177
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول

شده است. از اين رو مبانى جهانى‏سازى غربى با مبانى مهدويّت سازگارى ندارد.

۵. ديد استكبارى‏

جهانى‏سازى غربى به طور طبيعى به استثمار و استعمار جهان غير غربى مى‏انجامد. تسلط آنها بر فناورى‏هاى پيشرفته موجب استكبار آنها مى‏شود. از اين روست كه اكنون مدّعى رهبرى جهان هستند. در حالى كه مهدويّت اسلامى به شدّت بر گسترش عدل در تمام زمين تأكيد دارد. در فرهنگ مهدوى همه انسان‏ها، چه در غرب زندگى كنند چه در شرق، چه در شمال دنيا زندگى كنند و چه در جنوب، برابرند؛ همه آنها بندگان خدا هستند و غرب و شرق، يا رنگ و نژاد موجب برترى يكى بر ديگرى نمى‏شود.
همچنين اگر جهانى شدن به معناى تسلط نظام سرمايه‏دارى بر جهان باشد، اين معنا از جهانى شدن نيز به هيچ وجه با آموزه مهدويّت سازگارى نخواهد داشت؛ زيرا سرمايه‏دارى غربى مبتنى بر كسب سود بيشتر است و اين منجر به ظلم بيشتر به جامعه انسانى مى‏شود؛ زيرا در اين وضعيّت سودها و ثروت‏ها فقط در اختيار سرمايه‏داران قرار خواهد گرفت و بسيارى ديگر از جوامع انسانى از آن محروم مى‏شوند. در حالى كه مهدويّت اسلامى سودها و ثروت‏ها را در اختيار همه جوامع انسانى مى‏گذارد؛ اقتصاد و سرمايه از منظر اسلام و مهدويّت صرفاً تأمين‏كننده نيازهاى بشر براى نيل به سعادت و رفاه دنيوى و اخروى است. اسلام مى‏آموزد كه خدا انسان را براى دنيا نيافريده است. سعادت واقعى انسان در جهان آخرت است و زندگى واقعى در اين جهان نيست؛ چنان كه در قرآن آمده است:
«وَإِنَّ الدَّارَ الْأَخِرَةَ لَهِى الحَيَوَانُ لَو كانُوا يَعلَمُونَ .۱
و زندگى واقعى سراى آخرت است، اگر مى‏دانستند!» .
تا اين جا روشن شد كه اگر جهانى شدن به معناى جهانى‏سازى غربى باشد، به

1.عنكبوت: آيه ۶۴.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
176

كامل خواسته‏هاى خود را برآورده كند، مگر آن كه آزادى او به آزادى ديگر شهروندان يا حقوق آنها لطمه‏اى بزند . اين امر نقش دولت و دين را در زندگى فردى و اجتماعى مردم به شدّت كاهش مى‏دهد و موجب شكاف طبقاتى بين جوامع انسانى مى‏شود.
اين مبنا نيز با آموزه مهدويّت ناسازگار است؛ زيرا مهدويّت انسان را به فضيلت و معنويت و سعادت واقعى فرا مى‏خواند و آزادى انسان را در چارچوب فضيلت و معنويّت تعريف مى‏كند. آموزه مهدويّت در واقع منافاتى با آزادى انسان ندارد. خداوند انسان را موجودى آزاد و مختار آفريده است؛ امّا آزادى انسان به اين معنا نيست كه هر كارى بخواهد انجام دهد؛ هر چند موجب گم‏راهى يا سقوط معنوى ديگران شود يا به هلاكت خودش بينجامد. انسان علاوه بر آزادى سياسى - اجتماعى ، نيازمند آزادى معنوى است تا در سايه آن از هر گونه بندگى و بردگى غير خدا، از قبيل هواى نفس، قدرت ، ثروت ، شهرت ، مقام و... آزاد شود. تنها در چنين فضايى است كه هر كسى مى‏تواند آزادانه راه فضيلت و معنويت را طى كند؛ امّا ليبراليسم غربى اين معنا از آزادى را نپذيرفته است و به آزادى بى‏قيد و بند اعتقاد دارد؛ در حالى كه اين نوع از آزادى - چنان كه گفتيم - موجب ظلم و سلب آزادى برخى از انسان‏ها مى‏شود. ليبراليسم غربى، كه از مبانى جهانى‏سازى غربى است، با آموزه دينى و مهدويّت اسلامى سازگارى ندارد.

۴. حس‏گرايى و تجربه‏گرايى‏

يكى از مبانى فكرى تمدّن امروز غرب ، حس‏گرايى است. بنا بر اين مبنا علمى يا واقعى بودن هر چيزى، از راه تجربه و حس به اثبات مى‏رسد؛ به عبارت ديگر مبانى فكرى غربى بر اساس حس يا عقل محض استوار است؛ در حالى كه مبانى فكرى مهدويّت، علاوه بر عقل، بر وحى و معارف وحيانى تكيه دارد. طبيعى است همين نگاه مادى‏گرايانه غربيان به واقعيات منجر به انكار امور ماوراء مادى (متافيزيك)

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9043
صفحه از 427
پرینت  ارسال به