجود نداشته است .
۵. [ ادعاى صدور هر دو نقل نيز پذيرفتنى نيست، زيرا معناى عبارت «ما إن تمسّكتم بهما لن تضلّوا» آن است كه اگر تنها به اين دو چنگ زنيد، گمراه نمى‏شويد و از اين‏رو اگر عترتى و سنّتى هر دو گفته شده و مقصود باشند، آنگاه سه چيز خواهيم داشت كه مى‏توان به آنها چنگ زد و گمراه نشد.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
330

و هذا الحديث لخطبة النبىّ صلى اللّه عليه و آله متّفق على إخراجه فى الصحيح : «يا أيُّها النَّاسُ ! إنِّى قَد تَرَكتُ فيكُم ما لَن تَضِلُّوا بَعدَهُ إن اعتَصَمتُم بِهِ : كِتابَ اللَّهِ وَ أنتُم مَسؤولونَ عَنهُ» فما أنتم قائلون؟ و ذكر الاعتصام بالسنّة فى هذه الخطبة غريب و يحتاج إليها .۱اين [نقل از] حديثِ سخنرانى پيامبر صلى اللّه عليه و آله كه بر صحيح بودنش بر اساس تخريج از مصادر ، اتّفاق نظر هست، اين است : «اى مردم! من در ميان شما چيزى را برجاى گذاشتم كه اگر به آن چنگ بزنيد ، هرگز گم‏راه نمى‏شويد و آن ، كتاب خداست و شما از آن ، بازخواست خواهيد شد . پس چه جوابى از آن داريد؟» . امّا ذكر «چنگ زدن به سنّت» [در گزارش‏هاى ديگر] اين حديث ، امرى غريب (نادر) است ، گرچه لازم به نظر مى‏رسد .

از اين رو ، گزارش مذكور از حديث ثقلين ، معتبر نيست و نمى‏تواند جاى‏گزين «كتاب اللَّه و عترتى» گردد .
د . در برخى از احاديث شيعى نيز ، «كِتابَ اللَّهِ وَ سُنَّتى» ، به جاى «كِتابَ اللَّهِ وَ عِترَتى» آمده است . شيخ صدوق رحمه اللَّه در كتاب كمال الدين پس از نقل روايت مشهور حديث ثقلين ، اين متن را از ابو هريره نقل كرده است .۲ سند اين حديث ، ضعيف است و احتمالاً وى براى اشاره به تفاوت مذكور ، اين گزارش را آورده است ؛ زيرا اين اقدام با هدف او از نگارش كتاب كمال الدين و نيز با عنوان باب : «اتّصال الوصيّة من لدن آدم عليه السلام » هماهنگ نيست .

چند نكته‏

تذكّر چند نكته در خاتمه بحث ، مفيد است :
۱ . سخن بالا به معناى نفى حجّيت سنّت پيامبر صلى اللّه عليه و آله نيست ؛ زيرا دلايل قرآنى ، روايى و عقلىِ حجّيت سنّت پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، چنان محكم و قوى است كه احتمال عدم

1.المستدرك على الصحيحين : ج ۱ ص ۱۷ ح ۳۱۸ .

2.ر . ك : كمال الدين : ص ۲۳۵ ح ۴۷ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9056
صفحه از 427
پرینت  ارسال به