383
روش‌شناسی استنباط در علم کلام

بپذیریم، باید به قول اهل تناسخ تن بدهیم. اگر روح در عالم ذرّ به بدنی تعلّق بگیرد و همین روح در دنیا به بدن دنیوی تعلّق بگیرد و در آن حلول کند و زندگی دیگری را پی بگیرد، همان قول اهل تناسخ رخ می‏دهد که قائل‌اند ارواح در این دنیا به ابدان مختلف تعلّق می‏گیرد.۱

پاسخ: ملاصدرا در مفاتیح الغیب، پاسخی به این اشکال داده که تقریر آن چنین است:

برای تناسخ سه معنا و سه حالت می‏توان تصوّر نمود:

الف ـ این‌که نفس از یک بدن به بدن مباین و مغایر با بدن اوّل انتقال یابد و این انتقال در یک عالم و نشئه صورت گیرد. مثل این‌که حیوانی در دنیا بمیرد و روح او به بدن یک حیوان یا موجود دیگری در همین دنیا منتقل شود؛ فرقی هم ندارد که موجود دوم اشرف از موجود اوّل باشد یا هم‌رتبه و یا پست‏تر از آن.

ب ـ این‌که نفس از بدنی به بدن دیگر منتقل شود، ولی بدن دوم با بدن اوّل از جهت نشئه وجودی فرق دارند؛ یکی بدن دنیوی است و دیگری اخروی.

ج ـ این‌که مسخ صورت بگیرد و بدنی که نفس به آن تعلّق گرفته بود، به بدن دیگری تبدیل شود.

از میان سه قسم مذکور، قسم دوم و سوم، امکان ثبوتی دارد و مستلزم هیچ محالی نیست و از جهت نصوص و ادلّه دینی، دلیل بر وقوع آن نیز داریم. بله، قسم اوّل با ارائه ادلّه و براهین متقن، ممتنع است.۲

معنای اوّل در باب تناسخ، رواج بیش‌تری دارد و بیش‌ترِ ادلّه‏ای که در امکان یا ردّ تناسخ ارائه شده و یا از بطلان تناسخ سخن به میان آورده است، غالباً به همین معنا اشاره دارند و نه دو معنای دیگر. با توجّه به این نکته باید گفت: التزام

1.. مرواريد، تنبيهاتٌ حول المبدأ و المعاد: ص۱۳۴؛ سیّد مرتضى‏، رسائل: ج۴ ص۲۹ ـ ۳۰؛ شيخ مفيد، تصحيح اعتقادات الإمامية: ص۸۱ .

2.. ملا صدرا، مفاتيح الغيب‏: ص۵۵۸ ـ ۵۵۹.


روش‌شناسی استنباط در علم کلام
382

در حالی که هیچ کس، از وجود آن خبری ندارد.۱ چگونه ممکن است افرادی که به بهشت یا جهنّم می‏روند، قادرند اعمال رخ داده در دنیا را به یاد بیاورند و مثلاً جهنّمیان علّت عذاب خود را دوستی با برخی از افراد در دنیا بدانند و آن را به یاد بیاورند،۲ ولی مردم در دنیا از عهد و پیمانی که در عالم عهد بسته‏اند، بی‌خبر باشند؟! در حالی که فاصله میان دنیا و قیامت، به مراتب بیش‌تر از فاصله میان عالم ذرّ و دنیا است.۳

پاسخ: این‌که انسان‏های بی‌شماری نمی‏توانند عالم ذرّ و میثاق در آن را به یاد بیاورند، دلیل بر نبود چنین عالمی نیست. در زندگی روزمرّه نیز فراوان اتّفاق می‏افتد که اموری به فراموش سپرده می‏شود. آیا همین امر دال بر نبودن آن امور است؟! مثلاً هیچ کس قادر نیست دوران حیات جنینیِ درون شکم مادر را به یاد بیاورد. آیا صرف عجز از به یاد آوردن، به معنای نبودن چنین دورانی است؟ ثانیاً، در میان انسان‏ها کسانی مثل انبیا و امامان هستند که این دوره را به یاد می‏آورند و اصولاً یکی از وظایف این بزرگواران، به یاد انداختن و یادآوری کردن همین دوره است.۴ ثالثاً، وقتی ادلّه از جهت دلالت تام باشد، چنین اشکال کردن منطقی نیست؛ زیرا نهایتاً باید گفت: از حکمت این فراموشی سراغ نداریم. البتّه اگر به روایات مراجعه شود، به این حکمت نیز اشاراتی صورت گرفته است.

اشکال چهارم: اگر وجود عوالمی قبل از خلقت بدن دنیوی انسان را

1.. فخر رازی، تفسير مفاتيح الغيب: ج۱۵ ص۴۰۱؛ افضلی، «پاسخ به اشکالات کلامی و فلسفی دربارۀ عالم ذرّ»؛ طباطبایی، الميزان فى تفسير القرآن: ج۸ ص۳۱۱؛ مرکز مصطفى، ‏العقائد الإسلامية: ج۱ ص۴۷.

2.. فرقان: آیۀ ۲۷ ـ ۲۹.

3.. طباطبایی، الميزان فى تفسير القرآن: ج۸ ص۳۱۱.

4.. فخر رازی، تفسير مفاتيح الغيب: ج۱۵ ص۴۰۱؛ افضلی، «پاسخ به اشکالات کلامی و فلسفی دربارۀ عالم ذرّ»؛ طباطبایی، الميزان فى تفسير القرآن: ج۸ ص۳۱۱؛ مرکز مصطفى، ‏العقائد الإسلامية: ج۱ ص۴۷؛ اسکویی بیابانی، توحید و اسماء و صفات: ص۹۹.

  • نام منبع :
    روش‌شناسی استنباط در علم کلام
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی نصرتیان اهور
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 26763
صفحه از 435
پرینت  ارسال به