369
روش‌شناسی استنباط در علم کلام

حال، استقرار انسان در زمان و به عبارتی زمان‌مند بودنِ وی و گذشت تطوّرات مختلف بر زندگی وی، او را از علم حضوری‌اش به خدا باز داشته است. به همین جهت، نیاز به تذکّر دارد.۱

در مقابل، بسیاری از صاحب نظران نیز از معنای ظاهریِ آیات و روایات دفاع کرده‌اند و به اشکالاتِ بیان شده، پاسخ داده‏اند.۲ در نهایت، به نظر می‏رسد که معنای ظاهری آیات و روایات، قابل التزام است و تا زمانی که اشکال غیر قابل جواب وجود نداشته باشد، دلیلی برای روی‌گردانی از ظاهر متون و روی آوردن به بیان تمثیلی یا تأویل فلسفی عقلی وجود ندارد. علاوه بر این‌که هر یک از این دو رویکرد، خود مبتلا به اشکالات عدیده‏ای است که در این مقاله جای پرداختن به این نقض و ابرام‏ها نیست.

ب ـ نقش تعلیمی

یکی از راه‌های شکوفایی فطرت، روی آوردن بندگان به عبادت و دعا است. عبادات و دعایی که انسان را به فطرت ره‌نمون می‌شود، باید مطابق با شریعت الهی باشد و گرنه، تلاش بیهوده‏ای صورت گرفته و چه بسا خطراتی نیز داشته باشد. انبیا و ائمّه علیهم السلام با تبیین دین صحیح، به بندگان کمک می‏کنند تا در سایه عمل به آن بتوانند معرفتِ فراموش شده را به یاد بیاورند. پس یکی از روش‏هایی که می‏توان معرفت فطریِ فراموش شده را به یاد انسان‏ها آورد، ارائه دین و شریعت صحیح از جانب پیامبران است. شاهد بر این مطلب را می‏توان روایت امام صادق علیه السلام دانست. وقتی از ایشان درباره آیه (فِطْرَةَ اﷲ الَّتی‏ فَطَرَ النَّاسَ عَلَیها)۳ سؤال می‏کنند که این فطرت چیست؟ حضرت می‏فرماید:

فطرت اسلام است که خدا مردم را ـ هنگامى که از آن‌ها بر یگانه‏پرستى

1.. ر.ک : طباطبایی، الميزان فى تفسير القرآن: ج۸ ص۳۱۹ ـ ۳۲۱؛ سبحانی، مفاهیم القرآن: ج۱ ص۹۷.

2.. ر.ک : برنجکار، معرفت فطری خدا؛ بیابانی اسکویی، توحید و اسماء و صفات.

3.. روم: آیۀ ۳۰.


روش‌شناسی استنباط در علم کلام
368

هر کس خرسند می‌شود از این‌که بی پرده خدا را بنگرد و خدا نیز بی پرده به او نظر کند، پس به ولایت آل محمّد سر بسپارد و از دشمنانشان بیزاری جوید.

تذکّر: برخی از متکلّمان و اندیشمندان، به هنگام مواجهه با آیات و روایاتِ تبیین‌گر معرفت فطری، به ظاهر آن ملتزم نشده و دست به تأویل زده‏اند. سیّد مرتضی،۱ شیخ مفید۲ و برخی دیگر بر این باورند که نباید آیه میثاق را بر معنای حقیقی حمل نمود. آن‌ها معتقدند با توجّه به اشکالاتی که بر معنای ظاهری آیات و روایات می‏شود، باید معنای تمثیل‏گونه برای آن قائل شد؛ یعنی آیه میثاق و یا روایات دال بر عالم عهد، جملگی به زبان تمثیل و کنایه حمل شوند. این معنای تمثیلی، یعنی این‌که خداوند ما را خلق کرده و به ما عقل داده است. وقتی با عقل خود، به عجز و ناتوانی خود و به حدوث عالم و اشیاء پی می‏بریم، به طور فطری و بدون استدلال، به ذهنمان می‏رسد که هر حادثی نیازمند به محدث است، پس این عالم خدایی دارد. به عبارت دیگر، این متفکّران معنای تمثیلی را منطبق بر معنای فطریات منطقی دانسته‏اند.

برخی دیگر، معنای تمثیلی را معنای خلاف ظاهر آیه دانسته و معتقدند باید تبیین و تأویل عقلی از آن ارائه نمود. به نظر این گروه، مقصود از معرفت فطریِ اعطایی به انسان، این است که انسان یک وجود و حضور جمعی و دفعی دارد، آن هم در محضر خداوند متعال؛ حضوری که هیچ ‌گونه غیبتی در آن متصوّر نیست و انگار فرزندان آدم علیه السلام همگی از صلب پدران خود بیرون کشیده شده و جملگی در نزد خداوند حاضر شده‏اند. به طور طبیعی، در این حالت، انسان خدای خود را خواهد یافت و همین امر بهترین شاهد و دلیل بر وجود خدا و ربوبیت او خواهد بود. پس بدیهی است که به ربوبیت وی اقرار ‏کند. با این

1.. سیّد مرتضى‏، أمالی المرتضى: ج۱ ص۲۸ ـ ۲۹.

2.. شيخ مفيد، تصحيح اعتقادات الإمامية: ص۸۱.

  • نام منبع :
    روش‌شناسی استنباط در علم کلام
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی نصرتیان اهور
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 26259
صفحه از 435
پرینت  ارسال به