345
روش‌شناسی استنباط در علم کلام

۲. تذکّری: تذکّر به اموری صورت می‏گیرد که انسان از راه قلب یا عقل یا حسّ خود، آن‌ها را پيش‌تر درک کرده و اکنون فراموش کرده است؛ اعم از این‌که بدون شرع بتواند آن را به یاد آورد یا خیر، هرچند در لسان شرع، این تذکّر به بخشی از معرفت که فراموش شده است (معرفت فطری به خدا) تعلّق گرفته است.

۳. تعليمی: درک متعارف برخی امور، نیاز به معلّم دارد؛ ولی پس از تعلیم، خود می‏تواند سایر مسائل آن را درک کند.

۴. تعبّدی: مسائلی وجود دارد که عقل قادر به درک آن‌ها نيست، مگر از راه تعبّد به وحی. البتّه پس از ايمان به اصل وجود خدا و نبوّت.۱

۲. بیان لغزش‌گاه‏های عقل

گاه اتّفاق می‏افتد که عقل به سبب عوامل مختلف، از مسیر خود منحرف می‏گردد و یا اقتضا و استعدادش بر اثر حجاب‏های مختلف، شکوفا نمی‏شود و جای خود را به احساساتِ برآمده از قوای شهویه و غضبیه می‏دهد. شرع می‏تواند این لغزش‌گاه‏ها را نشان دهد و عقل را به مسیر اصلی‏اش باز گردانَد. این هدايت، صور مختلفی دارد. از جمله:

۲-  ۱. از بین بردن پیش‏فرض‏های ناصحیح

گاه بر اثر عوامل مختلف، پیش‏فرضی برای انسان شکل می‏گیرد و آن را یقینی و صحیح قلمداد می‏کند و حتّی اعتقاداتی را نیز بر آن استوار می‏کند. ممکن است اين پیش‏فرض‏های غلط، تردید در برخی اعتقادات صحیح يا انکار آن‌ها را نيز در پی داشته باشد. شرع با تنبیه و آگاهی به لغزش انسان در پیش‏فرضش، می‏تواند باعث رشد و شکوفایی عقل گردد. در یکی از احتجاجات امام باقر علیه السلام با خوارج درباره رؤیت خداوند، همین رویکرد مشاهده می‏شود:

1.. برنجکار، «روش‌شناسی علم کلام؛ روش استنباط از متون دينی» ص۱۰۸ ـ ۱۰۹.


روش‌شناسی استنباط در علم کلام
344

بعضی سمعی و بعضی عقلی. پس دلیل سمعیِ قطعی آن است که مقدّمه سمعیه که در او مأخوذ باشد، یا ضروری دین باشد، یا منتهی به ضروری دین؛ چنان‌که قطعی عقلی آن است که جمیع مقدّماتش ضروریات باشند یا منتهی به ضروریات.۱

تعریف مذکور هرچند از تعریفات مشهور برای دلیل عقلی و نقلی است و شاید در نگاه نخست، همین معنا در ذهن تداعی شود؛ ولی تعریف دیگری نیز می‏توان ارائه داد، چنان‌که شیخ مفید در اوائل المقالات گفته است:

و اتّفقت الإمامیةُ علی أنّ العقلَ محتاجٌ فی علمه و نتائجه إلی السمعِ و أنَّهُ غیرُ منفکٍّ عن سمعٍ یُنَبِّهُ العاقلَ علی کیفیة الإستدلال و أنّه لا بُدَّ فی أوّل التکلیف و ابتدائه فی العالم من رسول.‏۲

امامیه معتقد است که عقل در علم و نتایج خود نیازمند به سمع است؛ زيرا عقل از سمعی که کیفیت استدلال را به فرد عاقل نشان دهد، جدا نیست. به همین جهت اماميه، وجود رسول را برای ابتدای عالم و ابتدای تکلیف، ضروری می‏دانند..

از این عبارت ایشان می‏توان چنین برداشت کرد که سمع، معنای وسیع‏تری دارد و حتّی بر خود رسول، صادق است؛ چه رسول و پیامبر الهی، مطلب عقلی را بیان نماید و چه مطلب فراعقلی را، و چه امر تکوینی را به منصه ظهور در آورَد. پس معجزه یا روایات، متضمّن استدلال‏های عقلی، بيرون از دایره دلیل سمعی نيست. با توجّه به همین معنای عامّ سمع است که متون دینی اعتقادی، به چهار قسم طبقه‏بندی می‏شوند:

۱. ارشادی: عقل بدون کمک گرفتن از شرع، بتواند خودش به مطلبی دست یابد.

1.. فيّاض لاهيجى‏، گوهر مراد: ص۴۰۰.

2.. شيخ مفيد، أوائل المقالات: ص۴۴.

  • نام منبع :
    روش‌شناسی استنباط در علم کلام
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی نصرتیان اهور
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 26647
صفحه از 435
پرینت  ارسال به