روایاتشان بیشتر نقل شده و گسترش یافته است. بنابراین راویان زیدی دارای کتاب احتمالاً نفوذ و تأثیر بیشتری در منابع روایی امامیه داشتهاند.
راویان دارای کتاب
اگر سخنان و داوریهای چهار رجالی امامی یعنی کشی، ابنغضائری، طوسی و نجاشی را ملاک قرار دهیم، ۲۴ راوی زیدی دارای کتاب خواهیم یافت. طوسی و نجاشی به کتابهای این راویان طریق دارند و همهٔ این ۲۴ راوی، کم یا بیش، در منابع روایی امامی روایاتی دارند. اسامی این راویان زیدیِ دارای کتاب به ترتیب تاریخی در جدول ۲-۱ آمده است. بررسیها نشان میدهد از این ۲۴ راوی، سه راوی یعنی ثابت بن هرمز، صباح بن بشیر بن یحیی و عبداللّٰه بن میمون قداح نمیتوانند زیدی باشند. در عوض، سه راوی دیگر، یعنی عمرو بن ابیالمقدام، عبداللّٰه بن زبیر رسّان و محمد بن جعفر علیه السلام را از راویان زیدیِ دارای کتاب شناخته، جایگزین این سه تن کردیم.
دربارهٔ سه راوی نخست که آنها را زیدی نمیدانیم، توجه به این نکته لازم است که طبق طبقات راویان، ابوالمقدام ثابت بن هرمز در حدود سال ۱۱۴ق و هشت سال پیش از قیام زید درگذشته است.۱ پس ممکن نیست که او در قیام زید بوده باشد. فراوانی روایات ثابت بن هرمز در منابع زیدی به واسطهٔ پسرش عمرو است که از روایات و شاگردان و اساتیدش برمیآید که زیدی بوده و برای نشر روایاتش از شهرت پدر بهره میبرده است.
صباح بن بشیر بن یحیی مقرئ، که ابنغضائری زیدیاش میخواند،۲ همان صباح بن یحیی مزنی است که در ثبت نامش تصحیف رخ داده است.۳ پس یک راوی زیدی را با دو اسم متفاوت معرفی کردهاند.
تنها میماند عبداللّٰه بن میمون قداح که کشی دو بار او را به کمک روایات جرح و تعدیل معرفی میکند. بار اول فقط یک خبر دربارهٔ وی نقل میکند۴ و بار دوم پس از تکرار همان خبر،