9
زندگی بهشتیان (بر گرفته از کتاب بهشت و دوزخ)

۲. بهشت دنيا، يعنى همين باغ و بستان‏هاى موجود بر پهنه زمين.

۳. بهشت برزخ، يعنى جايگاه ارواح نيكوكاران در جهان پس از مرگ.

۴. بهشت موعود در عالم آخرت.۱

گفتنى است كه در قرآن كريم، واژه «جنّت» در معناى نخست، شش بار، در معناى دوم، ۲۵ بار، در معناى سوم، يك بار و در معناى چهارم، ۱۱۷ بار به كار رفته است.

البتّه در قرآن، از بهشت موعود در عالم آخرت، با نام‏هاى ديگرى نيز ياد شده است، مانند: «فردوس»، «دار السلام» و «دار المُقامه». در مجموع، در ۳۳۷ آيه قرآن، با الفاظ گوناگون، به جايگاه نيكوكاران در آخرت، اشاره شده است.

ملاحظه احاديث اسلامى، گوياى آن است كه مفاهيم چهارگانه قرآنى «جنّت»، در سخنان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و اهل بيت مطهّر

1.. در غالب ترجمه‏هاى فارسى قرآن از قرن چهارم تاكنون ، براى اين معناى «جنّت» ، واژه «بهشت» را برابر نهاده‏اند كه در متون بازمانده از فارسى ميانه و اوستايى ، به معناى «بهترين زندگى» براى توصيف جهانى روحانى به كار رفته است . واژه «مينو» نيز اوستايى و هم‏معنا با جنّت و بهشت است . براى توضيح بيشتر ، ر . ك : دانش‏نامه جهان اسلام : ج ۱۱ ص ۱ ، دائرة المعارف بزرگ اسلامى : ج ۱۳ ص ۱۷۰ ـ ۱۷۲ .


زندگی بهشتیان (بر گرفته از کتاب بهشت و دوزخ)
8

درآمد

از ديدگاه واژه‏شناسان، «جنّت» به باغ و بستانى گفته مى‏شود كه به سبب تراكم بسيار درختان يا گل‏ها، درون آن از ديده پوشيده بماند.

بر اين اساس، دليل نام‏گذارى جايگاه نيكوكاران در سراى جاويد به «جنّت = بهشت»، فراوانى و انبوهى درختان و پوشيده بودن نعمت‏هاى درون آن دانسته شده است۱. واژه «جنّت» در قرآن و حديث

واژه «جنّت» و مشتقّات آن در قرآن، در چهار معنا به كار رفته است:

۱. بهشت آدم ابو البشر، يعنى جايگاهى كه وى و همسرش حوّا، از ابتداى آفرينش، تا زمانى كه به دليل خوردن از درخت ممنوعه اخراج شدند، در آن جا زندگى مى‏كردند و از آسايش كامل، برخوردار بودند.۲

1.. ر . ك : لسان العرب : ج ۱۳ ص ۱۰۰ ، النهاية : ج ۱ ص ۳۰۷ ، مجمع البحرين : ج ۱ ص ۳۲۶ .

2.. ر . ك : سوره طه : آيه ۱۱۷ ـ ۱۱۹ . گفتنى است كه در باره «بهشتِ آدم» ، سه نظر وجود دارد : يك . همان بهشت دنياست ، دو . همان بهشت موعود در آخرت است ، سه . باغى پر نعمت و با شكوه در آسمان و جدا از بهشت موعود در آخرت است . در اين ميان ، نظر سوم ، صحيح‏تر به نظر مى‏رسد و تقسيم‏بندى موجود در متن ، بر همين نظر ، استوار است .

  • نام منبع :
    زندگی بهشتیان (بر گرفته از کتاب بهشت و دوزخ)
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ تلخیص: مرتضي خوش نصيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 7979
صفحه از 111
پرینت  ارسال به