و وظایف افزایش مییابد، و هیجان منفی آنان رو به کاهش میگذارد.
در اینباره بیاندیشید که... آیا تا بهحال شده است که یک قالب ذهنی ایستا
جلوی دستوپای شما را بگیرد؟ معمولاً کی و کجا این روی میدهد؟
چرا قالب ذهنی مهم است
چرا این موضوع که ما امور را از عینک قالب ذهنی ایستا یا پیشرونده میبینیم، مهم است؟ پژوهشگران بر این باورند که وقتی افراد با زمانهای دشوار روبهرو میشوند، سنخ قالب ذهنیای که پیشتر برگزیدهاند، یا آنها را در دستیابی به هدف مطلوبشان توانمند میکند، و یا اینکه جلوی آنها را میگیرد. این فرایند متضمن این است که قالب ذهنی به شکستها چگونه واکنش نشان میدهد، به تلاش برای برآمدن از پسِ موقعیت چه نگاهی دارد، و سرانجام اینکه ماهیت تدابیری که برای غلبه بر مشکلاتشان ایحاد میکنند، چیست. بیایید نگاه دقیقتری بر قالب ذهنی ایستا بیندازیم.
هنگامی که ما دچار یک قالب ذهنی ایستا هستیم و با موقعیتی دشوار روبرو میشویم، معمولاً «پاسخ درمانده» را فرامیخوانیم. این پاسخ بدان معناست که دارندگانِ قالب ذهنی ایستا به هنگام روبرو شدن با ناکامی یا چالش، توجهی به یادگیری اطلاعات نمیکنند. آنها افسرده میشوند، شور و شوق و انرژیشان تحلیل میرود، و عزت نفسشان را از دست میدهند. آنها همچنین تواناییهایشان را نادیده میگیرند، موفقیتهای گذشته و حال را کوچک میشمرند، و کاستیها و شکستهایشان را بیش از اندازه بزرگ نشان میدهند. دست آخر، علت پیشامدها را بهعنوان چیزی که برای آنان همیشگی و پایدار است، تفسیر میکنند.
همچنین، برای قالب ذهنی ایستا، «تلاش» مانند یک دشنام است. دارندگان قالب ذهنی ایستا تلاش را بازتاب توانایی پایین میشمارند؛ زیرا سخت کار کردن و تلاش بدان معناست که شخصِ تلاشکننده لابد در آن کار خوب نیست و شایستگی واقعی ندارد. به زبان ساده، آنان تلاش را معادل ناتوانی میشمارند. از آنجا که قالب ذهنی ایستا مخالف سرسخت تلاش است، راهبردها و تدابیر مورد استفادهشان از هرگونه پیشروی از وضعیت کنونیشان جلوگیری میکند. قالبهای ذهنی ایستا هنگام