اگر بپذیریم که طلحة بن زید از زیدیه و بتریه است، نباید از این ویژگی متفاوت وی با بقیهٔ بتریان نیز غافل شویم که او از طرفداران عثمان است. اهل سنت روایات او را که حاکی از مدح و ستایش عثمان از زبان پیامبر صلی الله علیه و اله است، جعلی دانستهاند؛۱ همچنین او روایات اندکی هم در فضیلت علی علیه السلام نقل کرده است.۲
منابع حدیثی اهل سنت بهندرت اخبار طلحة بن زید را گزارش کردهاند. البته ابنماجه و ابنابیدنیا، در کتابهای اخلاقیاش، از این قاعده مستثنا هستند.۳ طلحة بن زید در منابع زیدیه نیز آشنا و نامآور نیست. منابع حدیثی زیدیه تنها دو روایت از وی آوردهاند۴ و منابع رجالی زیدی تنها به نقل اقوال رجالیان اهل سنت دربارهٔ طلحه بسنده کردهاند؛۵ گویی این تضعیفات را پذیرفته و او را از خود ندانستهاند.
اما در منابع امامی، موضوع روایات طلحة بن زید بیشتر نکات اخلاقی، زهد، ثوابها، آداب معاشرت، فضایل، منافع خوراکیها و در مواردی فقه است. وظیفهٔ عالم در برابر جاهل،۶ تأثیر گناهان بر فساد قلب،۷ فضیلت کوتاه کردن شارب و ناخن،۸ فواید شیر مادر،۹ احترام به نان،۱۰ افطار کردن پیامبر با رطب و خرما،۱۱ نخوابیدن در خانهٔ بیدر و بدون پرده،۱۲ و اینکه پیامبر نوشیدن در کاسههای شامی را
1.. از جمله پیامبر عثمان را در آغوش میگیرد و میفرماید: «أنت ولى فی الدنیا والآخرة» ر.ک: ابنحبان، همان، ج۱، ص۳۸۳. در نقل دیگرش عثمان معیار سنجش منافقان معرفی شده است. ر.ک: ابنسعد، همان، ج۳، ص۶۶.
2.. طلحة بن زید باآنكه احادیث بسیاری دربارهٔ سیرهٔ حكومتی یا سنن رفتاری علی علیه السلام نقل نموده، تنها دو یا سه حدیث در فضیلت علی روایت كرده است. ر.ک: صدوق، الامالی، ص۹۳؛ طوسی، الامالی، ص۱۰۴.
3.. ر.ک: ابنماجه، السنن، ج۱، ص۲۸۳؛ ابنابیدنیا، الصمت وحفظ اللسان، ص۲۷۰؛ همو، مكارم الاخلاق، ص۱۱۱؛ همو، كتاب الهم والحزن، ص۱۰۰.
4.. شجری، الامالی الخمیسیة، ج۱، ص۱۱۲ و ج۲، ص۱۳۳.
5.. قاسمی، عبداللّه بن حسن، الجداول الصغری، ج۲، ص۵۰.
6.. كلینی، همان، ج۱، ص۴۱.
7.. همان، ج۲، ص۲۶۸.
8.. عیاشی، همان، ج۱، ص۳۸۸.
9.. كلینی، همان، ج۶، ص۴۰.
10.. همان، ج۶، ص۳۰۳.
11.. همان، ج۴، ص۱۵۳.
12.. همان، ج۶، ص۵۳۳.