347
روش‌شناسی استنباط در علم کلام

داوریِ او را امضا کرد. مگر نمی‏دانيد که اميرالمؤمنين علیه السلام به آن دو حَکَم (عمرو عاص و ابو موسی)، دستور داد که بر پايه قرآن داوری کنند و شرط فرمود که بر خلاف قرآن نباشد؟ آن گاه که به او گفتند: «تو کسی را بر خود داور کردی که به زيان تو حکم کند»، فرمود: «من بنده‏ای را داور نکردم، بلکه من کتاب خدا را به داوری برگزيدم…».۱

خوارج، با این پیش‏فرض که حکمیت غیر خدا موجب کفر است، فتوا به کفر حضرت امیرالمؤمنين علیه السلام دادند و خود را محق ‏دانستند که از ايشان بخواهند توبه کند! همین انديشه خطا، در میان پیروان بعدیِ خوارج نیز رسوخ داشت و امام باقر علیه السلام با احتجاج مذکور، در مقام اصلاح آن بود تا عقلشان را خاضع و برای شکوفايی مهیّا کند.

۲ - ۲. بازداری از بردگی فکر و تقلید کورکورانه

تقليد کورکورانه مانع آزادی عقل و انديشه می‏شود. بر اين اساس، خداوند از کسانی که در پی تحقيق و بررسی حقايق‏اند و پس از جست‏وجوی کامل، بهترين‏ها را انتخاب می‏کنند، تمجيد و تعريف می‏کند و می‏فرمايد:

(فبشّر عبادِ * الَّذينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِکَ الَّذينَ هَداهُمُ اﷲ وَ أُولئِکَ هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ).۲

مژده بده به بندگانم، آنان که همه سخنان را می‏شنوند و از نيکوترين و زيباترينِ آن‌ها پيروی می‏کنند. آنان کسانی هستند که خدا هدايتشان کرده است، و ايشان به‏واقع خردمندان‏اند.

همچنین خداوند متعال، به مقلّدانی که با عقولِ ديگران می‏انديشند و به پای‌بندی بر عادات و رسوم گذشتگان تعصّب می‏ورزند، هشدار می‏دهد و می‏فرمايد:

1.. طبرسى، الإحتجاج: ج۲ ص۱۶۲ ـ ۱۶۳.

2.. زمر: آیۀ ۱۸.


روش‌شناسی استنباط در علم کلام
346

عبداﷲ بن سنان از پدرش نقل می‏کند که گفت: خدمت امام باقر علیه السلام بودم که فردی خارجی از آن حضرت پرسيد: «معبود شما کيست؟». فرمود: «اللّه». گفت: «آيا او را می‏بينی؟». فرمود: «آری؛ امّا نه با چشم سر، بلکه با ديده قلب که به حقايق ايمان بينا است. او با قياس شناخته نشود و به خلايق شبيه نيست. او با نشانه‏ها وصف می‌شود و با دلایل شناخته می‏گردد. در حکم خود ستم نمی‏کند، و جز او معبودی نيست». مرد خارجی بيرون رفت در حالی که می‏گفت: (خدا می‏داند که رسالت خود را کجا نهد!).۱

پرسیدن این سؤال که «آیا خدا را می‏بینی؟»، برخاسته از این پیش‏فرض غلط است که «معبود بايد قابل رؤیت باشد». امام در پاسخ، لغزش و خطای وی را نشانه می‏گيرد و مقتضای عقل فطریِ سائل را به او گوشزد می‏کند. از همین رو، سؤال‏کننده، قانع و به فضل امام، معترف می‏شود.

یکی دیگر از این پیش‏فرض‏ها را می‏توان در مبانی فکری خوارج ديد که حضرت امام باقر علیه السلام در صدد تصحیح آن بر آمده و چشم آنان را به خطایشان باز می‏کند:

نافع بن ازرق خدمت حضرت باقر علیه السلام رسيد. نزد ایشان نشست و از حلال و حرام پرسيد. امام علیه السلام در ضمن سخنان خود به نافع فرمود: از مارقين (خوارج) بپرس چگونه جدا شدن از اميرالمؤمنين علیه السلام را جايز دانستند با این‌که پيش‌تر (پيش از جريان حکميت) در پيروی از او و برای تقرّب به خدا، در رکابش جنگيدند و جان باختند؟ در پاسخ تو خواهند گفت: «او در دين خدا تن به داور داد». به آنان بگو: خداوند، خود نيز در شريعت پيغمبرش، داوریِ دو مرد از بندگانش را در اختلاف ميان زن و شوهر پذيرفته است.۲ و همچنين رسول خدا صلی الله علیه و آله در جنگ بنی‏قريظه و تعيين سرنوشت آنان، داوری را به سعد بن معاذ سپرد، و خداوند نيز

1.. طبرسى، الإحتجاج: ج۲ ص۱۵۷.

2.. اشاره به آیۀ ۳۵ سورۀ نساء.

  • نام منبع :
    روش‌شناسی استنباط در علم کلام
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی نصرتیان اهور
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 26569
صفحه از 435
پرینت  ارسال به