گاهی نیز روایات در مقام توصیف و تبیین برخی از مفردات آموزههای اعتقادی هستند، مثل روایتی که ربیع بن مُسلم از امام کاظم علیه السلام نقل میکند:
قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا الْحَسَنِ علیه السلام وَ سُئِلَ عَنِ (الصَّمَد). فَقَالَ: «الصَّمَدُ الَّذِی لَا جَوْفَ لَه».۱
از موسى بن جعفر علیه السلام شنیدم که در پاسخ شخصى که از آن جناب پرسید (الصّمد) یعنى چه؟ فرمود: «صمد آن چیزی است که جوف ندارد».
گاه نیز ادلّه نقلی، در مقام اثبات یک آموزه اعتقادی هستند. البتّه این گونه روایات در موارد مختلفی نقل شده و از جهت تعداد هم فراوان هستند. در این جا برای نمونه، به روایتی از هشام بن حکم بسنده میکنیم:
کَانَ مِنْ سُؤَالِ الزِّنْدِیقِ الَّذِی أَتَى أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: «مَا الدَّلِیلُ عَلَى صَانِعِ الْعَالَمِ؟». فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام: «وُجُودُ الْأَفَاعِیلِ الَّتِی دَلَّتْ عَلَى أَنَّ صَانِعَهَا صَنَعَهَا. أَ لَا تَرَى أَنَّکَ إِذَا نَظَرْتَ إِلَى بِنَاءٍ مُشَیّدٍ مَبْنِیّ عَلِمْتَ أَنَّ لَهُ بَانِیاً وَ إِنْ کُنْتَ لَمْ تر الْبَانِی وَ لَمْ تُشَاهِدْهُ».۲
زندیقی که به خدمت حضرت امام جعفر صادق علیه السلام آمده بود، از آن حضرت پرسید: «چه دلیل قاطعی بر وجود صانع عالم (سازنده دانا) دلالت دارد؟». امام فرمود: «دلیل بر وجود صانع جلیل، فعلهاى محکم و متقنی است که دلالت بر صنعت صانع میکند. اى زندیق! هرگاه تو به بنایى برافراشته و استوار بنگری، به تحقیق در مییابی که معمار و سازندهای دارد؛ هرچند تو آن معمار را ندیده باشى».
۲. وظیفه انگیزشی و توصیهای
در کارکرد انگیزشی و توصیهای، هدف، ایجاد داعی و انگیزه برای اعتقادورزی