323
روش‌شناسی استنباط در علم کلام

آرای متکلّمین در محدوده به کارگیری روایات اعتقادی

از لابه‌لای مسائل کلامی، به یک تقسیم‏بندی سه‌گانه می‏توان دست یافت:

الف ـ مسائل اساسی که صحّت نبوّت، متوقّف بر آن است، مثل مسائل توحید و عدل. این مسائل جولان‌گاه عقل است و نقل، نقش استقلالی در آن‌ها ندارد.

ب ـ مسائلی که جزء حوزه اختصاصی نقل به شمار می‏آید و عقل قدرت اظهار نظر در مورد آن‌ها را ندارد، مثل مقدار ثواب و عقاب بر یک عمل، حالات و کیفیت عذاب و عقاب.

ج ـ مسائلی که نه اختصاص به عقل دارد و نه به نقل، مثل اصل معاد که هم با عقل می‏توان به آن دست یافت و هم با نقل.

این تقسیم‏بندی را می‏توان در عبارات صاحب نظران از فرق مختلف مشاهده نمود. قاضی عبدالجبّار معتزلی معتقد است که مباحث توحید و عدل و مقدّمات آن‌ها مثل وجوب نظر و استدلال، از دلیل نقلی قابل استکشاف نیست؛ زیرا دلالت نقل، متوقّف بر توحید و عدل است. او می‏گوید:

لا یجوز أن یدلَّ الخطابُ على التوحید و العدل و مقدّماتهما، لأنّا لا نعلمه دلالةً إلا بعدَ العلم بجمیع ذلک.۱

ممکن نیست که دلیل نقلی بتواند بر توحید و عدل و مقدّمات آن دلالت داشته باشد؛ زیرا فهم مفاد و مدلول نصوص، بعد از آنی است که توحید و عدل و مقدّماتش ثابت شده باشند.

بر اساس این سخن قاضی عبدالجبّار، اگر وجود خداوند ثابت نشود و پس از آن، برخی از اوصاف خدا مثل حکمت و علم و اراده ثابت نشود، و همچنین ارسال رسل صورت نگیرد، نمی‏توان به نقل دست یافت؛ زیرا فهم و تکیه بر نقل، بعد از اثبات اصل خدا و برخی صفاتش و درک قبح تکلیف بلابیان و پذیرش ارسال رسولان است.

1.. قاضى عبدالجبّار، المغنی فی أبواب التوحيد و العدل: ج۱۷ ص۹۳ ـ ۹۴.


روش‌شناسی استنباط در علم کلام
322

در میان امامیه و معتزله و اشاعره، این اختلاف وجود دارد که آیا وجوب شکر منعم و دفع ضرر محتمل، به شرع مستند است یا به حکم عقل؟ امامیه و معتزله این وجوب را به عقل مستند می‏دانند و معتقدند که اگر وجوب از شرع ناشی بشود، حتّی خود شریعت نیز استوار نخواهد ماند و نمی‏توان اصل دین را ثابت نمود. به همین جهت، از منظر آن‌ها، پشتوانه صحّت استدلال عقل نظری در علم کلام، حسن و قبح عقلی است.۱

در مقابل، اشاعره معتقدند که این وجوب، از شرع نشأت گرفته است. از منظر آن‌ها، این پشتوانه، حسن و قبح شرعی است. شاید به همین جهت است که در عرف متکلّمین مشهور شده است که اشاعره مخالف عقل هستند. این در حالی است که در آثار مکتب اشاعره، به وفور می‌توان مواردی از کاربرد عقل نظری در مسائل کلامی را مشاهده نمود.۲

می‌توان بحث و اختلاف در شرعی یا عقلی بودنِ وجوب نظر و استدلال را مؤیّد برداشت مذکور دانست؛ زیرا نظر و استدلال در معرفت الله، همان بهره‌گیری از عقل نظری است؛ با این تفاوت که منشأ این وجوب در میان امامیه و معتزله، عقل است و در میان اشاعره، نقل و شرع.۳

اختلاف دیگر، از تعیین محدوده عقل و نقل در اعتقادات نشأت می‏گیرد. قبل از تقریر کیفیت تأثیرگذاری این اختلاف، به دیدگاه‌های متکلّمین در این زمینه اشاره می‏شود.

1.. فاضل مقداد، إرشاد الطالبين إلى نهج المسترشدين‏: ص۱۱۳؛ خواجه نصير، تلخيص المحصّل: ص۵۸؛ حلبى‏، تقريب المعارف‏: ص۶۵ ـ ۶۶؛ سبزوارى، الخلاصة فی علم الکلام‏: ص۳۴۸؛ ابن ميثم بحرانى‏، قواعد المرام فی علم الکلام‏: ص۲۸ ـ ۲۹؛ قزوينى‏، الآلوسی و التشيّع‏: ص۲۵۳.

2.. آمدى، أبکار الأفکار فی اصول الدين: ج۱ ص۱۵۶؛ جوينى‏، الشامل فی اصول الدين‏: ص۲۰ ـ ۲۱.

3.. فاضل مقداد، إرشاد الطالبين إلى نهج المسترشدين‏: ص۱۱۳؛ خواجه نصير، تلخيص المحصّل: ص۵۸؛ علامه حلّى، أنوار الملکوت فی شرح الياقوت:‏ ص۷؛ حلبى‏، تقريب المعارف‏: ص۶۵ ـ ۶۶؛ سبزوارى، الخلاصة فی علم الکلام‏: ص۳۴۸؛ ابن ميثم بحرانى‏، قواعد المرام فی علم الکلام‏: ص۲۸ ـ ۲۹؛ قزوينى‏، الآلوسی و التشيّع‏: ص۲۵۱؛ آمدى، أبکار الأفکار فی اصول الدين: ج۱ ص۱۵۶؛ جوينى‏، الشامل فی اصول الدين‏: ص۲۰ ـ ۲۱.

  • نام منبع :
    روش‌شناسی استنباط در علم کلام
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی نصرتیان اهور
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 26609
صفحه از 435
پرینت  ارسال به