327
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول

سياسى آنان و وجوب پيروى از آنان دلالت دارد .
البتّه تمسّك و تبعيت دينى و سياسى در مورد امام حاضر و امام غايب متفاوت است، كه توضيح خواهيم داد .

۳ . چگونگى تمسّك به امام غايب‏

تا اين جا روشن شد كه بر پايه حديث ثقلين ، اهل بيت پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، تا قيامت، باقى هستند و تمسّك به آنان در دين و سياست ، واجب است ؛ امّا مسئله مهم، اين است كه جامعه اسلامى چگونه مى‏تواند به امامى كه غايب است ، تمسّك بجويد ؟
با اندكى تأمّل ، روشن مى‏شود كه تمسّك به امام غايب ، به معناى پيروى از نايبان خاص و عامّ او ، تبليغ و ترويج مكتب اهل بيت ، پيكار با موانع ظهور او ، تلاش براى برقرارى پيوند ميان قرآن و عترت و دين و سياست ، و بالأخره زمينه‏سازى فرهنگى ، سياسى و اقتصادى براى حكومت جهانى اسلام به رهبرى اهل بيت است و اين ، كارى است كارستان و بس دشوار . امام صادق عليه السلام در اين باره مى‏فرمايد :
إنَّ لِصاحِبِ هذا الأمرِ غَيبَةً ، المُتَمَسِّكُ فيها بِدينِهِ كَالخارِطِ لِلقَتادِ !۱صاحب اين امر ، غيبتى دارد . چنگ زننده به دين در زمان غيبت ، همانند كسى است كه خارهاى مغيلان را [با گرفتن شاخه آن در داخل مُشت ]بتراشد .

بدين سان است كه ولايتمداران واقعى و متمسّكان به اهل بيت در عصر غيبت ، پاداش هزار شهيد همچون شهداى بدر و اُحُد دارند۲ .۳

1.الكافى: ج‏۱ ص‏۳۳۵ ح‏۱ ، كمال الدين : ص‏۳۴۶ ح‏۳۴ ، الغيبة ، نعمانى : ص‏۱۶۹ ح‏۱۱، الغيبة ، طوسى : ص‏۴۵۵ ح‏۴۶۵، بحار الأنوار : ج‏۵۲ ص‏۱۱۱ ح‏۲۱ .

2.ر . ك : كمال الدين : ص ۳۲۳ ح ۷ ، اعلام الورى‏ : ج ۲ ص ۲۳۲ ، كشف الغمّة : ج ۳ ص ۳۱۲ .

3.اگر اشكال شود كه با اين فرض ، مى‏توان گفت: مقصود از تمسّك، پيروى كردن از سنّت (روش) اهل بيت است. در نتيجه به حضور اهل بيت عليهم السلام در جامعه نياز نيست ، اين گونه جواب گفته مى‏شود كه: اين معنا تمسّك به «سنّت» شمرده مى‏شود ، نه تمسّك به «عترت» ، در حالى كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله صراحتاً تمسّك به عترت را توصيه و گوشزد نموده است . تمسّك به سنّت در عصر غيبت و پيروى از نايبان امامان عليهم السلام ، به جهت آن است كه در اين دوران، ارتباط با امام غايب عليه السلام و پيروىِ بى‏واسطه از او ممكن نيست و در نتيجه ، چاره‏اى جز اين راه وجود ندارد .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
326

فيكُم الثَّقَلَينِ» و «إن تَمَسَّكتُم بِهِما لَن تَضِلُّوا» است و اين دو جمله - كه دو قرينه روشن بر استمرار امامت اهل بيت‏اند - در دو حديث مذكور وجود ندارند .
به سخن ديگر، پيوستگى امام با قرآن و حق ، اگر با موضوع جانشينى و ضرورت تمسّك به جانشين مطرح شود ، يك معنا دارد و اگر بدون آن مطرح گردد ، معنايى ديگر دارد . در حديث ثقلين ، پيوستگى اهل بيت با قرآن ، همراه با جانشينى آن دو براى پيامبر خدا و وجوب تمسّك به آنها تا قيامت آمده است . از اين رو ، بر استمرار حيات يكى از اهل بيت عليهم السلام تا قيامت دلالت دارد ؛ امّا پيوستگى امام على عليه السلام با قرآن و حق در دو حديث پيش‏گفته ، با موضوع جانشينى ايشان و وجوب تمسّك به اين امام تا قيامت ، همراه نيست . بدين جهت ، پيوستگى مذكور ، تنها بيانگر جدا نشدن قطعى امام على عليه السلام از مسير قرآن و حق است .

مقدّمه دوم . بقاى هر يك از اهل بيت عليهم السلام در كنار قرآن، اعم از حضور و غيبت اوست .
از آن جا كه پس از امام حسن عسكرى عليه السلام تا كنون ، امامى از اهل بيتْ حاضر و ظاهر نيست ، مقتضاى حديث ثقلين ، وجود امام غايب از اهل بيت است ؛ زيرا در غير اين صورت ، قرآن از عترت ، جدا خواهد شد . اين امام غايب ، شخصى جز امام مهدى عليه السلام نيست .

۲ . مقصود از تمسّك به اهل بيت عليهم السلام‏

پيامبر خدا علاوه بر حديث ثقلين ، در احاديث فراوان ديگرى‏۱ بر لزوم «تمسّك به اهل بيت» پس از رحلت خود ، تأكيد دارد . ترديدى نيست كه معناى تمسّك به پيامبر صلى اللّه عليه و آله در زمان حياتشان ، پيروى دينى و سياسى از ايشان است . بنا بر اين ، وجوب تمسّك به اهل بيت پيامبر صلى اللّه عليه و آله پس از ايشان ، به روشنى ، بر مرجعيت دينى و

1.ر . ك: اهل بيت در قرآن و حديث : ص ۷۸۱ (بخش هشتم : فصل سوم : عناوين حقوق اهل بيت / تمسّك) .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9048
صفحه از 427
پرینت  ارسال به