21
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول

۲ - ۳ . نام‏

نام‏ها، كنيه‏ها و لقب‏هاى امام مهدى عليه السلام در اين فصل گزارش مى‏شود. با توجّه به اين كه در برخى از مصادر حديثى اهل سنّت گزارش شده كه پدر آن حضرت هم‏نام با پدر پيامبر صلى اللّه عليه و آله است، و اين گزارش با عقيده پيروان اهل بيت در تعارض است، ضمن پژوهشى بطلان آن اثبات مى‏شود. در تحليلى ديگر، رواياتى را بر مى‏رسيم كه از بر زبان آوردن نام اصلى امام منع كرده‏اند. پژوهش سوم در اين فصل در باره به پا خاستن از روى ادب هنگام ذكر نام امام مهدى عليه السلام (نام «محمّد») و يا لقب «قائم» است. در پژوهش پايانى نيز در باره لقب «ابا صالح» بحث مى‏شود.

۲ - ۴ . سيما

در اين فصل برپايه احاديث حاكى از شكل و شمايل امام مهدى عليه السلام ، چهارده ويژگى مربوط به خصوصيات جسمى و سيماى ايشان شمرده شده است.

۲ - ۵ . طول عمر

در اين فصل ابتدا روايات مربوط به طول عمر امام مهدى عليه السلام ضمن سه دسته بيان شده و در پژوهش پايان فصل، ادله ثبوتى و اثباتى طول عمر ايشان به بحث گذاشته شده است.

۲ - ۶ . ويژگى‏ها

در اين فصل شمارى از برجسته‏ترين ويژگى‏هاى امام مهدى عليه السلام را بر اساس احاديث جمع‏آورى كرده‏ايم كه برخى از آنها عبارت‏اند از: شباهت‏هايى با برخى پيامبران، شباهتى از ذوالقرنين، شباهت‏هاى فراوانى به پيامبر خاتم صلى اللّه عليه و آله ، برترى بر همه امامان جز امير مؤمنان عليهم السلام ، حضور همه‏ساله در حج، و سرورى بر اهل بهشت. در پايان اين فصل توضيحى در باره سروران اهل بهشت ارائه مى‏شود.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
20

۱ - ۵ . بشارات قرآن‏

موضوع اين فصل اشارت‏ها و بشارت‏هاى مطرح در شمارى از آيات قرآن، و پيشگويى آنها از فراگير شدن اسلام، تشكيل حكومت صالحان و امامت مستضعفان در آينده است. پايان‏بخش اين فصل، پژوهش در باره آياتى است كه به حكومت جهانى امام مهدى عليه السلام اشاره دارند.

بخش دوم : زندگى‏نامه امام مهدى عليه السلام‏

در اين بخش از دانش‏نامه، زندگى‏نامه امام مهدى عليه السلام ، از نسب خانوادگى تا عمر بلند ايشان، برپايه احاديثى از پيامبر صلى اللّه عليه و آله و خاندان ايشان، در هفت ، فصل به ترتيب زير ارائه مى‏شود:

۲ - ۱ . نياكان‏

در اين فصل پس از ذكر نصوصى كه به صراحت گوياى تعلق امام مهدى عليه السلام به خاندان اهل بيت و عترت پيامبر خاتم صلى اللّه عليه و آله هستند، به نقل رواياتى مى‏پردازيم كه به تفصيل اجداد ايشان را معرّفى كرده‏اند. سپس با توجّه به اين كه اعتقاد اغلب اهل سنّت اين است كه نسب مهدى عليه السلام از طريق امام حسن عليه السلام به پيامبر صلى اللّه عليه و آله مى‏رسد، ضمن پژوهشى ثابت مى‏كنيم كه ايشان از نواده‏هاى امام حسين عليه السلام است . اين فصل، با پژوهشى در باره مادر امام مهدى عليه السلام به پايان مى‏رسد .

۲ - ۲ . ولادت‏

اين فصل در باره تاريخ ولادت امام مهدى عليه السلام ، چگونگى تولد ايشان، و امور مرتبط با اين موضوع است. اين فصل شامل سه پژوهش نيز هست؛ يكى در باره زمان و مكان ولادت، دومى در باره رشد غير عادى ايشان، و سومى در رابطه با سخن گفتن آن بزرگوار پس از تولد.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9091
صفحه از 427
پرینت  ارسال به