(وَ إِذا قيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا ما أَنْزَلَ اﷲ قالُوا بَلْ نَتَّبِعُ ما أَلْفَيْنا عَلَيْهِ آباءَنا أَ وَ لَوْ کانَ آباؤُهُمْ لا يَعْقِلُونَ شَيْئاً وَ لا يَهْتَدُونَ).۱
و هنگامی که به آنان گفته میشود: از آنچه خدا فرو فرستاده است، پيروی کنيد، میگويند: «بلکه ما از آن چیزی پیروی میکنیم که پدران خود را بر آن يافتهايم». آيا اگر پدرانشان چيزی نفهميده و [به هدايت و ايمان] راه نبرده باشند [باز کورکورانه از ايشان تقليد و پيروی میکنند]؟!.
قبح تقلید از روی تعصّب، فطری است و حتّی نیاز به تعلیم ندارد. در روایتی که در صفحات پیشین از امام حسن عسکری علیه السلام نقل کردیم نیز به همین مطلب اشاره شده است. آن حضرت درباره آيه (وَ مِنْهُمْ أُمِّيُّونَ لا يَعْلَمُونَ الْکِتابَ إِلاَّ أَمانِيَّ وَ إِنْ هُمْ إِلاَّ يَظُنُّونَ)؛ از میان آنان (یهودیان) افرادی امّی هستند که از کتاب [ِ آسمانی] چیزی جز آرزوهای بیهوده نمیدانند و تنها گمانپردازی میکنند.۲ فرمود:
امّی، منسوب به مادر خویش است؛ يعنی مانند زمانی که از شکم مادرش خارج میشد، خواندن و نوشتن نمیداند. مراد از «کتاب» که آن را نمیدانند، کتابی است که از آسمان نازل شده است، نه کتاب دروغين؛ امّا آنان تمييز نداده، «آرزوهای بيهوده» را کتاب و کلام خدا پنداشتند. يعنی فقط چیزی را میپذيرفتند که بزرگانشان میگفتند. از اين رو، پيامبر خدا را تکذيب کردند؛ با اینکه تقليد از پيشوايان بر آنان حرام شده بود.
در اینجا، امام حسن عسکری علیه السلام آیه بعد را قرائت فرمود: (فَوَيْلٌ لِلَّذينَ يَکْتُبُونَ الْکِتابَ بِأَيْديهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هذا مِنْ عِنْدِ اﷲ لِيَشْتَرُوا بِهِ ثَمَناً قَليلاً فَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا کَتَبَتْ أَيْديهِمْ وَ وَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا يَکْسِبُونَ)؛۳ پس وای بر کسانی که کتاب را با