آن است و خداوند نیز بدان وعده فرموده، در حقّ وی منجّز شود؛ همانطور که در حقّ حضرت ابراهیم وعده داده شد و منجّز گردید.۱
۲ ـ ۴ ـ ۳. اختصاص امامت در فرزندان امام حسین علیه السلام
شیعه معتقد است که امامت بعد از امام حسین علیه السلام، در نسل وی جاری است و از نسل امام حسن علیه السلام در میان ائمّه دوازدهگانه شیعه وجود ندارد. این مسئله به گونهای است که صرفاً با دلیل نقلی میتوان درباره آن نفیاً و یا اثباتاً اظهار نظر نمود و به عبارت دیگر، از مسائل عقلی نیست که عقل در این زمینه مجال و کارآیی داشته باشد. متکلّمین شیعی برای این عقیده خود، دلایلی ذکر کردهاند. از جمله، حدیث انس بن مالک از مُعاذ بن جبل:
عن النبی صلی الله علیه و آله فی حديث قال: «و ما کان من نوری صار فی ولد الحسين علیه السلام فهو ينتقل فی الأئمّة علیهم السلام من وُلده إلى يوم القيامة».۲
رسول خدا صلی الله علیه و آله در حدیثی فرمود: «آن نور که در وجود من است، در میان فرزندان حسین [علیه السلام] قرار میگیرد و به امامان از نسل او تا روز قیامت منتقل میگردد».
زمانی میتوان به این عقیده پایبند بود که یا در این زمینه مخالفی وجود نداشته باشد و یا ادلّه آنها مردود شده باشد. در غیر این صورت، پذیرش این عقیده از هیچ اولویتی نسبت به ردّ آن برخوردار نیست. این در حالی است که برخی از متکلّمان در این آموزه، با شیعه امامیه مخالفت کردهاند.
مخالفان امامیه معتقدند که چون امام حسن و امام حسین علیهما السلامهر دو، امام هستند، پس مانعی ندارد که امامت در نسل هر دو ادامه پیدا کند و نباید امامت را مختص به نسل یکی از آنها قرار داد. متکلّمان امامیه در پاسخ به این اشکال میگویند: اشتراک امام حسن و امام حسین علیهما السلام در امامت، موجب اختصاص