میفرماید: (وقتی از آنها پرسیده شود: «چه کسی آسمان و زمین را آفرید؟»، در جواب میگویند: خداوند).
تبیین نقش تذکّری وحی
وحی در تذکّر به معرفت فطری، از روشهای گوناگونی استفاده مینماید. در ذیل به برخی از نمونهها و گونههای مختلف متون تذکّری اشاره خواهد شد.
الف ـ نقش تبیینی
مقصود از نقش تبیینی وحی، این است که معرفت فطری و خصوصیات و ویژگیهای آن، توسّط متون وحیانی تبیین گردد. در متون مقدّس دینی، بر وجود معرفت فطری از خداوند تأکید فراوان شده است و آیات و روایات دال بر وجود فطرت در انسان که قبلاً بیان شد بهترین دلیل و مؤیّد بر این امر است. مطابق این نصوص، معرفت به خداوند، در فطرت و خلقت انسانی وجود دارد و انسان با این معرفت خلق شده و پا به عرصه دنیا گذاشته است.
مطابق برخی از این متون، انسان با خداوند پیمانی بسته و پذیرفته است که او پروردگارشان است؛ ولی بنا به دلایلی، در این دنیا آن را فراموش کرده است. بدیهی است که هیچ کس بدون آنکه مفاد پیمان پذیرفته شده را به یاد داشته باشد، نمیتواند پایبند به آن باشد و به مفاد آن عمل نماید. بدین جهت است که خداوند متعال پیامبران و اولیائش را میفرستد که این پیمانِ فراموششده را یادآوری کنند تا زمینه مناسب برای عمل بندگان به تعهّداتشان فراهم شود و در نتیجه، هر کس که تمایل راهیابی به سعادت را دارد، بتواند به مقصود برسد و اگر کسی مخالفت ورزید، هیچ عذری برای توجیه مخالفت خود نداشته باشد.
انبیا و اولیا برای تبیین معرفت فطری، گاهی به اصل وجود چنین عهدی میان خداوند و بندگانش میپردازند و آن را بیان مینمایند و در پارهای مواقع، علاوه بر بیان اصل عهد و پیمان، مفاد آن را نیز بیان میکنند. در برخی از متون