139
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول

۸

نام‏هاى منجى موعود در اديان‏

اعتقاد به منجى موعود، باورى فراگير در ميان تمام اديان ابراهيمى و غير ابراهيمى است كه فطرى بودن اين نياز و احساس را نشان مى‏دهد.
انسان در ذات خويش و فارغ از ويژگى‏هاى آيين، محيط و زمانه، اميد به آينده‏اى بهتر براى خود، جامعه پيرامون و جهان را در درون خويش احساس مى‏كند. باور به منجى موعود جهانى در تمام اديان و مذاهب برگرفته از اين آگاهى فطرى مشترك ميان انسان‏هاست. البته مصداق منجى موعود در هر آيين، برگرفته از آموزه‏ها و پيش‏داشته‏هاى معتقدان به آن است و از اين رو در هر آيين با نامى خاص معرّفى و شناخته مى‏شود.
ممكن است گفته شود: باور به موعود جهانى، در آيين‏هاى غير الهى و ساخته بشر نيز وجود دارد و اين حاكى از خرافى بودن اين باور در ميان آنان، يا نشانه آرزو و پندارى وهم‏آلود است. پس ممكن است اين باور در اديان الهى نيز برگرفته از خرافه‏هاى موجود در آن آيين‏ها باشد.
در پاسخ مى‏گوييم : مبدأ اعتقاد به منجى موعود در همه آيين‏هاى الهى و غير الهى، فطرت انسانى است كه پاكى و پسنديدگى را براى خود، جامعه و جهان نيكو مى‏شمارد و بدان اميد دارد. اين آگاهى فطرى برآمده از الهام الهى است: «فَأَلْهَمَهَا


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
138

مى‏شود. بنا بر تصريح‏هايى كه در باره نجات مطرح شده است، مى‏توان گفت : نجات در فرهنگ چينى در سايه حكومتى فراگير برقرار مى‏شود.
از ويژگى‏هاى آموزه منجى موعود در فرهنگ چينى، گذشته‏گرا بودن آن است. در فرهنگ چين چيزى به نام «بازآفرينى» وجود دارد كه در روزگار باستان به دست امپراطوران افسانه‏اى محقّق شده بود. اين دوران تحت عنوان «عصر طلايى» مطرح مى‏شود و مردم اميدوارند كه با آمدن منجى موعود، آن گذشته طلايى احيا گردد.

اين مسئله مقتضاى جهان‏بينى چينى نيز هست؛ زيرا نگرش آنها به جهان ادوارى است؛ به گونه‏اى كه طبق يك چرخه منظم تكرار مى‏شود. بنابراين ديدگاه عصر طلايى نه يك بار، بلكه بارها قبل از اين محقّق شده بوده و ما باز هم در راه تحقّق دوباره آن قرار داريم.
آخرين ويژگى آموزه منجى موعود در فرهنگ چينى آن است كه مردم چين نگرش خاصى به اديان مطرح در فرهنگ چينى، و از جمله سه دين : كنفوسيوس، تائو و بودا دارند و نجات به وسيله هر يك از اينها را ممكن مى‏دانند. به نظر مى‏رسد هر چند منجى موعود در هر يك از اين اديان با ديگرى متفاوت است و در دوره‏هاى مختلف افراد متعدّدى در هر يك از اينها ادعاى منجى بودن كرده‏اند، امّا توده‏هاى مردم به دنبال منجى واحدى هستند كه تمام عالم را به سوى هماهنگى و صلح بزرگ هدايت كند، و برايشان مهم نيست كه او متعلّق به چه گرايشى باشد و يا حتّى به چه نامى خوانده شود. تعدّد منجى در هر يك از اين اديان نيز، شاهد ديگرى است كه نشان مى‏دهد آنها به دنبال شخص خاصى نيستند؛ بلكه تنها منتظر فردى با اوصافى كلّى به عنوان منجى هستند.۱

1.ديگر منابعى كه در تكميل اين نوشتار به آنها مراجعه شده ، عبارت‏اند از : سهروردى داناى حكمت باستان ؛ راهنماى اديان زنده ؛ ايين هندو (ويتمن) ؛ منجى در آيين بودا ؛ فرهنگ اديان جهان ؛ مجله هفت آسمان : ش ۹ (مقاله «گونه‏شناسى انديشه ، منجى موعود در اديان» ، على موحديان عطار) .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9295
صفحه از 427
پرینت  ارسال به